#41 - Snömannen Stout

2015-09-14: Dags för en ny sats av Snömannen Stout till höst och vinter!

Tänker följa receptet även denna gång med ett undantag (så klart) och det är WLP002 istället för WLP001 jäst eftersom det finns hemma. Sen ska jag inte koka lika länge som sist, kanske "bara" tre timmar. Kör igång en förkultur på 3 liter med ett rör som producerades 22 maj så bäst före är den 22 september (om en vecka)! Mr Malty vill ha två rör och 5 liter förkultur men, men... Kanske om jag inte hinner brygga i helgen så jag istället hinner köra en förkultur till.

Ph har på samtliga tidigare Snömannen-bryggningar legat ganska högt. 5.6 - 5.8 någonstans. Jag har ibland haft i lite Lactol i lakvattnet men mycket av den borde bli kvar i maltröret. Jag har nu "konsulterat" Kaisers kalkylator och enligt den borde jag ha i ca 10 ml Lactol (88%) i mäsken för att hamna på pH 5.5. Dessutom förespråkas ca 8 ml i lakvattnet (20 liter) för att få ner det till 5.4. Om jag förstått saken rätt så är det inte lämpligt med mer än totalt 10-12 ml på 45 liter men då vet jag inte om lakvattnet räknas?! Poängen är att inte riskera att smakerna går igenom till det färdiga ölet. Frågan är ju också om den långa mäskningen sänker pH ytterligare... Jag kommer också tillsätta 5 gram gypsum denna gång.

Det blev ingen bryggning på planerat datum så istället gjorde jag två nya förkulturer från den första för att få upp rejäjt med jäst. FAN vad den flockar den här (WLP002) den blir som havregrynsgröt... 

2015-09-24: Bryggning! Jag körde en "over-night-mash" och landade på 70% effektivitet. Mätte pH till 5.2 och så vidare. All good.

Det blev inte tid till så mycket anteckningar idag. Jag har rivit min jäskammare och tyvärr ville nya hårdvaran inte vara med :-(  Det fick bli en halvdan lösning med den gamla Raspberry Pi:n och en ny Arduino... Tiden gick åt kan man säga...

Det gick rätt fort idag ändå. Kokade med extra doppvärmare på 800w så det räckte gott med 2,5 timmar för att komma upp i 1.107 (refraktometer, två pinnar till på hydrometern) från pre-boil på 1.075. Sen har jag installerat en plattvärmeväxlare och lite annat gottgott som gjorde att det gick ruggigt fort att få över allt i jästanken efter flameout. Jag kokade humlen i påsar (samma som förra Snämannen) och kunde ta ut ALLT till jäsning. Glömde kolla exakt vad det blev men skulle tippa på dryga 40 liter i alla fall.

Nu återstår bara ett problem med BrewPi som inte vill lira.... Jag håller på med det just nu och det är lite frustrerande eftersom jag ju pitchat jästen (det såg ut att funka ett tag tills jag insåg att både kyla och värme gick samtidigt)!

Fixat! Det var en inställning i BrewPi som gjorde att "pinnarna" på Arduinon var inverterade, dvs värme/kyla gick när dom skulle vara av och tvärtom. Det gör ju att när den var "idle" (avstängd) så gick båda!

Jästen pitchades vid dryga 20 grader istället för tänkta 18 vilket beror på att jag inte riktigt tänkte till vid kylningen med nya växlaren... Jag borde ha strypt flödet lite för att få ner tempen till strax under 18... Nu med jäskammarstrulet så går det ganska lång tid innan allt är nere på 18 grader och jästen kan mycket väl ha kommit igång för fullt innan dess.

2015-09-27: Bubblar igenom lite kolsyra i jästanken för att rör om i jästen. jag är lite skraj att den här SUPERflockulerande jästen bara lägger sig på botten...  Dessutom har jag nu läst på lite och kan konstatera att WLP002 är lite klenare på utjäsning och tål mindre alkohol än WLP001... Vill man ha engelsk stil på starka stouts ska man tydligen gå på WLP007 (som jag ju faktiskt hade hemma). Well, vi får se hur det jäster ut helt enkelt! 

2015-09-28: Kollar SG på kvällen och det har jäst ner till ca 1.033. Det är ju inte alls vad jag vill ha utan 10 pinnar till behövs här! 1.022 blev det förra gången men då hade jag ju en tolerantare jäst som jäser ut mer... :-(  En koll visar att WLP002 jäser ut som mest till 70% och den har nu gett mig 68% så jag ska nog inte hoppas på så myckter mer...  Dessutom har jag ändå uppnått 10% ABV vilket sägs vara övre gränsen för denna jäst.... F**king slarvigt att inte kolla upp jästen först! Drar igenom en sväng kolsyra igen och rör upp jästen (vilket tydligt syns vid prov från kranen efteråt) för att kanske skrämma ner någon pinne mer i alla fall.

Nåväl, återstår att se vad det smakar! Är det gott så spelar det ju precis noll roll! 

2015-10-14: SG visar på 1.029 så det blir inte roligare än så här... Doften är rätt ok. Smaken domineras av alkohol än så länge. Ganska lite av dom smaker jag kommer ihåg från i våras (choklad, kaffe och salmiak). Får jag tid till helgen så ska jag tappa denna på fat och ställa undan dem till jul!

2015-11-03: Provsmakar lite. Alkoholen har lagt sig betydligt. Ruggigt mycket saltlakrits, ganska sliskig och söt. Lite alkobett på tungan och i gommen blir det allt fortfarande. Den är fortfarande inte kolsyrad så det blir lite trist.

2015-11-12: Tappar på fat. Blir 1 helt och ett 2/3. Kollar också FG som är oförändrat.

2016-01-20: En helt ok stout som man nog normalt är helt nöjd med men jag tycker den är för "sliskig". Jag kommer snart brygga en till med WLP001 som förhoppningsvis blir som jag vill (rejält utjäst) och kan skickas till SM. Jag kommer hålla ner OG lite (under 1.100).

Bedömning av domarkåren i Uppsala :-)

Utseende

Mörkt rödbrun. Blankt. Kort skum.

Arom

Kakaopulver, kaffe, romrussin, hemkokt kola, alkohol. Obetydlig humlearom.

Smak

Stor kropp med markant sirapsaktig sötma. Värmande alkohol. Kaffe, katrinplommon, chokladmousse och mörk rom. Hög beska. Obetydlig humlesmak.

Allmänt omdöme

Ett smaskigt, sött, alkoholstarkt öl som för tankarna till Irish Coffee.

Sötman gör att den mer påminner om Imperial Porter än Imperial Stout.

Förbättringsförslag är att strama upp den genom att minska sötma och kolaknäckighet. Vill du minska rommigheten kan du byta ut rårörsocker mot strösocker. För att förbättra utjäsningen kan du lägga in en betaamylasrast på 60-62 grader. Mäska t ex 45 minuter vid 62 grader och

45 minuter vid 70 grader. För att minska på kola och knäck kan du korta koktiden. Ölet tål också mer smak- och aromhumle som kan balansera maltkaraktären. Och självklart vinner detta öl på några års lagring.

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera