#30 - Minibatch Testbryggning

2014-12-12: Jag ska försöka göra en mini-BIAB i den 10 liters kastrull jag vanligen värmer lakvattnet i. Tanken är att enklare, och betydligt snabbare, kunna utvärdera ingredienserna och vilka smaker dom ger i det fördiga ölet. Den här första mini-batchen tänkte jag bara göra en mycket enkel bryggning av en Pale Ale och verkligen minimera dom inslag som kan ge infektioner. Alltså tänkte jag mäska och koka i kastrullen DSC01780som vanligtoch sedan hälla över den heta vörten och kyla i PET-flaskor. Flaskorna kommer suga ihop av vakumet när dom kyls och då fyller jag på med rent syre för att  undvika bacelusker, typ.

SÅ; körschemat blir något sånt här:

1. Mäska drygt 1,4 kg malt (95% Pale ale, 5 % Carapils) 90 min i 65 grader.

2. Koka 60 min.
  - 5 g Simcoe @ 60 min
  - 10 g Centennial @ 15 min
  - 20 g Cascade @ 0 min

3. Häll över och kyl i tre 1,5 liters PET flaskor, varav en med "corny-kork".

4. Efter kylning lätta på undertrycket utomhus och pitcha 1/3 påse Safale US-05.

Syftet med denna batch är att utesluta infektioner pga bakterier som finns i min bryggeriuppsättning eller i garaget. När flaskorna jäst klart blir det tappning utomhus och kolsyrejäsning på en eller två flaskor. Minst en kolsyrar jag via corny-pluggen (som ni ser på PET-flarran i bilden ovan). Hade man bra koll så kunde man ju ta en flaska och bara byta ut jäsröret mot en vanlig kork när det återstår någon pinne på jäsningen för att kolsyra direkt. Sen bara kyla den och hälla upp försiktigt i ett glas! Man känner ju ganska hyggligt på flarran om det är på väg att sprängas eller om jäsningen avtar... Tror jag :-)

Jag har noterat att min slang från kolsyretanken är ganska keckig... Det borde ju kunna växa vad som helst därinne, eller? Sen när jag kolsyrar mina fat så vete fan vad som ramlar in den vägen... EN teori...

 2014-12-13: Bryggdag. Det blir ju ganska lätthanterligt det här, om man jämför med en vanlig bryggdag! Värmer 6,5 liter till 69 grader och mäskar in totalt 1,45 kg malt. Landar på 65 grader. Slår i 2 gram calciumsulfat och 1 kapsyl lactol. Låter det dra i 60 minuter. 

En hel kapsyl Lactol var såklart alldeles för mycket, jag tänkte egentligen 2 ml men en kapsyl är säkert närmare 5... Så innan kok hade jag endast 4,8 i pH. Det gäller att tänka på att man bara gör ca 30% av en vanlig batch!

 Kokar 60 minuter som planerat. Slår av plattan och häller i sista givan humle och låter det stå i 30 minuter innan jag häller upp vörten i tre 1,5 liters PET flaskor (fortfarande varmt alltså!). Ställer ut flaskorna i ca 0-gradigt väder :-)

OG 1.055. Planerat var 1.053 så det blev ju bra, dock så tog jag bara ut dryga 4 liter mot Beersmiths 6 liter men jag skulle ju inte ha mer! Hade jag väntat lite till så hade jag kunnat fylla en flaska till utan allt för mycket grums...

 2014-12-15: Det jäser på i ganska maklig takt. 19 grader precis på bänken i garaget. Skakade om flaskorna lite i kväll. En av dem (inte den syresatta) hade tydligen redan en del kolsyra för den skummade över direkt! Gjorde rent jäsröret.

 2014-12-16: Fortsätter att bubbla sparsamt, typ 1 gång var tredje sekund. Jag ställer in flaskorna i kylen tillsammans med Bryggkurs-IPA:n som just nu är på 20,2 grader och sakta makar sig uppåt!

2014-12-20: Dags för kallkrasch vid 0,5 grader. Intressant att dom faktiskt luktar lite olika (eftersom jag såklart sätter tillbaka dom vanliga, täta, kapsylerna och passar på att sniffa lite). Ska bli jävligt kul att provsmaka oavsett hur det blir! Ska det bli så att den syresatta smakar sämst? :-)

 2015-01-05: Jag vet inte varför jag hade så bråttom att krascha flaskorna? Dom kunde ju gott ha fått och renat sig lite i någon vecka till eftersom det varit jul mm och jag ändå inte haft tid att gosa med dom... Nåväl, idag är det dags att ta dem till nästa steg! Frågan är bara vad det är...  Flaskorna är såklart rejält "ihopsugna" och med relativt klart (blankt) innehåll.
IMG 9782
Jag trycker ihop första flaskan (den som jag syresatte med o2) och byter ut korken mot corny-pluggen och kolsyrar upp till 1 bar och tillbaka i kylen med alltihop. Använder lilla co2-tuben.

Flaska #2 tappas över i en julmustflaska och trycksätts forcerat med omskakningar ett par gånger och är alltså klar att avsmakas om en liten stund. Använder lilla co2-tuben.

Flaska #3 öppnas utan att släppa in syre (hålls ihoptryckt alltså) och in åker 6,5 gram socker. Jag uppskattar volymen till drygt en liter eftersom det är lite ihoptryckt osv. Jag har alltså INTE tappat om denna. Låter den stå framme i garaget i 19,5 - 20 grader.

Tyvärr tänkte jag inte på att ta SG-prov på flaskorna :-(  Man lär så länge man lever.

 Flaska #2 smakar lite blött papper och babyblöja (an ha att göra med att jag byter en massa sådana varje dag nu för tiden :-)  Men det låter ju otroligt att det här ölet skulle vara oxiderat! DMS kanske? I så fall pga den långsamma kylningen. En annan tanke är ju att den fått väldigt lite syresättning... Nå, det är alldeles för tidigt att utvärdera dessa än! Jag låter dem stå några veckor till!

2015-01-06: Flaska #3 (med sockret) har på mindre än 24 timmar svällt och blivit riktigt hård (men inte explosionsvarning än)!

 2015-01-22: Flaska #2 provas. Relativt klar dryck med tanke på kort kallagring och inget gelatin eller liknande. Fint vitt skum som ligger kvar några minuter innan det tunnar ut, men det försvinner inte. Absolut drickbart men den sticker inte ut från mina tidigare utan den "vanliga" smaken finns där. Rejält bett i beskan (46 IBU Rager enligt Beersmith) och lång efterbeska i munnen.

Flaska #1 har faktiskt betydligt sämre skum och ser mycket tråkigare ut (lite knepigt vad det beror på?) och luktar lite "prutt" direkt i glaset men det vädras fort bort. I all väsentlighet smakar dom likadant och tanken med syresättnigen var väl egentligen bara att testa eftersom jag kunde! Det är mer av jäst-smak och doft i den syresatta så att det påverkat jäsningen i klart. Dessutom borde jag kanske ha vägt upp jästen istället för att bara höfta ner en tredjedel i varje flarra men jag tänkte att det var så mycket jäst för bara 4 liter att det inte spelade så stor roll men det var kanske FÖR mycket istället då... Den här flaskan är ju inte omtappad heller, till skillnad från #2.

Flaska #3 har lika skum som #2. Luktar lite blöja. Inte lika klar som dom andra två. På tok för lite kolsyra. Lite snällare i smaken än dom andra två. Motsvarande beska (vilket väl inte är så underligt).

Inte särskilt välsmakande men drickbara. En slutsats är att det är osannolikt att smaken jag försöker få bukt med beror på någon form av infektion eller fel i hanteringen. Snarare är det kanske så att jag behöver minska på beskan och bli bättre på recepten, det har ju faktiskt inte varit några bekymmer med dom mörkare ölen eller lagers. Sen ska jag hitta en bra "timing" så att ölet inte ligger längre än nödvändigt på jästen, men ändå ges full tid att städa upp efter sig.

Jag har lyssnat väldigt mycket på Brewing Networks poddar sista månaderna och har välblivit lite mer upplyst om vikten av balans i ölen. Det är vädigt lätt att "piffa till" recepten lite när man lägger in dem i Beersmith och det gör nog oftast betydligt mer skada än nytta! Ibland måste man ju justera och byta ut ingredienser men man ska nog försöka surfa fram bra substitut och se till att man behåller åtminstone IBU och OG från originalreceptet.

Ett kul experiment att utföra! Och relativt lätt! Måste försöka klämma in mer sånt här framöver (men det blir nog svårt närmsta åren)!

Kommentarer   

0 #1 Micke 2015-08-25 11:23
Kommentar på min egen artikel :-) Troligt är att det hela tiden varit alldeles för mycket beska i mina IPA. Nu när jag börjar lugna ner den sidan lite så har det blivit bättre och "smaken" har dämpat sig!
Citera

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera