#29 - Bryggkurs Amarillo

2014-12-06: Tre polare kom över på en heldag i ölbryggningens tecken. Vi började med öl i dubbel bemärkelse vid 10:30 och var packade och klara till 16:30!DSC01745
Jag har inte tagit några direkta noteringar under dagen utan konstaterar att vi använde min gamla (knappt) 30-liters plastgryta och BIAB med ganska klent utbyte. Det blir en lite svagare öl som förhoppningsvis jäser ut till under 1.015. Tanken var att göra processen på enklaste sätt utan massa lull-lull så att någon av kamraterna förhoppningsvis skulle fastna för intresset och vilja brygga hemma själv!

Jag fuktade malten rejält innan kross för att minimera mjölet i plastgrytan , som ju har en värmare i botten där grumset lätt bränner fast. Dock så blev det väldigt tungt för maltkvarnen som tyvärr fick axeln böjd av kraften från min stora borrmaskin... Surt!

Receptet är single hop på Amarillo och taget ut boken "Brygg ditt eget öl". För övrigt samma recept som jag gjorde mitt livs andra öl på (det första som gick att dricka)! Två påsar US-05 och ett rör med Clarity Ferm för att spara magen ;-)  Vörten smakade riktigt bra!

2014-12-08 18.42.03
2014-12-08: Jäser på lugnt och fint i kylen! 19 grader lördag till torsdag sen upprampning till 22 grader över 9 dagar.

Skillnader mot andra Pale Ale's sista tiden:

  • BIAB i Plastis istället för Braumeister
  • Lite mer klorid
  • Ingen syresättning från flaska
  • Jästen ej rehydrerad
  • Malten mald delvis i Coronan

2014-12-20: Nu åker denna ner på 0,5 grader för en kallkrash. Backventilen är på och jag hoppas den lirar som den ska.

 

 

 

IMG 97912015-01-05: Tappar på fat. BB:n har inte sugit ihop vid kallkraschen vilket indikerar läckage... Backventilen verkar ändå funka tycker jag. Det har bildats massa små "öar" på ytan. Jag har för mig att jag läst om det och att det inte betyder något särskilt.
Mäter FG till 1.008 (litar inte riktigt på den där omräkningen från refraktometern) så det är kanon. ABV runt 5.8 procent. Häller i en påse gelatin och drar i 3 bar co2 men hoppar över att skaka tanken.

Hur doftar och smakar det då? Det är i princip fyra veckor sedan bryggning och två veckor sedan kallkraschen så den här kommer få vara ifred i fatet i ett par veckor till innan man kan avgöra mer precist.  Det är en ganska brödig och fruktig doft som jag inte känner igen, kanske lite grönsaker eller majs. Nu blev det lite familjestress här så jag får återkomma med mer utlåtande :-)

2015-01-22:  Hur mycket jag än vill så är den här inte så bra... Påminner om Husets IPA v1.3 som hade kasst skum och väldigt stora bubblor i det lilla skum som bildas. Jag tror fortfarande på grönsaker (måste koka lite grönsaker och kolla burkmajs någon helg ;-)

SHBF öltypsdefinitioner 2015: Kokta grönsaker / kålliknande. Aromen och smaken beror ofta på att jäsningen kommit igång för sent och att bakterier i vörten tagit över.

Det är ju i vart fall inte omöjligt. Fulla var vi ju! :-)  Något som jag tror kan ha påverkat är att vi helt hoppade över (glömde) att skaka/syresätta vörten vid tappning till jäskärlet, bara lät det rinna rakt ner och sen i med jästen. Att flaskan inte dragit ihop vid kallkrasch är ju också ett dåligt tecken men kanske inte lika avgörande, eller? Hur mycket syre dras in? Vilken betydelse har det? I don´t know... Sötvörten var i alla fall kanongod, men det är ju en klen tröst nu! Självklart sparar jag fatet tills kamraterna hunnit smaka.

Don´t drink and brew (i alla fall inte sjuka mängder och om det måste bli en bra öl) :-)

 2015-03-04: Nu börjar den bli lite bättre! Drickbar men fortfarande med en hel del bismaker. Lite för klent kolsyrad så jag bumpar upp lite där. Det har gått tre månader så även om den blivit bättre så var det en hel del handhavandefel på bryggdagen tror jag :-)

 

Kommentarer   

0 #2 M 2015-01-22 12:52
Tjena Olof!
Nej, jag har inte provat att klistra (det är ju egentligen det man gör) något på dricksglas. Om man använder ett material som är gjort för utomhusbruk så tror jag det skulle hålla rätt bra! Ett alternativ (som jag har provat) är att skära ut en mall och sen etsa på glas! I mitt fall så blev det lite klent "avtryck" men det funkar absolut!
Citera
0 #1 Olof 2015-01-21 21:28
Hej! Intressant läsning på din blogg! Bland annat fastnade jag för Silhouette Cameo och undrar om du har erfarenhet av att trycka på glas och om trycket klarar av maskindisk?
Citera

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera