Effektivisera bryggprocessen

Jag får allt mindre tid till bryggning känns det som... Så nu ska jag försöka effektivisera processen för att spara tid!  Det här är en artikel som jag använder som anteckning och kladd!

Tidsbesparande åtgärder/metoder

Over Night Mash

Kvällen (eller morgonen på en arbetsdag) innan bryggningen så krossas malten och mäskningen startar i Braumeistern. Schemat anpassas så att tre timmar får gå på 20 grader och sedan utförs mäskschemat enligt receptet. Efter utmäskningen får maskinen stå kvar och pumpa på 76 grader tills jag kommer på plats.

Under tiden har min lakvattentunna värmt upp 30 liter vatten till 76 grader. Maltröret vinschas upp och sköljs igenom medan koket startar.

Kok och kylning

Assistera uppkoket med en doppvärmare. Koka 90 minuter. Kanske lite onödigt men jag har alltid gjort det och har dessutom upplevt DMS på sista tiden. Under koket cirkuleras PBW och StarSan genom pump, plattvärmeväxlare, syresten och  termometer. Sista 10 minuterna på koket cirkuleras kokande vört. Whirlpool och ev humle efter recept. Låt sedimentera.

Jäsning

Pumpa över den kylda och syresatta vörten till jästanken. Pitcha jästen.

 

Kommentarer   

0 #1 Bengt Falke 2015-11-19 10:47
Jag vill bara säga ett stort TACK för att du så generöst delar med dig av dina erfarenheter här! Det hedrar dig verkligen att du är så öppen med dina misstag och det gör din blogg väldigt läsvärd och nyttig!
Citera

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

VCNT

Today 8

Yesterday 28

Week 54

Month 428

All 53085

Currently are 3 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions