#32 - El Mono

2015-01-20:  Nu ska jag göra ett recept ur boken "Brewing Classic Styles" av Jamil Zainasheff! Det blir en amerikansk pale ale som jag kallar "El Mono" (apan). Receptet är mycket noga avvägt i Beersmith för att så långt som möjligt efterlikna Jamils recept. Dock så gick det inte att få tag på bitterhumlen så det blev Magnum istället vilket jag tror funkar lika bra! I vattenväg så blir det RO vatten med tillsatser för Randy Moshers Pale Ale vatten. Jag har tidigare gjort fel när jag beräknat mängden tillsatser eftersom verktyget i Beersmith varit inställt på 18 liter men i själva verket ska det ju vara den totala vattenmängden, dvs för min del 35 liter (ca). Det innebär att det ska vara ganska mycket mer av respektive salt än vad jag haft tidigare.

Sätter en 3-liters förkultur på WLP001. Jäströret var  bäst före 6 april (minus fyra månader ger packdatum 6 december) och ölet kommer "bara" ligga på 1.056 i OG så det är lite i överkant med tre liter men jag tar ju ut ca 0,5 liter som jag sparar för framtida bruk också!

Allt noga rengjort men jag har inte hunnit fixa ett filter till e-kolven så den suger fortfarande ner en hel del garageluft vid kylning. Ny slang (silikon) till syrgasen som kokades tillsammans med stenen. Tillsatte en kapsyl jästnäring (Wyeast) till koket. Syresatte 80 sekunder under omrörning. Fick till kanonbra magnetomrörning direkt med en liten loppa! Ett tips till samtliga därute är att det inte behövs en 3 cm loppa för att få snurr i e-kolven, snarare är det knepigt att få den att stanna kvar i "magnetfältet" (i alla fall för mig). Jag kör med 1 till 1,5 cm till min 5-liters e-kolv.

 2015-01-22: Maltkross, förkultur in i kylen

2015-01-23: Bryggning! Jag har ställt alla raster 2 grader högre än i receptet för att kompensera Camurrins termometer som visar 2 grader för mycket (3 grader för mycket upp mot 75-76 grader). Blandade i all vattenbehandling direkt vid inmäskning (jag kör en full BIAB idag, kan man säga, ingen lakning alls). 35 liter vatten (23 cm djupt) och 5,1 kg malt. Gott om tid så jag kör 90 minuter mäsk. Dock så verkar det återigen vara problem med nedräkningen som inte vill starta...

Efter 40 minuter mäskning ligger jag på pH 5.3 (helt utan lactol) och 1.033 i SG (ska upp till 1.047). Justerade ner refraktometern 3 pinnar efter att ha kontrollmätt med RO vatten. Det är lååångt kvar till 1.047 känner jag... Undar sa flundran vad som kan ha gått snett här? För mycket vatten? För grovt krossat (det är grovt för att minimera maltgegga som slinker igenom nätkorgen)?  I värsta fall så blir det lite rörsocker i slutet på koket!

Lyfter ur korgen, rör upp all sediment och recirkulerar med pump genom maltbädden 10-15 minuter för att förhoppningsis få bort lite maltklegg. Det blir lite väl häftigt tryck i slangen så frågan är om man trycker igenom massa ny gegga genom den relativt tunna maltbädden hela tiden... Man kan nog ha ett munstycke på slangen men då kanske det sätter igen av geggan?... Får prova lite mer här! En hålslev framför mynningen funkade rätt bra!

 2015-01-23 13.14.31Kokar med extra 800w doppvärmare för bra rull och kanske få bort lite extra för att jaga upp OG. Kör humlen i påsar idag och hoppas få ut mer vört.

Det tog bara fem minuter så hade rådjuren nosat upp att det fanns varmt drav att käka i nysnön! Det är ju kanonbra men man hoppas ju att alla godsaker är extraherade till vörten (fast den här gången vete fan som sagt, 77.6% mäskeffektivitet).

 Tillsätter defoamer med 10 minuter kvar. Ett par droppar som jag löser i varmt vatten. Jag köpte den från PGW och det är inte riktigt vad jag väntade mig utan med som "trög färg" i konsistensen...Seg! Anledningen till att jag har defoamer är att jag kommer jäsa i corneliusfat. Eftersom jag inte ens kom över 1.050 (förväntat 1.056) så slår jag i 200g rörsocker (tar ut några dl som jag kokar upp med sockret). Landar på 1.055 vilket jag är nöjd med. 

Kör 15 min hopstand rakt från kokande ner till 80+ grader. Kör igång kylan med omröraren och humlepåsarna kvar i grytan (funderar på om dom kan haka i något och slitas sönder?). Dryga 25 minuter till 15 grader.

 Det blir väldigt mycket grums i vörten. Jag tog ett prov på en deciliter medan allt var "upprört" och det är lätt 30% gegga i botten.
2015-01-23 15.39.33
Fick inte ens ut ett helt fat (18 liter) och det var beräknat till 20 liter plus 7  trub-loss!!!!!!!! WTF!

 2015-01-23 16.11.52

För första gången ska jag jäsa under tryck i ett corneliusfat. Det vänstra fatet är jästanken och det högra tjänar som buffert om det skulle bli för trångt i det första, så man sparar lite på manometer och säkerhetsventilen.  Nu var det ju inte direkt fullt i fatet och dessutom har jag kokat ner lite defoamer i vörten så jag tror det är lugnt! Om jag förstått rätt så är det dessutom mycket mindre krausen när man jäser under tryck.

2015-01-25: Tyvärr blev det lite knas med tempen. Första dygnet var det bara 14 grader i frysboxen eftersom den varit inställd på 2 grader för lagring och det tar en stund att komma upp i temp (jag har ingen värmekälla). Sen märkte jag idag att temp-proben lossnat och låg lös i frysboxen vilket resulterat i att jäsningen gått upp mot 19 grader vilket inte riktigt var meningen (men ingen katastrof, för även här har övertrycket en positiv inverkan på t ex estrar). Tydligen funkar prylarna också för mätaren visar konstant 8 psi (jag försöker sänka till mellan 6 och 7 men det är inte någon fin-lirar ventil vi snackar om här :-)

 2015-01-29: Jag har varit så bortskämd med min BrewPi att jag inte har tänkt på att rampa upp frysboxen så ikväll noterade jag att den stod på 16,7 grader! Det var ju bara tänkt första dygnet eller så! Ikväll har jag tappat över lagerölet på fat och frigjort jästanken och då också jäskammaren med BrewPi (och värmaren) så nu får den stå en vecka på 20 grader.

2015-02-06: Nu måste jag bara få ta ut ett prov! Om inte annat så för att mäta SG. Jag har inte kallkraschat än utan låtit jästen göra sitt på 20 grader. Det har gått två veckor sedan bryggning och jag fundera på om jag ska låta den stå kvar på 20 grader en vecka till innan jag kraschar den... Det flyter såklart runt en del jäst i mitt prov (tappade bara någon deciliter i slasken innan jag tappade i plastglaset). Doften är lågmäld och smaken lätt tvålig men lovar mycket gott ändå. Ölet ligger ju på 20 grader och är klent kolsyrat. Dessutom är det mycket tydligt att det inte är kallkraschat om man synar glaset (jäst och annat flyter runt). Kolsyretrycket är knappt 1 bar vid 20 grader så det behöver tryckas i lite mer sen.

Det är ingen brådska så jag låter den vara till nästa helg. Dock ska jäskammaren användas till nya brygder så fatet får stå i garaget (runt 19 grader). SG då? Det blir nog FG för det visade 1.011 (förväntat 1.013)! Nöjd med det :-)  Känns bra och kul att jäsa i fatet så nästa öl får gå samma väg!

 2015-02-14: Nu har den stått två dagar i 0-gradigt. Skickar i ca 10 ml isinglass (2 kapsyler). Vänder snabbt på fatet och ställer tillbaka i 0 grader. Nu ska jag kolsyra den här rackaren.  Smaken just nu är ganska lam. Den smakar inte så mycket och det finns en del grönöl över det hela.  Klent skum och hyggligt grumligt. Ölet är tre veckor gammalt idag så jag hoppas det utvecklar sig framöver. Bara att försöka låta fatet vara i fred ;-)

 Nu kommer jag att tänka på att det kanske inte är så bra att ha kvar jäst i fatet under tryck?! Kanske måste tappa om till ett nytt fat!

 2015-03-04: Öh, jag har tappat om ölet men kommer inte ihåg när. Kopplar på fatet på keezern och dricker två glas :-)  Bra öl, inte superblankt. Ganska lättsamt, och det är väl poängen med receptet tror jag (balanserat som dom säger). I det här läget är jag nöjd!

2015-05-08: Ölet har klarnat till 7/10. Smaken är ren och fin. En mycket bra Pale Ale skulle jag säga, lite som en mer smakrik, god, stor stark! :-)

Kommentarer   

0 #1 ola 2015-02-04 08:32
Det är lite lurigt med Camurrin , det kräver en del exprimenterande med vatten-mängdern a innan man hamnar rätt.
Vi brukar köra ungefär så här :
65 liter mäskvatten till 10-11 kg malt , sen skölja lite "lakkvatten" c.a 5 liter över. detta brukar resultera i c.a 53 liter 1.050 vört genom en svag lutning av maskinen utan att få med böset i botten.

Tycker det är väldigt intressant att läsa om dina bryggningar och olika metoder , så jag hoppas du fortsätter. Skriv gärna ner mer om du gör fler försök med Camurrin innan du säljer.
Citera

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera