#35 - Snömannen Imperial Stout

2015-03-17: Dags för ännu en stout. Jag har gjort några olika varav EN blivit så jävla bra. Sen skulle jag göra den igen i min nya Camurri och det gick ok men den jäste aldrig ut. Troligen kroknade jästen av den starka vörten och att det var lite för lite och för klen jäst. Jag har gjort några andra lite mer experimentella varianter, varav en BIAB med lite andra ingredienser (och jäst) som blev bra men med för mycket fenoler och alkoholdoft/smak. En av de senare gjorde jag med Rökmalt och den är helt ok och finns fortfarande på kran här hemma :-)

Men nu är målet att ta fram 35-40 liter lika bra stout som den bästa! Jag har ikväll satt en förkultur på ca 1,7 liter 1.045 vört som ska få gå relativt kort tid, kanske bara till i morgon kväll, för att sen delas på två större förkulturer (ca 3 liter) som sedan går en i varje fat (ca 17 liter). Jag blir mer och mer övertygad om att jäsningen är den absolut viktigaste fasen i ölbryggning (ihop med receptet). När det gäller mala, mäska och koka tror jag man kan ha lite större marginaler än vad man uppfattar på nätet även om det är noga med alltihop. Det är alltid känsligt att sticka ut hakan har jag märkt :-)

Jag funderade ett tag på att jäsa denna sats i stora tanken men det blir för mycket känner jag... Nu ska jag istället få dom här två faten riktigt bra så kanske Snömannen kan få gå på utställning i sommar!

2015-03-17: Jag tänkte att jag skulle ha bryggt redan på fredag (tisdag idag) men det kommer inte bli bra med förkulturerna till dess så jag får tänka om. Kollade SG på lilla kulturen nu (bara 20 timmar sen jag satte igång den) och den har bara jäst ner några pinnar :-(  Lite förvånad faktiskt för jag hade räknat med betydligt mer och att jag redan i kväll skulle kunna dela upp den på två större 3-liters som skulle få gå 48 timmar innan kylning 12 timmar och dekantering. Nu tar jag det lite lugnt och stressar inte för en gångs skull utan sätter kvalitén först ;-)  Första startern får helt enkelt snurra på omröraren ett eller två dygn till och sen gör jag två större i lugn och ro som får gå tre-fyra dagar sen kylas två dagar och sen så är det ju helg igen  :-)

2015-03-20: Så nu är det i alla fall helt utjäst på 1.011 i den lilla förkulturen och således dags att koa upp 6 liter till två feta rackare! 6,5 liter 1.040 vört kokat med några droppar skumdämpare (funkar kanon) och lite jästnäring. Skakar om och delar upp lilla förkulturen så det blir (typ) 50/50 i varje 3 liters.

 2015-03-26: Sätter igång en "overnight mash". Känns lite knepigt eftersom det är sjukt mycket malt som ska ner i pipan, hela 15,7 kg! Efter vad jag läst på nätet bör det funka! Trist om man måste börja kladda och ta ur när det är så mycket olika maltsorter osv. Det knepiga med en overnight mash är att jag hade velat röra om ett par gånger under mäskningen för att säkert undvika kanalisering i pipan.

Kommer köra följande inatt:

180 min @ 20 grader
180 min @ 67 grader
15  min  @ 75 grader

Borde ta någonstans runt 7 timmar med temp-höjningen. Jag har satt effektiviteten på ganska låga 60% eftersom det är så mycket malt. Hoppas landa på 52 liter 1.068 innan kok! Sen ska det i ett kilo rörsocker också.

 Jag fick backa på 700 gram... så 15 kg är det i pipan nu... Det funkar men frågan är hur jävla hårt packat det blir och om det verkligen flödar vatten genom allt?!  .... Funderade ett tag på att låta Braumeistern stå och pipa på 67 graders steget så skulle jag kunna röra om en sväng i morgon bitti och sen fortsätta till utmäskningen. Japp, så får det bli. Sänker första steget (20 graders) till 120 min för nu är klockan så jävla mycket :-) och tar bort sista på 75 grader, det kör jag manuellt i morgon. Nu är det godnatt!

2015-03-27: Nere kl 08:15 med en macka och en kaffe i näven. Ser ut att ha gått utmärkt bra i natt. Snabb koll med refraktometern visar runt 1.075 innan lakningen. Känns varmt dock, och det är det! 73 grader i vörten, BM visar på 75,5. Så förmodligen blev det något med programmeringen ändå, ska kolla programmet sen (det kanske blev en minut kvar på 75 grader i alla fall och då har den ju gått dit och sen hållit det resten av natten). Nåja, jag rör om, häller i återstående 700 gram basmalt som nu får en supersnabb mäskning och lakning, och kör igång den medan jag värmer lakvattnet. Snabb koll i Beersmith visar att jag ska ta det lite lugnt med volymen lakvatten... I Braumeisterns fall handlar det ju mest om att skölja ur allt det goda som absorberats i maltbädden, typ att byta ut vört mot vatten men det är ju inte mycket vatten som krävs för att gå ner till 1.068 från 1.075!  pH är liiite högt på 5.65 men jag låter det vara efftersom jag antar att det var så även i den lyckade bryggningen, även om den var mindre än hälften av denna i volym. Har ändå i två kapsyler Lactol i 15 liter lakvatten.

Det är i princip lika stark vört som rinner ur maltpipan vid lakningen /sköljningen som är i grytan (såklart). Det gäller bara att hela tiden mäta och vara beredd att bryta när SG fort börjar smita neråt.

 Det verkar faktiskt som om jag fick ut totalt 52-53 liter preboil på ca 1.075 och då har jag ju inte slagit i sockret än (men det tror jag iofs inte Beersmith räknat med heller eftersom det är en boil-ingridient).

 Kokar bra länge idag., säkert fyra timmar. Kommer ner till ca 42 liter postboil men då ligger det ju lite humlepåsar och en rejäl vörtkylare i grytan också. Kylaren var helt grym! 100 grader till 17 grader på 13 min!!! Visserligen är det ju den årstid då grundvattnet är som kallas och endast 6,5 grader men det var jävligt snabbt!

Nästan ingen trub alls i grytan. Lät humlepåsarna ligga kvar hela tiden tills grytan var tom. Pumpade faktiskt över allt i stora Camurri jästanken ändå... Vad fan ska man ha en sån dyr grej för om man inte använder den!?! Jag har monterat en Cornelius co2-koppling i locket på jästanken så jag kan köra min spunding-valve ändå, inte för att jag tror kanten runt locket är särskild tät men det lär i alla fall hjälpa mig hålla syret borta...  Lite svårt att uppskatta slutliga volymen i tanken men det borde vara ca 40 liter med tanke på hur extremt lite trub det var. Det blev riktigt mycket jäst! Den har ju stått i kylen några dagar vilket kanske inte är optimalt men det borde fan lira ändå nu! OG då? ca 1.107!!! Herregud. Refraktometern ligger som vanligt något under och dessutom är den så jävla svår att läsa av med mörk vört (det blir ingen skarp linje). Lätt att ta hydrometerprov från tanken så jag kör på det (har dragit av tre pinnar som jag anser att min hydrometer visar för mycket). Hoppas den inte blir FÖR stark nu bara... Jäser den ut till 1.020 sä är det närmare 12% abv... Egentligen hade det varit bättre att kokat mindre, fått mer volym och mindre alkoholhalt men nu orkar jag inte fippla med det (man kan ju iofs fylla på vatten i jästanken men skit samma).

Dags att städa!

 2015-02-29: Det är faktiskt lite tryck i jästanken, ca 0,2 bar! Möjligen är det bara just nu när jäsningen är som aktivast men ändå! Tog ett litet prov så här två dygn efter pitch och SG är just nu i runda slängar 1.060.

2015-04-05: Efter 9 dagar så verkar jäsningen ha avstannat på ca 1.027 vilket ju är lite högt men kanske inte helt oväntat pga det mycket höga OG:t.  Den bästa Snömannen hittills gick ända ner till 1.019 så... Jag skulle vilja prova att trycka i lite kolsyra underifrån i tanken för att röra upp jästen lite men jag vet fan inte hur jag ska bära mig åt!? Även om jag får till kopplingarna från regulator till bottenventilen så måste man ju ha ett hyggligt "grundtryck" när man öppnar ventilen annars kommer det ju tryckas in öl i regulatorn! 

2015-04-05 12.13.30Ha! ännu ett användningsområde för dom fantastiska "corny-pluggarna"! Jag satte helt sonika en sådan på en halvmeter gardena-slang (eftersom jag har en gardenakoppling på bottenventilen på jästanken sedan gammalt) och drog upp trycket till 2 bar. Sedan kunde jag styra bubblingen med bottenventilen på tanken! Funkade skitbra. Sen vet jag ju inte hur mycket det faktiskt rörde upp inne i tanken... det kanske bara blev ett litet hål mitt jästkakan!?! Ett snabbt prov från sidoventilen visar i alla fall att det är mer jäst i rörelse än innan så det kanske funkade :-)

 2015-04-07: Visst funkade det! Ytterligare två dagar efter kolsyrebubblingen på 22 grader visar hydrometern 1.024. Tyvärr har jag drabbats av förkylninen från helvetet så allt jag känner är att det är mycket alkohol i den (doft och smak är helt godnatt). Just nu har jag lite ångest över hur jag ska hantera batchen.... Jag SKULLE behöva ha jäskyl och jästank på fredag till en Brewdog Punk IPA klon som jag tänkt ta med på Enköpings Öppna Mästerskap men jag vill inte störa den här förrän om ytterligare en vecka (totalt minst tre veckor vill jag ha den på jästen). En tanke är att tappa om till fat utan att kallkrascha och dra med lite jäst, sen låta faten stå en vecka eller två i rumstemp...

2015-04-13: Kollar SG som visar 1.022. Fortfarande 0,2 bar i tanken. Det skulle förvåna mig mycket om den här är färdig (och behaglig) att dricka om 5 veckor med sina 11,4 procent alkohol... 

2015-05-17: Smakar en skvätt och kolsyran, skummet och munkänslan är smoooth! Visst är det lite "alkoholigt" men oerhört mycket choklad och trevliga smaker också. Självklart ska den serveras på mästerskapet! Troligen blir det en del kvar (jag har ju två fulla fat) och då tror jag den kommer bli skitbra om några månader!

2015-08-14: Såg att jag glömt att skriva hur det gick! Det blev en andraplats för stouten! Läs mer här:

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera