#31 - Kesuddens Öppna Lager

2014-12-16: Nu har jag satt receptet för den första "full-volymsbryggningen" i Camurrin. Det blir en lager och tänkta 57 liter ut i faten efter avslutad jäsning. Jag har ställt Beersmith på 62 liter batchstorlek (5 liter går bort i konen på jäskärlet) och 8 liter "trub loss" på Camurrin för att helt slippa luta maskinen och kunna ta ut klar och fin vört (hoppas jag)!

 Tydligen har Sigtuna East River Lager samma humle (Cascade och Hallertau) tyvärr går den inte att beställa och jag lär inte passera någon av de 4 butiker som har den i lager inom kort...

Grunden i receptet är inspirerat av Tasty McDoles Dortmunder (google it). Sen har jag tweakat lite som vanligt och ändrat lite på humle osv. Inte för att jag tror att jag kan göra det bättre än Tasty utan för att avrunda siffrorna, anpassa till 60 liter färdig dryck och malt & humle jag har hemma. Jästen har jag dock beställt (WLP833 German Bock).

2014-12-19: Sätter en förkultur på tre liter. Tanken är att dela den på två andra förkulturer om ca 30 timmar. Beersmith vill ha 1300 miljarder jästceller till mina 65 liter lager så jag hade kanske behövt köpt mer än ett rör jäst... men om jag odlar upp mängden ordentligt så bör det kunna gå bra ändå! Fick ett relativt fräsch rör från Humlegården, tillverkat 17 november.

Förkultur 1:  3 liter, 300 gram maltextrakt. Ett rör German Bock Lager WLP 833. En halv kork jästnäring. Bör ge närmare 500 miljarder celler.DSC01805 
34 timmar senare: Kokar upp fyra liter fräsch vört, med en kork jästnäring, som jag delar på ca 1,5 liter och 2,5 liter och splittar första förkulturen typ 40/60.  Här blir det lite mer feeling och lite mindre mäta och vara noggrann. Oundvikligen kommer det bli mer jäst men det hade ju varit fint att veta ungefär vad man pitchar :-) En gissning om allt går som Beersmith tror är att jag kommer ha ca 1000 miljarder celler... Beersmith vill ha 1300 men det får helt enkelt bli som det blir! Första förkulturen verkar ha jäst ner till 1,007 vilken ju får räknas som fullt ut (jag mäter med refraktometer och räknar om från 1.040 vilket jag inte är helt 100% på osv...). Kommer det bli en jästexplosion i dom lite väl fulla kolvarna? ...... En timme senare: Den stora kolven har redan skum upp mot folien :-0 Kommer garanterat flippa ur...  Man skulle haft lite skumdämpare men det är precis alltid slut på Humlegården... :-(

Den här rundan kommer tyvärr bara få 24 timmars tillväxt sen blir det kallkrash eftersom jag tänkte brygga på måndag (men det är inte 100% än).

 När man pysslar på med allt detta kan man inte låta bli att slås av tanken att man utmanar ödet med infektioner i förkulturen :-) Eftersom jag inte har mer än två e-kolvar (en 5 liters och en 2,5 liters) så behöver jag kyla vörten i kastullen, alternativt hälla över pågående förkultur till ett temporärt kärl. Vilken är minst risk? Jag tänkte först det första alternativet men kylning av vörten i kastrull men det känns risky med kylspiral osv i så lite vört... Nu tar jag ett av dom nya 5-liters jäskärlen och desificerar noga, häller över jästen och rengör e-kolven innan jag börjar om från börja, så att säga!

 2014-12-21: In med förkulturerna i kylen så jag kan dekantera dem i morgon.

2014-12-22: Kommer igång väldgt sent pga barn mm! Det visar sig att jag kommer få hjälp DSC01819av Julia, 6 månader, i garaget idag! Men nu är det inmäskat i alla fall och klockan är 11:45. Med 65 liter vatten i CB och 16,45 kg malt steg nivån över kanten på korgen så jag tappade ur 3 liter som jag får återföra sen. Jag blir inte klok på kontrollern heller... Nu står den på 64 grader, vilket är helt korrekt, men räknar inte ner stegets 90 minuter... Jag körde helt enkelt igång min vanliga klocka på 90 minuter så blir det bra med det... (efter ca 15 minuter började den faktiskt räkna ner steget).
2014-12-22 11_47_00-Crouzet_Logic_Software_M3
Kontrollmäter med en pålitlig termometer och det visar 60,5 i toppen och 60 grader i en liter som jag snabbt tappar ur kranen. Ska göra en lite enklare kontroll med vatten sen...
 Kan man kaliberera CB:n tro?

 Lägger till ett utmäskningssteg på 76 grader @ 20 min. Hade inte tänkt det först eftersom det blir lite manuellt pill mitt i allting men nu när jag förmodligen legat lågt i temp så fick det bli så ändå så känns det psykologiskt bättre ;-)

 77% effektivitet plötsligt... WTF! Landar preboil skyhögt på 1.065 och 79 liter istället för 1.051 och 77 liter... Fyller på ännu mer vatten så kan jag med gott samvete skippa allt grums sen. Slutar på  1.056 och 85 liter! (utäknat på 44,5 cm diameter, helt cylindrisk form och 55 cm djup på vörten). I hasten så glömmer jag bort att jag skulle recirkulera den här gången för att försöka få bort en del maltgrums och få en klarare vört till kok...

Kokar upp med assistans av doppvärmare. Det blir ruggigt mycket proteinskum. Slevar av säkert 4 hushållsbunkar med gegga!

DSC01820
Kylningen är mer effektiv med mycket volym i bryggverket! Passar på att käka lite middag (och lämna upp dottern till mamman). Temperaturen står på 15 grader när jag kommer tillbaka. Egentligen borde jag ta ner den ännu mer men det finns inte tid idag. Cirkulerar PBW och StarSan genom pump och slangar medan jag väntar på att all trub ska sätta sig i CB:n. Jag hade kunnat köra en whirlpool med hjälp av pumpen men jag vill minimera antalet steg i den här bryggningen. Jag lär prova någon annan gång.

Det tar ganska lång tid för geggat att sedimentera. Frågan är ju om jag har så mycket grums att det är över tappkranen (8 liter) oavsett hur länge jag väntar...  Enda sättat att få reda på det är att åka och spela innebandy och sen kolla om 3 timmar när jag är hemma igen... 

DSC01825Hemma igen! Klockan smyger mot midnatt men det är "bara städningen kvar" :-)  Jag tappade ur ca en liter gegga innan det började komma fin vört. Jag vet inte alls hur mycket jag fick ur men när det började komma grums igen (det måste ha bildats ett "hål" i grumset upp till den fina vörten) så har jag 16 liter (11 cm) kvar i maskinen. Då har jag tagit ut dryga 3 liter till en testflaska också, men där blev det 30% gegga i botten (vilket jag inte bryr mig om annat än att det blir mindre öl). Jag hoppas jag har ca 60 liter i jästanken i alla fall, men det får visa sig, jag måste ju inte ha ut tre fulla fat, två plus lite att smaka på räcker gott. OG blev 1.056, vilket jag kollat från flera "källor" så jag vete fan hur jag mätte innan kok (troligen måste jag kyla provet lite innan jag mäter, även om refraktometern ska kompensera för höga temperaturer). Men det är i varje fall på pricken vad jag skulle ha så jag är nöjd! Jag behöver fundera på alterativ till att bara slänga i lösa pellets... Jag har en nylonpåse (typ 35x35 cm) som jag skulle kunna prova nästa gång. Lite skit gör ingenting men det blir ju så löjligt mycket!

Jag pumpade vörten genom en helt ny och desificerad slang med munstycke för att syresätta så mycket som möjligt. Det verkade funka bra. Tänkte skippa syresättning med stenen den här gången för att minimera riskerna.

Avslutar denna bryggafton med en bild på jästanken! Den är nu inklämd i min "jäskammare". Jag behövde "modda" den lite för att få plats så bakre benet är avkortat (utbytt faktiskt så jag kan återställa den) och stagen som håller ihop benen är ersatta med kortare varianter. Tyvärr så lossnade gummilisten som tätar mellan locket och hinken. Det flaggas ganska tydligt för den risken men det gör inte saken bättre. På MaltMagnus hemsida finns en bättre packning att köpa för 275 spänn, vad nu skillnaden är och varför man inte skickar med den från början för 5.795 kr... Jag tog fram lite superfix och limmade fast packningen igen så får vi se om det håller. Temperaturproben sitter tejpad med lite isolering utanpå kärlet. Det får bli ett senare beslut om jag ska borra ett hål till i locket för att kunna köra ett dykrör.
DSC01824

Nåja, nu får vi se vad som händer! Kylen är satt på 8 grader i fem dagar sedan en uppstegning mot 18 grader. Hoppas kylen pallar att hålla nere temperaturen när jäsningen är på topp...

2014-12-23: Ingen aktivitet i jästanken kl 10 på morgonen. Temperaturen (på utsidan av tanken) visar 8,6 grader. Man saknar ju möjligheten att se vad som händer, bortskämd med Better Bottles... Lillflaskan är redan i full gång! Jag förlänger första rasten på 8 grader med 3 dagar för säkerhets skull, tid har jag gott om!

2015-01-04: Hemkommen efter en vecka i fjällen mäter jag SG till 1,010 vilket är fullt utjäst enligt plan. ABV = 6 procent. Jag tycker inte att det har bubblat särskilt i röret men jag har som sagt varit bortrest merparten av jästiden.  Smaken är mycket lättsam och bra (eftersom det var det jag siktade på) även vid 17 graders temperatur. 

Nu har BrewPi börjat sänka temperaturen och tanken var att jag skulle sätta på ett filter för att inte suga in ovälkomna jäster (!) i ölet. Dock så har jag inget filter som passar och jag är dessutom lite osäker på om locket verkligen är tätt... 

Tanken är att torrhumla med 150 gram men jag avvaktar med det. Jag ska ska ta ut någon liter att testa med sen.

2015-01-07: Jäs-tempen har nu sjunkit till 8,6 grader och jag sätter kylen på 10 grader konstant. Tanken är att jästen ska få mer tid på sig att städa upp. Jag kommer inte brygga någon 60-litersbatch på ett tag så det är ingen brådska att frigöra jästanken. Möjligen har jag funderingar på att tappa över till fat ifall locket nu inte är helt tätt...

2015-01-20 19.37.062015-01-20: Fortfarande väldigt grumligt. Möjligen är det klarare öl högre upp i tanken... Smakar rent och bra (visst är det "blaskigt" men det ska ju vara det). 

Kokar upp ca 3 dl vatten och kyler till 19 grader. Tillsätter två matskedar gelatin och låter stå i 20 minuter. Värmer till 77 grader. Den här processen skiljer sig en del från t ex Lindhs och jag tänker prova båda. Lindhs är lite enklare! Jag har tidigare kört med små påsar färdigblandat gelatin som inte kostar mer än 5-6 kr men det har varit blandat resultat och dessutom kostar ju en förpackning gelatinpulver i princip ingenting! Efter kylning skulle man visst ha rört om igen för jag märkte när jag hade hällt i gelatinet i ölet att det mesta var kvar på botten av kastrullen! I med lite varmt kranvatten (jaja) och rörde om så löste det sig fint.

I med gelatinet i jästanken och på med locket igen så får det stå några dagar till (på noll grader).

 2015-01-29: Tappar upp på fat. Får ihop två hela och ett drygt halvfullt (kanske 12 liter). Borde vara någonstans runt 48 liter skulle jag tippa. Fortfarande väldigt grumligt tyvärr, även om det ser bättre ut än på bilden ovan.  I det faten som inte blev helt fullt drog jag i 10-12 ml flytande Isinglass som jag  blandat ut i ett halvt glas vatten (öppnade en ny flaska och den var inte lika trögflytande som den förra så eventuellt hade jag inte behövt vattnet...) så får vi se om några dagar om det klarnat. I så fall blir det samma behandling i de andra två faten som ska med till mästerskapet (fast det ska dom ju inte om dom fortfarande ser ut som äcklig juice :-)

2015-02-12 22.44.332015-02-12: Visst funkade det med isinglass även om ölet fortfarande inte är super-klart.  Fräsch och enkelt med bra skumkrona. Drar tydligt åt det maltiga hållet. Ölet är ju väldigt kallt just nu(nollgradigt i lagringen) men det är ju gött eftersom klockan är 23:00 och jag precis kommit hem efter en innebandymatch :-)

Liten men noterbar beska i eftersmaken. Receptet säger ju att det ska torrhumlas med 150 gram (för 60 liter) så jag kanske ska ta ut en liter och testa? Jag har ju misslyckats med alla tidigare försök till torrhumling men det är väl dags att prova igen... Troligen väger det upp lite av maltigheten som just nu är dominerande. Kunde ju vara lärorikt om inte annat! Jag skulle lätt kunna ta den här ölen för en vanlig stor stark och tycka det var riktigt bra måste jag säga.  Det enda jag vill är att den ska klarna lite till... På bilden har jag bara tryckt ut ett glas med picknick-kran på kort slang och fullt tryck, därav den tämligen överdrivna skumkronan!

Har fyllt upp en sodastream flaska med ölet och torrhumlat med ungefär motsvarande mängd som receptet uppger (fast för 60 liter). Låtit stå i garaget i två dagar och nu in i kylen.

2015-02-20: Provsmakar sida vid sida men tyvärr med en liten förkylning.  Den icke torrhumlade är fortfarande riktigt god! Helt klart vad jag gillar hos en lager. Den torrhumlade har verkligen tagit åt sig nya smaker. Jag tycker som vanligt det är väldigt svårt att sätta tungan på vad det är jag känner.  Det är ju Hallertau (2/3) och Cascade ( 1/3) och ärligt talat så tycker jag mindre om denna! Cascade ska ju ge "citrus, floral , grapefruit" och lite citrus känner jag absolut. Jag noterar också att vissa smaker och dofter som jag tidigare kanske tillskrivit dålig jäsning eller oxidering nog kommer från humle. Vad doftar/smakar Hallertau? Ingen vet ;-)  Jag kanske ska torrhumla lite mer med olika sorter från denna lager! Tills vidare är den "otorrhumlade" bättre med fräschare smak och beska.  Det gjorde i alla fall en stor skillnad! Och båda var goda!

 Experiment-kaggen på 3 liter som jag lät jäsa på sidan (utan anteckningar så fan vet vad jag gjort med den) och den smakar inget vidare. Den har nog stått lite för varmt och dessutom med alldeles för mycket humlegegga under för lång tid. Blöja och lite kvalmigt. Tappade den på ett 9 -liters fat så den får väl stå tills vidare så får vi se om den mognar.

 2015-02-28: Provar att jämföra igen och nu är det VÄLDIGT tydlig humle i den torrhumlade. Teknisk är det helt korrekt men smakmässigt blev det för mycket, i varje fall för denna öltyp. Det är någon torrkrydda som gör sig påmind, typ koriander eller något... Skulle behöva å upp och sniffa i burkarna :-) Den icke torrhumlade är så bra i sig själv att det blir lite knas att försöka torrhumla. Möjligen skulle det här vara en bra grund för att testa olika humlesorter. Återigen beslutar jag mig för att låta dom två faten vara till i sommar. Det kommer helt enkelt bli en skitbra lager att bjuda kompisar (läs besökare på Enköpings Öppna Mästerskap) (som inte snöat in på humle) på.

 2015-03-24: Sista glasen från halvfatet går åt nu i vårsolen! Jävligt nöjd alltså! Fantastiskt god lager det här :-D Visst är den kanske lite för lik en vanlig, enkel, bärsa men jag gillar det!

2015-03-24 16.30.35

2015-04-15 20.12.39
2015-04-15: Smakar en skvätt av test-fatet. Betydligt bättre nu. Fortfarande en humlesmak som jag inte är riktigt bekväm med men jag tror det är "floral" (blommigt) som spökar för mig? Färgen är väldigt halmljus! Klart godkänd och jag tror många med andra preferenser än mig skulle gilla den!

Har med mig några påsar humle ner i garaget ikväll och ska göra några "prov-torrhumlingar" för att lära mig lite mer. I övrigt har den klarnat fint. 2015-04-15 20.24.41

Dom två ursprungliga faten har jag inte ens tittat på sedan jag tappade dem! Helt klart dags att kolla så dom är ok och om dom behöver klarnas! Och nog behöver dom klarnas allt! Väldig skillnad från dom som syns på bilderna ovan! Det lustiga är att testfatet är "oklarnat" och det är ganska fint...  Fat #2 är inget vidare alls.. Jättegrumligt och dåligt med kolsyra (typ 0,3 bar!?!? Har jag helt glömt att kolsyra dessa?!?)! Det får bli 15 ml isinglass per fat och lite monitorering närmsta dagarna för att säkra kvalitéten!

 

 

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera