#33 - Wifetoucher

Egentligen gillar jag inte den här öltypen, typ, eller kanske lite ibland. Men många andra tycker ju att det är gott och man måste ju prova!  Det här blir första satsen i min Braumeister 50L. Jag kommer köra med kort maltrör. Jäsning sker under tryck i ett corneliusfat.

Å ena sidan är det här en väldigt lättbryggd öl. Få ingredienser och bara en enda, liten, humlegiva på 60 minuter. Å andra sidan verkar det vara svårt att få till jäsningen och smaken utan att det blir för mycket. Jag har lyssnat mycket på Brewing Network sista tiden och där förespråkar man en relativt sval jäsning på 17 grader vilket är vad jag kommer sikta på. Många verkar dra på en bit över 20 för att få fram banan och nejlika men jag vill bara ha dom i bakgrunden.

2015-02-03: Sätter 3 liter förkultur på Weihenstephan Weizen (Wyeast 3068). Egentligen behöver jag bara 1,2 liter så jag kommer hälla av till två provrör för att sparas i kylen. Det här är en av få öltyper som man inte bör överpitcha (per defentition är det för all del aktuellt för alla öltyper, eftersom överpitcha innebär att man hällt i för mycket :-).

 2015-02-06: Kom på i går kväll när jag skulle krascha jästen att jag inte förberett något RO-vatten. Så jag satte igång en hink men det ger ju bara 29 liter så 6 liter tar jag vanligt kranvatten. Det bör ha marginell inverkan. Ärligt talat så vet jag inte ens vad man bör ha för preferenser på vattnet när man gör en tysk veteöl! Jag kommer i övrigt att använda Moshers Pale Ale vattenprofil (vilket kan låta konstigt men mitt kranvatten är väldigt knepigt).

Mäter upp 35 liter med tumstock (23 cm). 35 liter funkar bra med 4,5 kg malt (säkert 5,5 kg också). Om man är lite slapp så går det då bra att köra hela vattenmängden på en gång och hoppa över "lakningen" (som i Braumeister består av att skölja igenom maltkorgen med lite varmt vatten för att få ut det sista som "fastnat"). Det är så jag tänkt idag, en slags "no-sparge".

Stoppar halvvägs och rör om i malten. Mäter pH till 5.77. Häller i 2 ml Lactol. Landar på 5.42.

Temperaturen i BM50 ligger exakt två grader under vad displayen visar (vid 67 grader är det 65 grader enligt min referenstermometer).

Mäskar ut på 1.030 mot förväntat 1.037 i pre-boil. Första gången med ny maskin men hade satt effektiviteten på 75% ändå...  Jag är oerfaren med vete också, det kanske spelar in. Jag har ju tagit i ganska mycket gällande volymen så jag kan med gott samvete koka tills jag når OG på 1.050. Slänger i 800 watt doppvärmare för att öka på bortkoket lite.

 Det blir ganska låg nivå i BM50 med bara 25 liter vört så min feta kylspiral kommer inte ner med mer än två-tre varv under ytan. Jag seriekopplade min gamla lilla spiral och satte i mitten! Dessutom slängde jag ner syrestenen i koket (inklusive silikonslang, mycket smidigt) sista kvarten så slipper jag desinficera den separat. Jag tror inte det spelar så stor roll...   Lilla spiralen läckte vatten från kopplingarna och den befann sig ju inuti grytan så det var bara att ta bort den. Jag tror dock på själva idén till nästa gång!

Kylde ok med stora spiralen ändå... typ 20-25 minuter till 15 grader med pumparna igång.

Väntar 30 minuter och tappar upp på fatet. Det var nog ett rätt rejält bortkok för jag får precis ihop till ett fat (med lite marginal för jäsningen, så typ 17 liter). Syresätter lite lugnt i 80 sekunder. Häller i jästen utan att ha en aning om hur mycket det blir! I vart fall är det inte för lite.

För att inte "spunding"-ventilen ska klegga igen om det kommer jästskum i den så har jag kopplat ihop jäs-fatet med ett annat fat. I den andra fatet har jag några liter vatten och man sätter då spunding-ventilen på det. Dåligt förklarat men det får jag återkomma till för nu är det som vanligt dåligt med tid kvar på denna bryggdag och familjen börjar göra sig hörd om middag och annat!

Första misstaget med fat-jäsning händer direkt när jag kopplar ihop dom två faten. I fat #2 har jag fyllt i några liter kranvatten och sen provtryck spunding-ventilen så att den släpper vid 6 PSI. Dock så glömde jag lätta på trycket efteråt! Följden blev så klart att en del vatten trycktes över i jäs-fatet :-(   Jag troooor inte att det går åt helvete för det. Fat #2 var desinficerat och det var nytt och fräscht kranvatten (som ju ändå är rätt ok).

Nu börjar jag väl med städning och rengöring då! Skål på er!

 2015-02-10: Jag har verkligen inte haft koll på trycket i jästanken den här gången... Först stack det iväg rätt högt (15 PSI) och då vred jag ner tills det började pysa och efter en dag var det i princip noll. Då tightade jag till det lite och idag var det över 15 PSI (det är så långt mätaren går) igen... Det är väl kanske inte skitbra men det ska nog lira ändå! Målsättningen var väl runt 5-7 PSI under jäsningen och sen dra på lite mot slutet.

Det luktar i alla fall skumbanan och veteöl om kolsyran som pyser ut :-)  Drog ut ett "prov" och det luktar och smakar riktigt gott måste jag säga, även om stilen egentligen inte tilltalar mig (än). Något jag bara MÅSTE lära mig är att släppa på trycket i faten med "vattenfällan"... Det räcker att man drar ut någon deciliter så blir det ju baktryck och "smutsvattnet" sugs in i jästanken.

 Ska man tro min refraktometer och omräkningsverktyget i Beersmith så har den redan jäst ner till 1.008 (beräknat 1.012)... Fan vet. Men det ser ju rätt ut! Den får såklart stå ett tag till och sen ska jag kolla med hydrometer också.

2015-03-02: Tempen på 7 grader. Jag fyller på med lite kolsyra (1,5 bar) för att möta upp den sjunkande temperaturen. Smakar väldigt bra det här! Och doftar kanon! Jag hade en flaska Weinstofhanelerer (vem fan kan stava till det där utan att googla?) som jag drack några dagar innan bryggdagen och i minnet så är det riktigt likt. Den ska kylas lite till och kolsyras ganska rejält (väldigt rejält om man ska tro på internet, typ uppåt 4 volymer)!

2015-03-10: Flaskat 14 och druckit 1 liter. Blev ju fantastiskt bra denna! Fortfarande inte något jag kommer sitta och dricka ofta men vem vet vad framtiden har?!  Det blev ju inte så mycket volym av denna, men det visste jag ju sen innan. 17 liter skrev jag ovan och någon liter jästgegga blir ju kvar i fatet så det stämmer ju rätt bra med 15 liter. Jag måste säga att det är smidigt att jäsa i fat. Jästkakan eller vad man ska kalla den blir ganska hård så när man tappar om (eller flaskar som i detta fall) får man ut ett halvt dricksglas med jäst sen kommer det klar öl! :-)  Nu tar jag med en låda (10 liter) till fjällen på bröllop så får vi se om det blir bu eller bä från folket!

 2015-03-17: Visst blev den riktigt bra den här! Själv är jag ju ingen erfaren weissbier-drickare men jämfört med några tunga namn tyckte både jag och sambon att min var godare (kanske för att den var lite mindre smakrik än köpeölen, men ändå)! Skitnöjd. Har fortfarande 10-15 flaskor kvar av den som jag ska spara på och bjuda fint folk när det är middag ;-) Kanske skulle skicka in den här för bedömning? jag har tänk göra det med ett par av dom senare brygderna som faktiskt blivit riktigt bra.

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera