#36 - Punk Inspiration

Planerar för en split batch på 60 liter (eller så mycket jag får ut med maxad Braumeister) av Brewdog Punk IPA där jag jäser 40 liter med Nottingham (torrjäst) och 20 liter med WLP833 (German Bock Lager flytande). Inspirationen till denna IPA kommer från Brew Dog Punk IPA... Jag har ju lyckats bra eller mycket bra med lager, weissbier och stout hittills men jag tycker inte jag får till det där rena, fräscha, i mina IPA. Så jag tänkte att det kunde vara kul att jäsa ett humligt IPA recept med en lagerjäst som jag ju lyckades väldigt bra med sist. Att stora satsen ska jäsa med Nottingham är helt enkelt för att jag läst att diverse klon-recept på nätet använder den. Möjligen borde jag ha kört på WLP007 istället men jag har ju aldrig provat Nottingham och någon gång ska man väl göra det också :-)  Förhoppningen är såklart att denna ska bli så bra att den förtjänar att följa med på mästerskapet i Enköping i slutet på maj och då behöver jag minst 40 liter av samma öl! 

2015-04-06: Har satt en förkultur på Nottingham ikväll. Det är första gången jag gör en förkultur på torrjäst... Rehydrerade 3 påsar i 3 dl ljummet vatten och gjorde en 3-liters sats på 300 gram maltextrakt som nu snurrar på magnetomröraren. Ska försöka hinna med att sätta en förkultur på WLP833:an i morgon...

 2015-04-09: Tyvärr har det varit feber och elände här i några dagar så jag får skjuta på bryggningen en vecka. Förkulturen åker nu in i kylen så får jag väcka den till liv några dagar innan bryggning.

 2015-04-20. Det har varit uppehåll ett bra tag här! Nu tänkte jag skrämma liv i jästen igen och försöka brygga i veckan! Jag får se om det blir en skvätt över till lagerjäsningen, annars skiter jag i den. Det viktigaste är att det blir en rejäl sats god IPA till mästerskapet.

Jag kokar upp 3 liter ny vört och häller direkt i den dekanterade e-kolven och upp på magnetomröraren. 

Jag tvekar lite runt vattenbehandligen nu... Jag har kört 70 liter vatten genom RO filtret men vill egentligen inte ha i så mycket nya mineraler. Kanske bara ska fokusera på kalciumet?! Jag tror också att jag ska försöka matcha Lagunitas-klonen vad gäller balans förutom på nollgivan (vid 80 grader som får stå i 60 minuter). Jävligt svårt med recepten tycker jag... Det hade ju varit fint att hitta ett erkänt Punk-klon recept men...

2015-04-23: Mäskar in tidigt pga familjen! Redan kl 20:00 köra jag igång med 55 liter RO vatten, 13 kg Maris Otter och lite mineraler och salter (drog ner en aning på mängderna).

2015-04-24: Kommer ner ca 08:30 och hittar en superklar och fin vört. Värmer på 10 liter kranvatten och 10 liter RO vatten för "lakningen". Jag behöver fixa en 25-litershink med doppvärmare så jag slipper kladda med min lilla kastrull... extra tid tar det också! En fin lösning vore ju en STC-1000 och en doppvärmare med timer så man kan sätta att man ska ha 25 liter 75-gradigt vatten kl 8 på morgonen :-)

Utbytet verkar bli betydligt  bättre än dom 70% jag satt i Beersmith, måste komma ihåg att justera till nästa gång! Jag fortsatta att skölja med varmt kranvatten tills SG från maltröret var nere i 1.010. Fick till slut ut 76 liter 1.053 SG = 97,7 mash-effektivitet.  Egentligen ska man väl justera humlemängderna lite när det blir sån skillnad i volym men eftersom jag ändå har "höftat" och avrundat humlen till jämt 100-tal (nämnligen totalt 400 gram) så känner jag att det är skit samma. Jag kommer inte lägga i någon humle förrän vid 20 minuter idag. 20 gram "bittergiva" vid 20 minuter, 140 gram vid 15 minuter, 40 gram vid 10 minuter och sen en rejäl 160 grammare i "whirlpool".  Mäter pH snyggt och prydligt vid 5,3.

 2015-04-24 11.04.51

Sista givan åker i på 91 grader och får stå i knappt 60 minuter under lite sporadisk omrörning.

Kyler ner till 17 grader på ca 30 minuter... Oklart varför det tog så lång tid! Jag hade nog lite klent kylvattentryck och pumpen i BM ville inte starta för att tempen var för hög, så jag borde ha rört om "manuellt" i början tills tempen gick under 85 grader.

Pumpade upp den största satsen hittills i jästanken, säkert över 60 liter. Pitchade jästen och syresatte i två minuter. Tyvärr hade jag glömt att ta fram jästen så den var kylskåpskall.

Over all en bra bryggdag. Klockan är kvart över två så det tar sin runda tid ändå. Dagens match tog nästan 6 timmar... Men då har jag ju kört en timme "whirlpool" och lite andra moment som fått ta sin tid.

2015-04-28: Fyra dagar sedan bryggning. Kollar SG som visar förvånande 1.009! Jag tror det är det lägsta någonsin i det här garaget! Smak och doft säger mig inte så mycket i det här läget, det är lite gammal frukt i jordkällare, typ. Sedan i går pågår en temperaturstegring mot 21 grader. Det borde inte jäsa ut mer än så här kan jag tycka men det finns nog en del uppstädning kvar för jästen att göra. Ingen brådska här, minst två veckor i jästanken innan kallkrasch.

2015-05-03: Efter nio dagar (tempen just nu 21 grader) så är ölet väldigt grumligt och luktar ärtsoppa! Det är första gången jag använder Nottingham så jag vet inte exakt vad jag ska förvänta mig. Det verkar dessutom ha jäst ner ytterligare till 1.007.

2015-05-14: Lite orolig att den här inte kommer bli bra till nästa helg (8 dagar kvar)... Troligen får det bli en annan IPA som jag tar med till Bachohallen. Idag har jag dragit i tre påsar gelatin (orkade inte blanda eget) och en hygglig skvätt (15-20 ml) isinglass i jäskärlet. Jag ville inte köra ner huvudet i tanken men doften var inte helt 100% måste jag erkänna... Förhoppningen nu är att tillsatserna sänker jästen och annat som kan bidra till den skumma doften/smaken så jag kan tappa på fat om några dagar och kolsyra.

2015-05-17: Tappar upp till tre fulla fat! Fortfarande lite grumligt så det blev lite isinglass i faten också. Jag hade två oöppnade flaskor isinglass och båda var gele-aktiga... Har för mig att min första flaska också var sån men att det funkade bra ändå. jag blandade ut en halv flaska i en halv deciliter ljummet vatten och fördelade på de tre faten. Nu in i keezern för kolsyra så får vi se hur dom artar sig framåt veckan!

2016-06-05: Jag har inte skrivit något om den här ölen ser jag! Men den har inte varit särskilt god. Lite "oljig" i utseendet och riktigt dåligt skum. Den har fått stå orörd längst bak i stora kylen men nu räcker det, tiden kommer inte hjälpa den här heller :-)  Slask, vask på dig!

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

VCNT

Today 7

Yesterday 28

Week 53

Month 427

All 53084

Currently are 2 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions