#38 - Kesudden IPA Lagunitas Inspiration

Med småbarn i familjen har det blivit betydligt mindre tid att ägna åt bryggning (och jäsning, pyssel osv). Många andra bryggare befinner sig såklart i samma situation och man kan få en del tips på nätet hur man kortar ner sin bryggtid.

Jag tänkte prova att kombinera flera metoder för att kunna brygga mitt i veckan. Jag kommer köra en "overnight mash" första kvällen som kommer stå lite längre än vad som är brukligt, nämnligen till kvällen efter, och sedan koka upp (60 min i stället för mina vanliga 90) och köra "no chill" direkt till jästanken. Möjligen kan man ju köra igång mäskningen innan man sticker på morgonen... Jag har också byggt en STC-1000 som jag kan köra lakvattnet med. Borde gå att sätta en timer på den så har jag 25 liter 76-gradigt vatten klart när jag kommer hem från jobbet! En sak att utreda är hur Braumeistern beter sig efter ett längre strömavbrott (vid kortare återupptar den mäskschemat) och om man kan köra igång mäskningen (steg 1 på 20 grader) för att sedan bryta strömmen och starta senare med timer.

Den första frågan jag kommer på är hur jag ska göra med den "whirlpool humling" jag börjat med på sista tiden om jag inte kyler och väntar tills allt sjunkit till botten? Troligen kommer jag slå av värmen, "steepa" typ 20 minuter och sedan bara pumpa över allting... Hur mycket kommer med til jäsning?! [EDIT] Nu har jag läst på och kommer slänga "nollgivan" i jäskärlet! Kan gå precis hur fan som helst ;-)

Sammanfattning bryggvardag:

  1. Starta en 8 timmars mäskning på morgonen, alternativt med timer om möjligt.
  2. Automatisk uppvärmning av 25 liter lakvatten klart till 18:00.
  3. Lyft ur maltkorgen och starta koket innan snabb sköljning med lakvattnet
  4. Korta ner koket till 60 min (om möjligt utifrån receptet)
  5. Pumpa hetvörten till jästanken och kyl över natten
  6. Diska och städa ;-)
  7. Dagen efter; syresätt (?) och pitcha jästen.

Allt det där var en bra tanke men jag kommer inte prova det nu, det får bli en annan gång när jag har mer tid och gott om dricka i kylen! Nu är det torka och jag behöver få fram lite god sommaröl! Jag var ju väldigt nöjd med min "Lagunitas klon" så det här blir i princip samma recept (efter lite justeringar pga större volym och en dubbling av torrhumlen). Det kliar som tusan att fippla med humlegivorna men jag ska försöka hålla mig till samma recept :-) 

2015-05-31: Sätter en förkultur på 4 liter vört (400 g DME) och ett rör WLP002 med knappt två månader på nacken.

2015-06-03: In med förkulturen i kylen.

 2015-06-05: Bryggdag. Har kört en overnight mash och fått klar och fin vört! Lakar ur lite mycket och landar några liter över målet (och någon pinne under i SG). Fortfarande nästa 1.030 i vörten som kommer ur pipan när jag avbryter! Men svaga öl är inte min grej (än).

Kalibrerar om ph-mätaren som verkar ha visat nästan 0,2 enheter för mycket tidigare (det är ju knappast något precisionsinstrument men ändå). Den är kanske inte helt pålitlig men hjälper mig ändå att hamna i "ball-park". Efter lakning visar den ca 5.3 så det funkar!

Det är inte lika kul att skriva om bryggningarna längre eftersom det känns som om det funkar nu. Jag följer receptet hyggligt. Kokar 90 minuter och fixar humlegivor, protafloc, jästnäring och att koka kylspiralen. Kör en "whirlpool" med pumparna för snabb kylning och låter stå någon timme eller så beroende på vad jag har att göra. Sen pumpar jag över till jästanken och tillsätter jästen!

SEN börjar det ju bli spännande :-)  Dock så kan jag ju nämna att jag landade på 1.063 mot förväntade 1.067 men det svarar ju väl mot den lite låga pre-boil gravity.

Nu disk! Hej hopp!


2015-06-14: Första provet jag tappar ur har mycket jäst (tror det fastnar i utgången till övre tappkranen) och luktar ärtsoppa, precis som de föregående två brygderna. PUNK-biran blev inte alls bra men det skyller jag helt på jästen och jäsningen. Lager-ölet blev bra så jag är inte orolig över ärtsoppan... Dessutom var det betydligt mindre i andra provet jag tog ut.

Mäter SG till 1.017 som jag också tror är den slutliga gravityn. Det är ju väldigt hög mäsktemp på detta recept (70 grader). Det hela landar på 6.1% abv.

Det är också dags att torrhumla! Jag skickar i 200g Cascade och 200g Centennial (dubbelt mot receptet).

2015-06-18: Bobblar lite kolsyra igenom botten på tanken för att röra om lite och hjälpa jästen med det sista och få ut lite mer av humlen. Det doftar kanon om det som pyser ut vilket får mig att ångra att jag blåste på, man vill ju inte bli av med allt igenom ventilen :-)  Bådar gott just nu i alla fall!

2015-06-20: Tog ut ca 3 liter och slog i en skvätt (1 dl?) mangopure! Kylen har börjat sin resa ned mot nollan så mango-satsen får stå under skrivbordet istället.

2015-06-21: En vecka sedan torrhumlingen och min vana trogen är jag för otålig för att låta Brew-Pi smyyyga ner mot nollan. Jag sätter den helt sonika på noll grader! Känns som jag har bättre möjligheter att möta upp med kolsyra då också.

2015-06-26: Kallkraschar mangon. Dags att tappa upp stora satsen på fat! Lite baksug var det i tanken vilket jag märkte när jag öppnade tappkranen och det bara sööög in luft :-( Lite onödigt att bubbla igenom luften, att det suger in ovanifrån när man tappar skiter jag i. Fick ut två stora fat och ett litet, så typ 47 liter skulle jag tro (50 liter med mango-satsen).

2015-07-07: Fantastiskt bra IPA det här. Smakar mycket som Oppigårds Indian Tribute måste jag säga! Även mangosatsen blev bra men väldigt grumlig, vilket så klart inte spelar jättestor roll men det såg lite oaptitligt ut! Ska se om jag kan trolla fram lite bilder snart!

2016-04-22: Hittar en 50 cl flaska i kylen i stugan som jag inte riktigt kan härröra till någon bryggning... Kan det vara från denna?!?!  Jävligt fin fortfarande men humlen har mattats av lite.. Ungefär som en Lagunitas efter några månader...

 

Kommentarer   

+1 #3 Staffan Högfeldt 2015-12-18 19:36
Hej
Bytte till mig en flaska på humlegården. Håller helt med om att det är en lagunitas (alt oppigårds indian tribute eller st eriks centennial) klon med den typiska centennialdofte n och rätt påtagliga restsötman . Jag skulle däremot gissat att den var starkare än de 6,1 som angivits.
Bra bett i beska, jädrigt snygg färg, intensiv doft och god helt enkelt.
Citera
0 #2 Micke 2015-08-13 08:06
Tackar! Nya brygder på G så jag hoppas kunna byta lite mer hos Humlegården snart! :-)
Citera
0 #1 Dan Lundqvist 2015-08-12 17:20
Hej

Provade din #38: mycket bra IPA, kände inte mangon innan jag läste det här. Var en frisk men då bitig IPA. Skulle inte blivit besviken om man köpt den ute.
Citera

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

VCNT

Today 22

Yesterday 19

Week 118

Month 414

All 49566

Currently are one guest and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions