Chugger pump

För att transportera vörten till det koniska jäskärlet behövde jag en pump! Hade det varit möjligt så hade jag nog bara tappat i en hink och hällt över i konen men eftersom det blir väldigt tight mot kylskåpstaket kommer det inte funka... Dessutom ska jag försöka köra lite cirkulering av vörten genom maltkorgen för att få lite klarare vört.

Det är en väldigt "fin" pump måste man säga! Rejäl! :-)  Tyvärr så var det något vajkalle på den jag fick... Den lät rätt illa och efter lite felsökning kom jag fram till att det var något i, eller runt, fläkten i bak på pumpen som tog i på något sätt. MaltMagnus skickade en ny direkt, utan krångel, vilket jag tackar särskilt för!

Nu är det bara att invänta julhelgen och den första "full-size-bryggningen" så får vi se hur det funkar! Jag har en ny Gardenaslang som förmodligen kommer få tjänstgöra en eller ett par gånger innan jag köper en silikonlösning. Det blir till att cirkulera PBW och Star-San en halvtimme innan vörten ska igenom. Fortsättning följer!

Ersättningspumpen ser lite annorlunda ut, både i själva "magnethuset" och anslutningssladden som är med amerikanska färger på kablarna (svart, vit och grön). Jag har trippelkollat två gånger och tydligen är svart = fas, vit = nolla och grön = jord. Jag bryter svart kabel i en vanlig väggbrytare och det lirar i alla fall :-) Ett tips är att man alltid bryter allt när man är klar (drar ut kontakten).

=====

DSC01820

Nu har jag provat att brygga full volym i Camurrin och således pumpat vörten till jästanken. Förhoppningsvis blev det ca 60 liter, jag har inte riktigt trimmat in mina ögonmått än :-)

Pumpen funkade kanon. Jag cirkulerade PBW från en hink under någon halvtimme och sedan samma procedur med StarSan. I det här läget skulle det underlätta med ett gardena-uttag i botten på en jäshink. Måste ordnas. Glömde helt att recirkulera vörten. När jag köpte slangen så följde det med ett klassiskt munstycke som jag använde för att syresätta vörten. Det känns som om det funkade bra!

Efter avslutat pumpande spolade jag igenom pump och slangar med varmvatten från kranen. Man skulle såklart kunna köra en cirkulering med PBW igen innan varmvattnet men det kändes lite onödigt.

 

Jäskammare & BrewPi

Ett vanligt kylskåp (fullhöjd) som på Blocket betingade ett pris på 500 kr är nu ombyggt i några etapper och fungerar utmärkt som jäskammare!

Först hade jag en vanlig STC-1000 men nu har jag byggt in en BrewPi vilket har visat sig fungera sjukt bra!
IMG 9609
Kylskåpets originalelektronik åkte ut och gjorde gott om plats för Arduino, Raspberry Pi och några relän!
IMG 9613
Frostvakt från Clas Ohlsson (max 200w)
IMG 9616
Två SSD-relän som styr kyla och värme, arduinon och Raspberry Pi. Enkel drivning av elektroniken med en vanlig 5v USB laddare. Det är lite pilligt att koppla in allting och man bör tänka efter både två och tre gånger. Gör inget själv om du inte vet vad du pysslar med!

2014-09-28 16_33_22-BrewPi_reporting_for_duty
Exempel på hur det kan se ut när man surfar mot BrewPi. Här jäser jag en mexikansk lager. Det duger att tejpa temp-proben för öl mot jäskärlet men det ger ruggigt exakt mätning/styrning om du mäter direkt i vörten/ölet.

Camurri kylspiral

IMG 9688Haha! Vansinnigt stor kylspiral som helt klart är byggd för CB-50 men naturligvis fungerar även till andra (stora) grytor! Min gamla (för all del lilla) 9 meters kylspiral känns plötsligt som ett skämt. Återstår att se hur effektiv den är! Egentligen hade jag beställt en Hydra från Jaded Brewing men eftersom jag vill nyttja omröraren för snabb kylning måste jag ha denna gigantiska spiral som passar som hand i handske med CB50! Återkommer med resultat från första kylningen.

IMG 9691IMG 9692
Spiralen är gängad och en helt vanlig Gardenakoppling (den lilla, se den mörka adaptern på bildern) passar direkt utan modifieringar. Återstår att se om det är tätt direkt också...

Camurri CB-50 bryggverk

Camurri Brauer_Silkorg-500x500Eftersom jag "vuxit" ur Braumeisters lilla 20-litersversion (rent volymmässigt alltså, inte professesionellt :-) ) så tittade jag på den större femtiolitersmodellen men jag vill ha mer flexibilitet så blev det till slut en Camurri CB-50 som har runt 60-70 liter som övre gräns men ändå möjlighet att göra bara 20 liter om man vill. Den funkar med en mekanisk omrörare istället för att cirkulera vörten med pump. I princip är det samma metod som jag använde i min första gryta "plastis" på 30 liter där jag skruvade ihop en omrörare av en ostbricka och en torkarmotor från en V40 :-) 

IMG 9677IMG 9678IMG 9682
Maskinen kommer hyggligt förpackad med pappersfyllda påsar som skydd runt om.
IMG 9684IMG 9687
Förutom förlängningsstolpen man hänger maltkorgen på vid "lakning" följer det med en rengöringsborste pch en instruktionsbok på svenska. Jämfört med min 20 liters Braumeister ser CB50 gigantisk ut!
IMG 9685IMG 9686
Elementen ser bra klena ut i botten på den stora grytan! Vi får snart se vad dom duger till. Baksidans logga var fortfarande tejpad...

Jag kan tillägga att jag inte haft problem med mitt vanliga 10A uttag för att driva maskinen. Kommer jag ihåg ska jag mäta (med billig Clas Ohlson mätare) nästa gång!

Läs om mjukvaran, PLC och dess problem och möjligheter här!

Konstaterar att kvalitén är italiensk och inte tysk! Än så länge ångrar jag absolut inte köpet utan är sjukt sugen på första bryggdagen! Den potentiella bryggvolymen och omrörningen känns fortfarande bra.

Läs om min premiärbryggning här!

 2014-12-16: Mätte upp volymen under uttaget för tappkranen idag och det var 8,5 liter! Det känns mycket men det är å andra sidan inga problem att luta maskinen lite för att få ut det sista. Dock så läste jag ett inlägg av Svensson (på Humles forum tror jag) där han har ett lite råare förhållningssätt till att alltid klämma ut det där sista... Det är helt enkelt att göra lite mer öl så man kan skippa grumset helt och bara ta ut den klara fina vörten! Samma sak från jäsningen. Så från och med nu ska jag försöka ha goda marginaler i recepten (typ 25 liter i Beersmith men kanske bara ta ut 20 till jäsning).

Camurri 70 l jästank

IMG 9708Fartblind efter att ha lagt CB-50 i varukorgen hos MaltMagnus slog jag till på en 70 liters jästank också! Delvis vill jag slippa hantera tre separata better bottles, delvis tror jag att kvalitén ökar om man jäser en större mängd vört och att kunna ta enkla SG-prov och tömma bort jästen innan man tappar ölet är ju ett stort plus!

Pjäsen är ingalunda gratis, men det är i princip ingen av dom (på svenska marknaden förekommande) koniska jäskärlen, till och med plastvarianterna kostar skjortan! Just den här gick loss på relativt saftiga 5 795 kr. Det kan man antingen såklart tycka är för dyrt, småpengar eller rimligt. Även om jag bevisligen ansåg att det var rimligt så tycker jag i efterhand att det inte riktigt var prisvärt. Nu har jag ju inte provat själva funktionen än så innan jag betygsätter fullt ut återstår att testa kärlet i praktiken, men jag kan konstatera att det finns en del frågetecken runt kvalitén.

IMG 9699Först är det en del smågrejor vid uppackningen som irriterar, bland annat har man lindad vanlig packtejp runt benen vilket gör att min första halvtimme går åt för att riva små tejpbitar och torka bort kladdigt lim. Sen sitter locket fast utav helvete, möjligen är det ett par månader sedan en entusiastisk italienare smetade dit ett lock med nylimmad eller på annat sätt kladdig packning ;-) Hur som helst så krävdes det en plastkloss och en hammare för att få loss det. Så långt är det ju anmärkningar som är "lätta" att åtgärda. Men hålet i locket som ska husera vattenlåset är sprucket efter kanten, vilket inte påverkar funktionen just nu men det kan ju bli värre med tiden. Dessutom tycker jag att det är väldigt grova fogar på insidan och runt översta avtappningen ser det allmänt "stökigt" ut. Jag är inte erfaren nog att veta om detta ger oönskade effekter men i vilket fall så är det ovärdigt en nära 6000 kr dyr jästank (som tyvärr mer påminner om  en plåthink på ben).
 IMG 9700IMG 9704IMG 9702IMG 9703

På den lilla kranen kan man trä över en vanlig silikonslang men dump-ventlien är utan "nippel" och gängan är typ R25 (tror jag) så jag får väl ta en sväng förbi Biltema och kolla vad dom har, det finns ju två olika scenarier/behov här...

Antingen dumpar man jästen och torrhumlar eller bara låter ölet vila i kärlet. Då vill man kunna tappa till fat från den undre ventilen eftersom det ryms fem liter under nivån för den övre tappkranen! I så fall måste man för det första ha en koppling med slangnippel (eller motsvarande) och dessutom ha upp jäskärlet på en höjd så man kan tappa till fat med hjälp av vanlig hederlig tyngdkraft.

Det andra scenariot är ju att man låter jästen vara kvar i konen och helt enkelt tappar till faten från den övre kranen. Då räcker det att trä på en silikonslang och föra ner i fatet. Det här lär bli mitt modus operandi (i början i alla fall).

En annan sak att tänka på är överföringen av vörten till jäskärlet. Utan pump så är det ju i princip hink som gäller. Jag får se hur pass jag rår på att flytta runt en full jästank... Eftersom tanken är 129cm hög (med ben, exkl vattenlås) så kommer jag få problem att hälla ner vörten från en hink när den står i kylskåpet... Återkommer om detta!

IMG 9717I övrigt är det ju en snygg sak! Dumpventilen medger ju en väldigt smidig rengöring! Bara att placera tanken över golvbrunnen och spola av! Funderar starkt på att dra fram varmvatten till utkastet så jag kan spola varmt vatten med slangen.

 Så snart nyvarande brygd har jäst klart i kylskåpet ska jag se om det går in! Jag räknar med att behöva snickra till en bottenplatta som den får stå på... Det blir ju ändå en relativt ansenlig tyngd på endast tre smala ben så befintlig glasskiva har nog vissa invändningar!

Jag dubbelkollade med MaltMagnus att måttet på hemsidan (42cm) stämde så att pjäsen skulle gå in i kylen men nu när jag mäter så är stativet 53 x 46 cm. Den går alltså inte in i kylskåpet. Möjligen kommer jag kunna skohorna in det med hjälp av vinkelslipen och om jag kapar ur lite av bakstycket i kylen... Just nu orkar jag inte men om några helger kanske... 

Tänkte ett varv till i väntan på sömnen igår och jag kommer köpa lite vanlig fyrkantsprofil och göra en ny uppsättning ben till ställningen. Sen tar jag bort nedersta hyllan i kylen och måttar in pjäsen på lagom höjd. Helst ska man ju få in en hink under dumpventilen och ändå kunna hälla i vört från en jäshink på översidan! Annars kvarstår att köpa en pump för jag kunde fan knappt baxa in pjäsen i kylen fast den var tom! :-)

Keezer

Jag har ju sedan länge haft sex fat i en modifierad kylbox. Modifieringen har bestått av en STC-1000 temperaturkontroller som för det mesta har stått inställd på 0 - 2 grader.

Nu har jag beställt två tapptorn med två kranar vardera från KegWorks och kommer sätta hjul på den så jag får en snygg och portabel Keezer :-)

Kranarna är Perlick 575SS med creamerfunktion [edit] lite onödigt med creamer kan jag tycka, det är lätt hänt att man skjuter tillbaka handtaget för långt när man tappat upp en öl och då står den och läcker... [\edit].  Priset för torn och kranar blev knappt 3100 kr inklusive frakt och på det tillkom knappa 800 kr i tullavgifter. Hjulen kostade väl 200 kr och sen tillkommer det ju kopplingar för gas och öl samt självklart regulator och kolsyreflaska.

10687948 10152693757099028_1768794617275767723_o2014-11-19: Ojojoj vad jag inte har hunnit med att skriva på den här sidan sista halvåret... Knappt ens om bryggningarna! Keezern är i princip färdig, det är "bara" kolsyran som ska monteras och "slangas". Hittade en kanonfräsch 2kg flaska från tyskland på eBay för typ 800 kr. Regulator samma väg = ca 300 kr. Regulatorn hade en jäkligt liten "tapp" för utgående gas och (märkte jag i efterhand) är egentligen gjord för Argon-gas och svetsning. Får se om jag hittar en annan sen.

Hur som helst så är jag ganska nöjd med bygget. Jag har beställt små "bollar" till handtag istället för dom klassiska spakarna som syns på bilden. Anledningen är att dom tar i väggen när jag fäller upp locket och följdaktligen slår på alla fyra kranarna samtidigt! :-D 

Det sitter, som planerat, fyra låsbara hjul på en spånskiva som hela ekipaget vilar på. Jag fyndade några "hänga-prylar-under-köksskåp-rails" på Ikea som fick rama in locket lite. Det enda som fattas (förutom kolsyredragningen på insidan) är två st spillbrickor. Dom är tyvärr orimligt dyra (ca 700 kr styck) och dessutom finns dom inte i lager på humlegården (dom är inte billigare i USA om man räknar med frakten och finns knappt på eBay eller AliExpress). Det får vänta lite till helt enkelt!

Slänger in lite bilder här som jag hittade på kameran i efterhand:

IMG 9622IMG 9623IMG 9624IMG 9627IMG 9629IMG 9632IMG 9638IMG 9640IMG 9642IMG 9643IMG 9644IMG 9645IMG 9646IMG 9649IMG 9650IMG 9653

 

Maltkross MM3

Som en del av ett projekt jag håller på med har jag införskaffat mig en maltkvarn! Syftet är primärt att utvärdera krossen och dess konstruktion. Det blev en Monster Mill 3 (MM3) från Humlegården.

Krossen väger en del så kartongen såg lite härjad ut när jag hämtade ut paketet men allt låg väl förpackat inuti så ingen skada skedd.
2014-06-19 16.11.322014-06-19 16.12.062014-06-19 16.13.082014-06-19 16.16.202014-06-19 16.16.26
Konstruktionen är relativt enkel ochi principen likadan som de flesta andra krossar jag sett på nätet. Jag antar, och hoppas, att den här håller lite högre kvalitet än dom billigare från e-bay!
2014-06-19 16.16.49

Dessa valsar är av "vanligt" stål men det finns både rostfritt och härdat som alternativ men dom kostar ganska mycket mer och för mig som 6-kilosmalare är det helt onödigt!
2014-06-19 16.17.00
2014-06-19 16.21.29
Instruktionen för att montera "påfyllnadstratten" (hoppern) är av typen "Steg 1: montera ihop eländet med medföljade hög skruv och mutter". Men det borde inte innebära några problem för den normalhändige! Mycket vassa kanter dock!
2014-06-19 16.25.55
2014-06-19 16.26.052014-06-19 16.38.172014-06-19 16.44.30
Jag fick sidostycken för en MM2 (tvårullars) så dom räcker bara halvvägs... Har mailat Humlegården så hoppas jag att dom skickar nya. Vete f-n hur man ska kunna justera avståndet mellan valsarna med hoppern monterad?!? Det kan ju bara inte gå... Jag är inte helt imponerad av justeringen över huvud taget. På nyare modellen har man använt en lite annan konstruktion av låsning men problemet med att få in ett bladmått kvarstår! Hoppern hade i alla fall god passform och lär hålla för evigt.
2014-06-19 16.48.27
2014-06-19 16.48.35


Till och med dom billigare asiatiska krossarna har någon form av "fötter" på undersidan av plattan så den stannar kvar på en vanlig jäshink men vad kan man begära för 700 pix ;-)  (paketpris för hopper och bottenplatta). Plattan är ruggigt enkelt utformad och verkar vara gjord av någon form av spånskiva.
2014-06-19 16.58.36

Jag provkrossade några hekto med min Makita skruvdragare och det gick relativt tungt! Om man jämför med Coronan så var det till och med jävligt tungt! :-) Men "krossytan" är ju avsevärt större på denna kross och det gick på nolltid att krossa det lilla jag hade. Tanken att motorisera den lite snyggt har inte dött men den behöver omarbetas en aning.  En "vanlig" 220v 500w borrmaskin fixar inte riktigt att köra på annat än högsta hastighet och nyper det fast måste man backa ett varv för att kunna köra igång igen. Jag ska testa med en lite kraftigare maskin men har också tänkt "skärma av" en sidan (eller båda) så det helt enkelt inte kommer ned malt över hela valsarnas bredd. Nu har jag testat med en större 800w slagborrmaskin och det gick som en dans.  Inga som helst problem och det gick till och med att köra lite långsammare om man nu vill det.

Nästa steg är att svänga förbi Coop bygg och köpa bladmått!

 2014-06-27: idag har jag monterat dom rätta sidoplåtarna och dom täcker såklart på ett korrekt sätt. Nackdelen är att man FAN inte kommer åt med bladmåttet. Den riktiga designvurpan blir påtaglig när man tar bort sidoplåtarna för att justera gapet mellan valsarna och ska sätta tillbaka dem sen... HAHA låskruvarna till den justerbara valsen måste tas bort för att få dit sidoplåten... Stön!  Jag vet att detta är fixat på version 2...

Överlag upplever jag att det är svårt att justera och låsa valsen i ett läge man litar på. 

2014-12-06: Idag ville jag mala med så lite mjöl som möjligt och fuktade därför malten ganska rejält.  Min vanliga borrmaskin kastade in handduken och den nya (en kraftig sak från Ryobi) var kanske lite överdimensionerad och krossen var dessutom inställd på väldigt finmalt sedan förra bryggningen vilket gjorde att det nöp fast utav helvete! Efter mycket om och men noterade jag att axeln blivit skev :-(  Ny axel (eller egentligen hela den drivande valsen) beställd från Humlegården. Handhavandefel såklart. Några hembryggda öl hade gått i och hjärnan var inte helt rationell.  Jag ska försöka få till en anordning där krossen sitter fast bättre, och där borrmaskinens "stödhandtag" ligger låst mot plattan, för att undvika liknande (dyra) fadäser i framtiden.  

 

Silhouette Cameo

silhouette-cameo-3
Det här har väl egentligen inte med ölbryggning att göra men det är en jävlig cool pryl! :-)   I reklambranschen är det vardagsmat med stora maskiner som skär folie för att sätta reklam på bilar med mera... Och jag sprang av en liten slump på en hobbymaskin som gör samma sak (upp till 12 tums bredd = ca 30 cm)! Den riktar sig främst till "scrapbookers" men jag hittade genast mängder med användningsområden!! :-D  Som första projekt "skrev" jag ut min bryggerilogga och satte på finöls-kylen!

IMG 9340
Det blev ruggigt snyggt om du frågar mig. Jag började med lite mindre storlek så får vi se när jag smäller på en riktigt fet logga på frysboxen :-)

Annat kul man kan göra är t ex tröjtryck, etsa glas, väggdekaler, stenciler för screentryck och möjligen i en avlägsen framtid kretskort till Arduino-projekten.

Internet är fullkomligt nedlusat med information. Sök bara på Silhouette Cameo (börja på YouTube). Den finns billigt på Ebay men efter mycket surfande beslutade jag mig ändå för att köpa i Sverige. Med risk att åka på tull, garantier osv så var det inte värt det. Ca pris i Svedala är 3.300 kr inkl moms. Det man däremot kan/bör köpa på Ebay är förbrukningsmaterialet som var galet mycket billigare (så klart)!

Det lär dyka upp fler loggor på lite olika ställen framöver :-)

Ok, jag fyller på med ännu ett jävligt snyggt resultat! Denna gång är det ett corneliusfat som jag använt en matt folie på!

IMG 9343

Det finns en lite hållfastare vinyl som jag förmodligen borde ha använt men jag kör på med den rulle som följde med i startpaketet. Det är ju bara att ta bort och göra om ifall det släpper vid rengöring eller kondens! [edit] nu har det gått ett halvår och folien har inte släppt ett dugg! :-)

Jag är sjukt nöjd i alla fall :-)

2014-06-01 20.08.56Min konverterade frysbox (numera keezer) har fåt sig en stooor logga! Jag har skurit ut den i två delar eftersom maxhöjden är ca 30 cm. Jag hade kunnat pressa ut ytterligare 10 cm på höjden faktiskt men det här kändes lagom.

 IMG 9663
Alltid närvarande Star-San flaskan måste ju pyntas lite!

 Jag har hela tiden haft en whiteboard på väggen över min frysbox.  Nu när det är mer av en keezer så har jag hottat upp tavlan lite!
DSC01744

Omvänd osmosis vattenfilter

Nu har jag beställt ett (lite billigare) vattenfilter från tyskland. Tanken är att få väldigt låga (helst nära noll) nivåer av salter och annat i vattnet för att sedan kunna bygga upp det från grunden. Filtret kostade dryga femhundringen och här är länken till E-Bay:

http://www.ebay.com/itm/Naturewater-3-Stages-Reverse-Osmosis-190l-day-50GPD-/360803473142?pt=UK_HGKitchen_SmallApp_RL&hash=item54019016f6

2014-06-09 - Bryggde min första öl på RO vatten igår och det kändes kanon ;-)  Jag får erkänna att jag har löjligt höga förväntningar men vis av erfarenhet så blir jag nog lite besviken när det är dags att smaka på den färdiga ölen.  Idag fick jag min TDS-mätare (total dissolved solids) och kan konstatera att mitt kranvatten innehåller 255 ppm med "mineraler" (jag vet inte exakt vad som mäts) och det filtererade vattnet innehåller 13 ppm så jag är glad som en speleman!!! Grejorna funkar även om dom var ganska billiga. Och som med så mycket annat i bryggvärlden kommer jag få användning av filtret till annat nu när vi väntar bebis vilken dag som helst för dom gillar inte höga halter av mineraler i vattnet har jag hört. Plus att Enköpings vatten innehåller lite annat som jag hoppas kolfiltren tar bort...

2016-03-10: Filtret funkar fortfarande kanon! :-)  Jag lägger upp lite bilder eftersom det har frågats lite om kopplingar och annat!

2016-03-10 09.50.09

 

Så här ser "hela paketet" ut. Det är ett lock till en vanlig 30-liters jäshink som jag har satt en "flottör" på som gör att det inte rinner över när det är fullt. Följer man slangen från locket ser man en liten dosa som stänger av "fulvattnet" också när flottören stoppar. Detta för att det annars kommer stå och spola vatten ner i avloppet hela natten när hinken är full. Det tar ju rätt lång tid att dra ut 30 liter (typ 4-6 timmar) så jag brukar slå på det hela på natten och hoppas att alla slangar håller :-)2016-03-09 18.50.32

Dom engelska kopplingarna var inte helt lätt att få till mot min Gardena...  Jag hittade en gammal badrumskoppling i min fyndlåda som ena änden på den medföljande kulventilen passade i...2016-03-09 18.50.29

Kolsyra

2014-05-09 17.45.37Nu har jag äntligen fått ordning på min 6 kg kolsyretub. Eller snarare regulatorn till densamma! Eftersom det är an avsevärd skillnad i pris på regulatorer från Sverige och utomlands så beställde jag en Micro Matic (bra grejer har jag hört) från Ukraina. 635 kr inkl frakt för en kvalitetsregulator med dubbla utgångar (y-koppling) och separata "ballofix". Enda problemet var att anslutningen till flaskan var för stor. Det visade sig vara en lite störrre utmaning än jag tänkt mig :-)  Till slut så fick jag en trasig Argon-regulator (som har samma gänga) av en kompis och kunde borra upp hålet till 16mm så det passade röret in i min regulator! Nu funkar det och jag kan spara på min sodastream-flaskor till dom tillfällen man vill servera lite öl på balkongen eller hos någon polare! :-)  PS själva tuben köpte jag på Blocket för 1000 kr fylld och färdig att användas!

Man ska ju egentligen stödja dom svenska handlarna men motsvarande regulator med y-kopplingar osv hade i Svedala betingat ett pris på över 1000 kr. 

VCNT

Today 17

Yesterday 27

Week 61

Month 113

All 62014

Currently are 3 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions