Enköpings Öppna Mästerskap 2015

Lördagen den 23 maj 2015 gick årets öppna mästerskap i hembrygd öl av stapeln i Bahcohallen, Enköping. Evenemanget arrangeras av Ena Brygg & Sving och jag hade anmält tre öl, en till respektive klass av underjästa, överjästa och specialöl.

För att "keep it simple" kallade jag ölen för "Kesudden Lager", "Kesudden IPA" och "Kesudden Stout". Jag hade två fat av varje sort. Lagerölet gick åt fort och jag blev lite orolig att det skulle ta slut på tok för tidigt men när folk började gå över till, dom oftast kraftigare, Ale och specialölen så lugnade det ner sig lite och ölet tog slut lagom till prisutdelningen. IPA:n snålade jag lite på och den räckte faktiskt hela vägen även om den såklart tog slut! Stouten fick jag med mig ca 5 liter av hem ;-)

IPA:n som var tänkt att serveras kändes inte alls färdig och luktade på tok för mycket jäst... Så istället tog jag min lagunitas-inspiration som jag hade splittat på två (tre faktiskt) olika jäst-sorter och slog ihop till två fat och fyllde upp med El Mono som var en mycket välbalanserad APA! Blev riktigt bra men kanske lite svårt att reproducera ;-)

Från öppningsdags vid 13-tiden fram till 16:35 var det konstant kö och jag gjorde bara uppehåll när jag skiftade fat! Hällde upp första ölen till mig själv lagom till prisutdelningen kl 17 :-)

Hur gick det då? Det är endast ett Folkets val och ingen domartävling. Det var ca 1000 besökare och dom röstade på tre öl i varje klass. Ettan fick tre poäng, tvåan två och trean en poäng. Det var ca 15-20 öl i varje klass så det är lite mer hanterbart än SM.

Lagerölet kom på en helt ok  5:e plats (281 poäng). Det kändes som om väldigt många gillade den! Det var ju en mycket lättsam sak utan speciellt komplicerade smaker.

IPA:n placerade sig tvåa! Väldigt roligt! 308 poäng mot vinnarens 333! I klassen specialöl (där det inte behöver vara särskilt special egentligen) hade jag ju min Imperial Stout på 11.4 % abv och även där blev det ett silver! Med TRE poäng upp till vinnaren!! :-) En enda röst alltså! Hehe! ja, vafan man kan ju gräma sig att inte farsan var där och röstade ;-) Men jag är supernöjd såklart, första gången jag överhuvud taget bjuder på min öl utanför garaget och i någon form av tävling. Blodad tand? Japp! Ser redan mycket fram emot nästa år. Och nu kanske jag dessutom kan ställa upp i SM också med mina nya lagringsmöjligheter (stor restaurangkyl som tar typ 16 fat). I år kände jag att jag var tvungen att välja eftersom min kapacitet på lagringssidan var tämligen begränsad, men jag är nog fortfarande lite för skraj för SM! :-)

2015-05-24 12.01.46

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

VCNT

Today 9

Yesterday 28

Week 55

Month 429

All 53086

Currently are 6 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions