Storstädning av BM50:n

2016-08-20 13.45.59


2016-08-20: Efter ett antal overnight mash och ibland med en kolsvart stout på schemat har det blivit ganska fula fläckar (eller snarare hela insidan) i min Braumeister... Jag gör rent den ganska noga efter varje bryggning men skrubbar inte översrivet utan borstar bara insidan och ibland låter jag den stå någon timme med PBW på 60 grader. Hur som helst har det här byggts upp under något år nu och det var dags att göra något åt det! Bilden visar en nyligen rengjord maskin med svamp och PBW!!!

Jag läste på lite lätt om rengöring av rostfritt stål och knatade sen upp till köket och hämtade en "vanlig" flaska med rengöringsmedel för rostfritt stål (Mr Muscle Stålrent). Jag har en microfibersvamp som jag tycker är riktigt bra, och som garanterat inte innehåller andra slipmedel, som jag använde för att först stryka ut ett lager medel runt insidan på min BM. Efter att det fått "verka" i några minuter blötte jag svampen med lite vatten och började gnugga. Det släppte väldigt fint måste jag säga!! Sköljde och repeterade en gång till. Sköljde igen och fyllde upp med varmvatten och PBW som fick stå i "manual mode" på 60 grader och med pumpen igång i en timme.

Resultatet blev riktigt jäkla bra! Enligt pålitliga källor på nätet ska man nu bara lämna den och låta syret i luften "återetablera" det rostfria skyddet! Vi får väl se hur det går...

2016-08-20 15.31.49

pH i färdig öl

Jag tänkte jag skulle mäta lite pH i kommersiella öl, och då främst öl som jag gillar! :-)  Jag tror jag har en hel del kvar att lära om pH's inverkan på smaken och har egentligen aldrig följt upp pH i mina färdiga öl... Oftast siktar jag på 5.2 i mäsken/koket men sen då?

Den här artikeln är en liten påminnelse att jämföra pH i mina egna öl och kommersiella!

:-)

Hittade denna tabell här:

All PH readings made at 77F or 25C on decarbed beer (Milwaukee MW 101 PH meter)
All FG readings made between 60F and 65F (This is not a precision hydrometer)

Ballast Point Dorado PH 4.63 FG 1.008 10%
Stone IPA 4.56 1.010 6.9%
Ballast Point Sculpin 4.65 1.009 7%
Snake River Pako's IPA 4.85 1.010 6.8%
Odell's IPA 4.7 1.012 7%
Caldera IPA 4.56 1.010 6.1%
Ska Modus Hoperandi 4.54 1.013 6.8% 
Bear Republic Racer 5 4.5 1.014 7.5%
Deschutes Red Chair 4.4 1.016 6.2%
Green Flash West Coast IPA 4.66 1.010 7.3%
Anderson Valley Hop Ottin IPA 4.56 1.009 7%

Effektivisera bryggprocessen

Jag får allt mindre tid till bryggning känns det som... Så nu ska jag försöka effektivisera processen för att spara tid!  Det här är en artikel som jag använder som anteckning och kladd!

Tidsbesparande åtgärder/metoder

Over Night Mash

Kvällen (eller morgonen på en arbetsdag) innan bryggningen så krossas malten och mäskningen startar i Braumeistern. Schemat anpassas så att tre timmar får gå på 20 grader och sedan utförs mäskschemat enligt receptet. Efter utmäskningen får maskinen stå kvar och pumpa på 76 grader tills jag kommer på plats.

Under tiden har min lakvattentunna värmt upp 30 liter vatten till 76 grader. Maltröret vinschas upp och sköljs igenom medan koket startar.

Kok och kylning

Assistera uppkoket med en doppvärmare. Koka 90 minuter. Kanske lite onödigt men jag har alltid gjort det och har dessutom upplevt DMS på sista tiden. Under koket cirkuleras PBW och StarSan genom pump, plattvärmeväxlare, syresten och  termometer. Sista 10 minuterna på koket cirkuleras kokande vört. Whirlpool och ev humle efter recept. Låt sedimentera.

Jäsning

Pumpa över den kylda och syresatta vörten till jästanken. Pitcha jästen.

 

Enköpings Öppna Mästerskap 2015

Lördagen den 23 maj 2015 gick årets öppna mästerskap i hembrygd öl av stapeln i Bahcohallen, Enköping. Evenemanget arrangeras av Ena Brygg & Sving och jag hade anmält tre öl, en till respektive klass av underjästa, överjästa och specialöl.

För att "keep it simple" kallade jag ölen för "Kesudden Lager", "Kesudden IPA" och "Kesudden Stout". Jag hade två fat av varje sort. Lagerölet gick åt fort och jag blev lite orolig att det skulle ta slut på tok för tidigt men när folk började gå över till, dom oftast kraftigare, Ale och specialölen så lugnade det ner sig lite och ölet tog slut lagom till prisutdelningen. IPA:n snålade jag lite på och den räckte faktiskt hela vägen även om den såklart tog slut! Stouten fick jag med mig ca 5 liter av hem ;-)

IPA:n som var tänkt att serveras kändes inte alls färdig och luktade på tok för mycket jäst... Så istället tog jag min lagunitas-inspiration som jag hade splittat på två (tre faktiskt) olika jäst-sorter och slog ihop till två fat och fyllde upp med El Mono som var en mycket välbalanserad APA! Blev riktigt bra men kanske lite svårt att reproducera ;-)

Från öppningsdags vid 13-tiden fram till 16:35 var det konstant kö och jag gjorde bara uppehåll när jag skiftade fat! Hällde upp första ölen till mig själv lagom till prisutdelningen kl 17 :-)

Hur gick det då? Det är endast ett Folkets val och ingen domartävling. Det var ca 1000 besökare och dom röstade på tre öl i varje klass. Ettan fick tre poäng, tvåan två och trean en poäng. Det var ca 15-20 öl i varje klass så det är lite mer hanterbart än SM.

Lagerölet kom på en helt ok  5:e plats (281 poäng). Det kändes som om väldigt många gillade den! Det var ju en mycket lättsam sak utan speciellt komplicerade smaker.

IPA:n placerade sig tvåa! Väldigt roligt! 308 poäng mot vinnarens 333! I klassen specialöl (där det inte behöver vara särskilt special egentligen) hade jag ju min Imperial Stout på 11.4 % abv och även där blev det ett silver! Med TRE poäng upp till vinnaren!! :-) En enda röst alltså! Hehe! ja, vafan man kan ju gräma sig att inte farsan var där och röstade ;-) Men jag är supernöjd såklart, första gången jag överhuvud taget bjuder på min öl utanför garaget och i någon form av tävling. Blodad tand? Japp! Ser redan mycket fram emot nästa år. Och nu kanske jag dessutom kan ställa upp i SM också med mina nya lagringsmöjligheter (stor restaurangkyl som tar typ 16 fat). I år kände jag att jag var tvungen att välja eftersom min kapacitet på lagringssidan var tämligen begränsad, men jag är nog fortfarande lite för skraj för SM! :-)

2015-05-24 12.01.46

Torrhumling experiment

2015-04-15 22.17.16
2015-04-15: Jag tänkte prova lite torrhumling för att lära mig både just torrhumling men även få en liten hint om vad humlen tillför vid vissa mängder. 

Jag tar ut tre flaskor av Lagunitas klonen jäst på WLP002 och torrhumlar med ca 6 gram per liter av vardera Amarillo, Galaxy och Chinook (lite mer på Amarillon eftersom det är en mindre flarra)!

Jag måste säga att Galaxyn, som var kottar, luktade väldigt mycket mer och fräschare än dom andra två, som var pellets... Jag glömde desinficera tappkranen och slangen innan jag tappade upp flaskorna men det ska nog gå bra, jag brukar ju spola ur den efter varje gång och hade dessutom tappat några andra öl innan... !?

Nu får dom stå i rumstemperatur några dagar (3?) så ska vi kyla och smaka dem sen :-)

2015-04-18: Dags att kasta dessa i "kylen" på 0 grader för lite kallkrasch.

2015-04-19: Basölet smakar riktigt bra (men inte riktigt som Lagunitas IPA) och rent. Amarillon har verkligen tagit smak och doft av humlen! Det blir ganska vegetabiliskt men kanske inte gräsigt direkt. jag får lite feeling av nässel-te eller något sådant :-) 

Galaxyn luktar rent bajs faktiskt! Knappt så jag vill smaka... Den här går bort helt.

Chinooken är en helt annan historia! Doften är angenäm och godis-tropisk om än lite "ung". Jag tror jag ska ta och blåsa i en ansenlig mängd vis flameout på nästa IPA!

2015-04-22: Provar ett glas av Chinooken igen. Den har nu stått en vecka totalt men sista 4 dagarna i 2 grader. Doftar starkt men av vad? Det ska ju vara grapefrukt, tall och "kryddigt". Jag får nog gå ut och sniffa lite på en tall tror jag :-) Inte är det dåligt i alla fall. Det är tyvärr inte lika "fräscht" som i t ex Brewskis IPA där det känns som om man stoppar ner snoken i en fruktskål.

 

CB-50 PLC

Camurri CB50 och dess PLC (Programmable Logic Controller)

Vid min första bryggning var jag relativt besviken på mjukvaran i Camurrin och eftersom den utgör hjärtat av funktionen i bryggverket började jag surfa runt och forska lite runt kontrollenhetens möjligheter. 

Det är en mycket etablerad tillverkare som levererar kontrollenheten till Camurrin. Söker man på Crouzet så finns det mängder med information, dessutom är det helt öppet att skriva egen mjukvara via ett gratis verktyg som finns på deras hemsida. "Språket" är Function Block Diagrams (FBD) och det är ett grafiskt gränssnitt där man kopplar ihop logiska block.

M3example
I exemplet ovan kan man alltså trycka på endera knappen till vänster (villkoret är OR, kunde lika gärna vara AND vilket hade krävt att båda knapparna tryckts ner samtidigt) vilket resulterar i en timer som väntar 2 sekunder innan lampan tänds.

Själva enheten verkar gå att importera för ca 1200-1300 kr (gissar på 2000 i Sverige) och till det behövs en USB-kabel för runt 600-700 (gissar knappa tusingen i Sverige). Man kan även använda blåtandsadaptern för att programmera enheten. Jag har precis börjat utforska denna möjlighet men det vore ju kul! Jag har läst ut mjukvaran och det ser väldigt komplext ut! Det lär ta en stund att sätta sig in i :-)

Kommunikationen med PLC sker via en port på framsidan. Det finns tre olika sätt att koppla sin dator mot den

 1.  Seriell kabel
 2. USB kabel
 3. Bluetooth

IMG 9696
Jag köpte bluetooth adaptern vilken var en rejält dyr investering (MaltMagnus tog 2.230 kr)! Via uppkopplingen kan man sen replikera displayen och knapparna till sin Android-enhet eller PC (Virtual Display).

Android-versionen:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.crouzet.mdlite 

eller windows-versionen 
http://www.crouzet.com/english/support/downloads.htm
Sista länken leder även till mjukvaran för utveckling (Crouzet Logic Software M3).

I leveransen från MaltMagnus finns tyvärr ingen information om hur man använder bluetooth-modulen, var man hittar appen eller ens att det går att köra på en vanlig PC.

För den normale användaren är det ganska onödig med Bluetooth-adaptern eftersom man inte kan göra något mer än man kan vid den fysiska kontrollern. Räckvidden är ganska blygsam (5-10 meter) och då kan man ju lika gärna titta till själva enheten... Visst är det skönt att kunna sitta vid ett bord och programmera istället för att krypa på golvet (enheten är lite trist placerad längst ner och på sidan av bryggverket) men är det värt 2.230 kr?

Lite kort vad jag är missnöjd med:

 • Man kan bara programmera tre steg per program vilket gör att man, manuellt, behöver köra flera program för att stegmäska.
 • Man kan inte styra starten från PLC, utan måste trycka på en fysisk knapp, vilket gör att man inte kan schemalägga eller fjärrstyra uppvärmning av mäskvatten på morgonen (kan vara en säkerhetsfunktion men ändå en brist tycker jag).
 • Man stegar fram med vänstra knappen (-) och bak med högra (+) vilket känns bakvänt.

Möjligheter med ny firmware:

 • Flera steg i samma program
 • Köra en "wizard" vid programmering (typ Braumeister). "Steg 1 - temp", "Steg 1 - tid", osv
 • Schemaläggning av första steget (värma mäskvatten) (kalender och klocka finns i PLC).
 • Larm för humlegivorna
 • Kalibrering av temp.givare
 • Möjlighet att larma om omröraren inte går när värmeelementen är igång under mäskningen (jag vet i nuläget inte om omröraren är kopplad via PLC)
 • Pausa programmet
 • Fortsätta efter strömavbrott (oklart hur detta hanteras i nuvarande firmware)
 • Manuellt justera temperaturen i koket för att behålla rullande kok alternativt sätta start för nedräkningen vid 99 grader och sen hålla > 102 för att få bra kok.
 • Är man extremt ambitiös går det att koppla t ex RaspberryPi och programmera/visa status via en webbsida men det får ses som ruggig överkurs :-)

Förslag till programmering (wizard, en "skärm" per steg):

 • Inmäskningstemperatur
 • Steg 1 - temp
 • Steg 1 - tid
 • Steg 2 - temp
 • Steg 2 - tid
 • Steg 3 - temp
 • Steg 3 - tid
 • Steg 4 - temp
 • Steg 4 - tid
 • Steg 5 - temp
 • Steg 5 - tid
 • Giva 1 - tid från slut
 • Giva 2 - tid från slut
 • Giva 3 - tid från slut
 • Giva 4 - tid från slut
 • Giva 5 - tid från slut

Förslag till flöde:

 1.  Uppnå inmäskningstemperatur
 2.  Vänta på knapptryck, håll temp. Visa "Fyll i malt".
 3.  Kör rast 1 - 5
 4.  Vänta på knapptryck, håll temp. Visa "Lyft ur maltkorg".
 5.  Kok.
 6.  Larm för givor.
 7.  Stäng av värmen och larma. Visa "Program avslutat".

 Jag tycker det är onödigt att kunna spara olika program, däremot ska enheten komma ihåg de senaste inställningarna när man startar den nästa gång.

När man kopplar upp sig via bluetooth lirar det INTE med windows standardinställningar... Det ska vara:

For informations, settings for M3 (and M3MOD)
Bits per second 115200
Data bits 7
Parity even
Stop bits 1
Flow Control none

Jag har ännu inte fått "Virtual Display" att lira via bluetooth på min PC, men mjukvaran för utveckling funkar. Lite info om enheten som sitter i min Camurri:
Controller

 Möjligheterna är obegränsade! Tyvärr är jag lite för oerfaren för att ro detta iland själv (tror jag i alla fall). Dessutom har jag ju knappt tid att brygga öl! Jag har en del bekanta som är mycket duktiga utvecklare så jag ska fråga runt lite om någon är sugen på ett sidoprojekt :-)

Temperaturen i Braumeister

Jag har tyckt att Braumeistern visar för lite i temperatur så nu har jag testar några olika nivåer mot några andra (skitbilliga) termometrar.

BM Digital Analog Stek Digital2
60 61,6 60 61 60,4
65 66,8 65 66 66,1
70 71,7 69,5 72 70,7
         
98 101 100,5 101 102,8

I princip så verkar det inte vara så illa. BM ligger ca 1 grad under dom andra när man mäter runt dom vanliga mäsktemperaturerna. Det konstiga är att vattnet i den kokar när displayen visar 98 grader och där är det rimligare mätningar på de andra termometrarna. I stort så är det inte mycket att bry sig om. Jag är medveten om att den visar en grad för mycket när jag mäskar och det räcker för mig. Kokande vört är kokande vört oavsett vad det står på displayen!

Vill ha ny kylare!

Hittade den här på nätet och den verkar GRYM!

http://jadedbrewing.com/products/the-hydra

När jag köpte min kylare så visste jag väl inte riktigt vad det innebar med snabb och effektiv kylning...  Jag tog en billig rackare på 9 meter som jag drog ihop med lite buntband för att få mesta kylningen under ytan på vörten. Nu är jag riktigt sugen på denna värsting från USA men det blir dyrt som fan... Ca 1800 kronor inklusive frakt plus tull och moms som jag gissar hamnar på 500 kr = 2300 för en kylare... Om man ser till alternativen på den svenska marnaden är det iofs inte brutalt mycket mer...

2014-11-19: BESTÄLLD!!! :-D   Nu får vi se om tullverket vill ha ett finger med i spelet eller om det landar på 1 789,82 SEK

2014-11-25: AVBESTÄLLD!!! :-(  Jag hade väldigt gärna provkört denna pjäs men nu tog ju brygglivet en annan riktning i och med inköpet av Camurri CB50 och då passade det bättre med originalkylaren så kan man köra omröraren under tiden man kyler för bäst utbyte.

2015-03-26: BESTÄLLD OCH MOTTAGEN :-)  Camurrin och jag kom inte överens så den har sålts vidare tillsammans med kylaren. Således plats i garaget för den eminenta (?) Hydran! Jag kan tillägga att Camurri-kylaren var grym. Den passade också perfekt i Braumeister 50 liter! Men nu får jag snart se hur denna påstått fantastiska kylare funkar.

Tankar efter 7 bryggningar

Jag tänkte egentligen bara skriva lite generellt så här i mitten på januari (2014) efter tre månader och sju bryggningar! 

Dom fyra första känns bortkastade om man ser till smak och kvalitet. Doft, smak och utseende lämnar en hel del att önska kan man väl säga. #3 hällde jag rakt ut i slasken. Ettan var ju en lager och det var kanske ett konstigt förstaval... Jag har sparat några flaskor som jag ska dricka/smaka med farsan eftersom han var med på bryggningen. Tvåan drack jag ju några liter av när den var ganska "ung" och det funkade, även om det inte smakade kanon. Nu efter ytterligare veckor tycker jag att den är ganska äcklig :-o  Fyran är lite neutral i doften och lämnar en bismak som inte är särskilt angenäm :-(

Femman då?  Det var ju den första jag bryggde i Braumeistern och dessutom en Stout som Enköping råkar ha den perfekta vattnet för! Tre veckor efter bryggningen så luktar det gott och jag har stora förhoppningar på den. Ska väl kolsyra den snart och sen kanske flaska den så jag kan ställa undan två lådor till påsk. [28 jan] Nu har jag druckit en del av denna Stout och är supernöjd! Den kanske inte vinner några priser men JAG tycker den är jättegod, på riktigt! :-)

IMG 9169Sexan står på jäsning fortfarande och #7 bryggde jag igår. Sexan var ruskigt klar och fin redan när jag tappade den till jäshinken. Den har fått jäsa betydligt svalare än dom tidigare och jag hoppas det drar ner på dom obehagliga eftersmakerna. Sjuan har jag splittat så jag jäser en dunk med Safale 05 och resten i vanliga hinken med Safale 04. Båda står i 16-17 grader nu och bubblar fint.

Självklart är det naivt att tro att man kan brygga en Oppigårds Indian Tribute eller en Lagunitas Maximus första gången man försöker... Men jag måste säga att jag är lite förvånad över den låga kvalitet jag uppnått. Vad jag egentligen skulle vilja just nu är att provsmaka några andra hembryggares drycker för att på något sätt hitta en nivå att jämföra med min egen. Dessutom skulle jag vilja gå på en bryggarkurs eller hänga med ett rutinerat gäng för att se hur dom jobbar, nu när jag trots allt skaffat mig en blygsam erfarenhet!

Flaskor

Sista veckorna har jag börjat spara på tomflaskor efter diverse kalas och bryggningar :-) Tanken är såklart att fylla dessa med egenproducerad dryck och på så vis spara några kronor (och miljön för tusan). Blötläggning gav vid handen att vissa bryggerier är "snällare" än andra vad gäller vidhäftningen av etiketterna. 

Oppigårds får 5/5 eftersom deras flaskor är som nya efter ett par timmar i vanligt kallvatten. Etiketterna faller av utan beröring :-)

thumb 2013-11-23_16.00.22Diverse amerikanska flaskor har betydligt tuffare lim och där blir det bara värre av blötläggning eftersom etiketterna löses upp men lim och pappersrester blir kvar på flaskan. Mariestads etiketter går bra att pilla av efter blötläggning men limmet blir kvar.

Jag testade att köra några Mariestadsflaskor i diskmaskinen på max temperatur (70 grader) och alla limrester försvann! Oklart om det sätter igen sil och/eller avlopp :-) Till helgen ska jag ge mig på att maskindiska ca 50 flaskor (för att få bort lim och annat från utsidan, insidan är en annan femma).

I efterhand kan jag konstatera att jag, tyvärr, inte behövt så mycket flaskor än! Men jag hoppas ju få upp kvalitéen på ölet snart och då ska jag flaska betydligt mer! Jag får väl helt enkelt diska ur dem igen när det är dax :-D

VCNT

Today 17

Yesterday 27

Week 61

Month 113

All 62014

Currently are 5 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions