#34 - Lagunitas IPA klon

Redan när jag hade min Braumeister 20L så tänkte jag köra en "overnight mash" men det blev aldrig av. Nu har vi fått tillökning i familjen och jag har ju numera en Braumeister 50L så möjligheten och incitamentet är mer aktuellt än någonsin! Det finns en hygglig tråd här om saken: https://forum.braumeisters.net/viewtopic.php?f=8&t=51

Jag kommer köra ett mäskprogram som ser ut så här:

Steg 1 - 180 min , 20 grader
Steg 2- 60 min, 20 grader
Steg 3 - 120 min 70 grader (plus ca 50 minuter för uppvärmning)
Steg 4 - Utmäskning 76 grader (tills jag är på plats i garaget).

Så om jag startar runt 22-tiden på kvällen borde det vara klart runt 5 på morgonen och får då stå ytterligare ca två timmar på 76 grader. Det finns olika skolor inom denna teknik där man antingen låter det inledande steget eller det sista steget vara mycket utdraget. Jag kör en kompromiss (som alltid ;-)  Steg tre är faktiskt satt på 71 grader för att kompensera lite mot att BM visar för mycket (1-2 grader, jag har bara mätt grovt vid ett tillfälle). Det är ju en uppseendeväckande hög temperatur och egentligen är det 71 grader i receptet så jag borde ha ställt upp BM till 72 eller kanske rent av 73 men det vågar jag inte. 

2015-03-02: Sätter förkultur på 3 liter. Det blev lite hastigt påkommet att jag vill brygga så jag har inte köpt hem någon jäst. Jag har sparat två omgångar med WLP090 i kylen från tidigare bryggningar och bägge luktade ok så jag provar med dem! Jag är lite oerfaren på att köra med sparad "gammal" jäst så jag vet inte exakt vad jag ska förvänta mig... Jag kollar väl FG i förkulturen om två-tre dagar men det är ju annat som kan vara lattjo också... Som grädde på moset smet det ner en jävla blomfluga i e-kolven också... den låg och flöt i någon minut innan jag kunde fiska upp den... Det var säkert motsvarande tre rör jäst men det är ju ett halvår sen jag bryggde med den! Pålitliga källor på nätet gör gällande att man kan använda relativt gammal jäst och att ett teoretiskt tak skulle vara runt två år. Hittade en blomfluga till *suck* Det är jävligt mycket blomflugor i mitt garage vilket väl beror på den outtömliga tillgången på ölslattar ;-)  Jag ska försöka röja upp lite bland tomglaset (förvara dem på annan plats) och städa ur slask och golvbrunn. Fått tips om ozongenerator som tydligen dödar allt :-) Måste testas!

2015-03-05 21.57.452015-03-03: Jag beställde ett rör WLP002 idag så jag kommer hinna göra en snabb förkultur på 24 timmar. Funderar på att splitta denna batch och prova några liter på WLP090 för att se hur det blir (med tanke på ålder och blomflugor)! 20 liter till WLP002 och resten US-05 kanske... Vi får se när det är dax!

 Förkulturen på WLP002 ser verkligen lattjo ut med flak och sega trådar! Helt i sin ordning om man får tro forum och internet i övrigt.

Mäskar in på 19 grader och tillsätter alla salter i mäskröret. Övervakar första halvtimmen för att se att det inte skiter sig på något sätt ;-)

20115-03-06: Bryggdag! Kom ner i garaget lite senare än planerat så mäskningen har pågått i ca 10 timmar, men programmet är inte färdigt än utan det återstår en timme! Det är bättre att maskinen står och piper en timme innan jag kommer ner så är det bara att fortsätta programmet. Nu fick jag avbryta och köra igång ett nytt program för kokningen för att slippa vänta 60 minuter (jag gillar att få påminnelser om humlegivorna). Vörten ser kanon ut! Klar och fin och ett SG på 1.058 (pre-lakning). Det ska vara 1.053 i preboil så där kanske det spricker lite eftersom jag ska skölja igenom med 10 liter vatten... Av naturliga omständigheter har jag ju inte rört om i maltbädden under mäskningen så jag gör det ordentligt nu och kör pumpen manuellt i 30 minuter (tills vörten blir klar och fin igen). Jag märker att refraktometern "stabiliserar" sig efter ett par minuter även fast jag kyler provet innan. Nu visade den  några pinnar mer efter 10 minuter... Mäter pH till 5.3!

Värmer på 9 liter vatten i min kastrull (plus 1,5 liter så varmt det går ur kranen, ca 65 grader (jag vet, för varmt för att vara säkert men det är bara i garaget jag har så hett vatten)). "Lakar" ur och startar koket. Dom sista dropparna som kommer ut maltröret håller dryga 1.038 så det är lite gott kvar där... Slutar faktiskt på 1.055 i pre-boil (hydrometern ligger till och med på 1.057)! Antar att det är väldigt mycket sött kvar i röret när man börjar skölja igenom! Mäskeffektivitet dryga 85%

 Idag blir det humlekottar i påsar. Inga konstigheter, tre givor.

 Jag kapade ju mitt bryggverksbord eftersom Camurrin var så jäkla hög (nytt beställt från IKEA). Förra gången jag bryggde på BM50 så pallade jag upp den så jag fick in ett fat under kranen men det glömde jag idag (igår) så nu får jag användning av pumpen! Jag kör igenom lite PBW i en kvart och sen StarSan i en kvart. Har moddat en vanlig jäshink så den har gardenakoppling (moddat och moddat, det finns färdiga gardenakranar på Jula).

 15 min kvar. Skickar i min LILLA kylspiral, protofloc och Wyeast jästnäring. Förklaringen till kylspiralen är helt enkelt att jag sålde med den stora kylspiralen med Camurrin. Den funkade ju för all del helt utmärkt i Braumeistern men jag har ju länge suktat efter en Hydra från Jaded Brewing och den är nu någonstans mellan USA och Enköping.

 0 min. Kyler 30 sekunder så jag kommer under 90 grader sen skickar jag i sista påsen. Låter det dra i 20 minuter.

 Hmm, det blev väldigt lite bortkok med huvan på Braumeistern... dryga tre liter på 90 minuter! Det innebär att jag ligger på 44 liter stället för förväntade 39 liter (jag låg iofs en liter över på pre-boil också) och att mitt FG blir 1.060 istället för 1.067. Det är fortfarande 85 grader så dryga litern kommer volymen krympa vid kylningen också. Jag brukar inte pilla så mycket med måttståcken i grytan efter kylning men borde väl kanske börja med det (mäta från kanten och nedåt till vätskan istället för vätskans djup som jag mäter annars).

På med kylan och pumparna. Jag kommer inte mäta tider idag för jag måste iväg och hämta sonen! Så, jag var väl borta 50 minuter kanske och nu är det 10 grader i vörten :-) Det blir en kylig start på den här jäsningen (men jag tror den hinner stiga några grader under hanteringen som återstår innan pitch).

 Fick ut två fat, uppskattningsvis 34-35 liter och ett par liter trub på sidan. Beersmith hade batchsize på 34 liter så det stämmer rätt bra med det mindre bortkoket som jag helt klart måste börja räkna med om jag ska köra med huven på!

 Fat 1 fick en hygglig stänkare med WLP002, förkulturen hann rulla i ca 36 timmar på 3 liter. Jag dekanterade så gott jag kunde med det korta tid det han sätta sig, men å andra sidan var det ju rekordflockulerande jäst så det gick rätt bra.

Fat 2 fick två påsar S-04 eftersom förkulturen på WLP090 luktade infekterad (läder och stall, som jag brukar säga) och jag hade ju mina tvivel om den satsen ändå pga ålder med mera (blomflugor)!

Minisatsen med allt druv kostade jag på en påse US-05. Skulle kanske bara ha droppat i lite av någon sparad jäst från kylen men skit samma. Mest på skoj i alla fall!

In med allt i kylen på 18 grader. Från faten drog jag bara en slang från gas-sidan ner i en tillbringare med starsan-vatten IFALL det blir mycket kreusen (vilket jag inte tror, har dessutom haft i några droppar defoamer i koket). Sätter på spundingventilen i morgon.

 2015-03-07: Tittar till jäsningen kl 11 och det har börjat jäsa i alla tre kärlen. Eftersom jag inte riktigt kunna prestera en adapter till mina egna "spunding valves" (heter vadå på svenska?) så har jag bara tillgång till en så den hamnade på WLP002-fatet. Ska försöka jaga rätt på en nippel idag så kan jag göra en temporär lösning med en slangstump på S-04 fatet [fixat]

2015-03-16: Nu tänkte jag torrhumla. Jag har ju ingen bra rutin på det här så den här gången får det bli rätt ner i varje fat. Jag hade velat pumpa över ölet i nytt fat (för att bli av med jästen) och haft pellets på plats i den nya fatet men det finns inte tid (rent familjemässigt alltså; nu är klockan 23:50 och det är måndagkväll :-)

Dryga 15 gram vardera av Cascade och Centennial i varje fat! I min lilla testbatch på 3 liter drog jag i 10 gram Centennial och 22 gram Cascade (tömde det som var kvar i påsarna).

2015-03-20: Kallkrasch (egentligen skulle det ju smygas ner till nollan men med tanke på torrhumlingen så skyndar jag helt enkelt på rejält).

 2015-03-24 18.07.452015-03-24: Omtappning bort från jästen i jäs-faten och till nya fräscha fat. Ett första provsmak på WLP002 satsen lovar fantastiskt gott :-D  Det flyter på just nu... Sista fyra fem satserna har hållit grymt hög kvalitét. Kolsyran är såklart lite låg just nu. Lilla "trub-satsen" fick gå i ett 9-litersfat, det är ju inte helt rätt (det blir mycket "headspace") men jag orkar inte slabba med flaskor nu, smakade inte ens på denna, får ta det om någon dag.  US04 smakade lite annorlunda men fortfarande väldigt fräscht. Absolut inga av dom tidigare så risiga smaker som jag förknippat med mina IPA. Ännu mindre kolsyra i denna än i WLP002 just nu (dom har stått på ca 0,4 bar i 0-gradigt). US04 upplever jag (i slangen) som lite mindre klar/blank. Jag tänkte skippa gelatin i detta läge och se hur pass grumliga dom är. 

2015-04-15: Börjar med att hälla upp en skvätt ur testbatchen. Hyggligt blank (6 av 10). Doftar och smakar mycket av humlen. Lite halmigt tycker jag... Jag saknar verkligen en bra smakpalett just nu!! Frustrerande. Gällande smakerna i mina IPA så är det kanske mer och mer så att jag inser att dom "felsmaker" jag tyckt mig känna tidigare snarare har varit obalans och dålig (eller "fel") humle.
10 g Centennial = floral and citrus. 22g Cascade = flowery, spicy, citrusy....

WLP002 är grumlig (4 av 10) och väldigt klen i humlen... En bra öl i övriga avseenden. Behöver bumpas upp i kolsyran, klarnas och torrhumlas MER bara.  Ska laborera lite med denna. Slår i en matsked (15ml) isinglass så länge.

US04 är lika grumlig den... Smakar lite mer fruktigt... kanske lite vanilj rent av!? Lite skjutbana? Jag är fortfarande lite förkyld här... Just nu är både denna och WLP002-satsen väldigt neutrala måste jag säga. Fullt möjligt att det är en mycket bra bas för en god IPA, jag måste bara klura ut en bra torrhumling! Motsvarande mängd isinglass åker i denna också.

2015-04-26: WLP002 = en iskall söndagsöl som sitter finfint! Humledoft 5 av 10 och blankhet 8 av 10. Har ingen kamera här just nu så ingen bild tyvärr. Smaken är väldigt balanserad och snudd på intetsägande. En aning beska mot slutet men väldigt lite att hänga upp smakerna på. Humlen finns där men som sagt, väldigt balanserad. Ett glas rann i fint som  tusan! :-D

2015-04-28: US04-satsen är väldigt grumlig fortfarande!? Vad är skillnaden tro? Den är väldigt mycket mer fruktig i smaken än WLP002:an. Test-satsen hade fryst (!) [edit: fel, det hade satt sig humleresten i corny-kopplingen].

2015-05-08: WLP002 smakar kanonbra och är 9/10 i klarhet. US04 smakar väldigt fruktigt, som sist. Den har inte klarnat mer och jag funderar på om jag inte kapat stigröret i det fatet och därför får lite grumligare bottensats med...  Utan tvekan en seger till WLP002!

2015-05-24: Alla dessa tre satser slogs ihop med den hyfsat neutrala och välbalanserade El Mono och blev Kesuddens IPA på tävlingen Enköpings Öppna Mästerskap 2015. Resultatet blev en andraplats :-D Jag vill nästan påstå att den lilla "trub-satsen" bidrog med det som gav pricken över i:et i humle-aromen och smaken eftersom det var den som hade bäst arom och smak gällande humlen (vilket blev en bra balans tillsammans med dom andra, lite snällare ölen).

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

VCNT

Today 8

Yesterday 28

Week 54

Month 428

All 53085

Currently are 3 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions