#28 - Snömannen Smokey Stout

OBS! Jag har kommit fram till mer om kontrollenheten i CB50 som man kan läsa om här

2014-11-27:  Eftersom jag nu köpt mig en Camurri CB50 så bara MÅSTE jag ju brygga en sats i helgen! Jag fick hem den igår (onsdag) och har alltså inte planerat något recept eller satt någon förkultur eller så... Men eftersom jag varit sugen på att dra i lite rökmalt i min "hus-stout" så kan det ju vara en lämplig första brygd! Obehandlat enköpingsvatten är kanon till stout och jag har två påsar US-05 i kylen som duger bra, hoppas bara jag har resten av ingredienserna också :-)

IMG 9744
Det här inlägget blir ju både ett första intryck av CB50 och en kort loggbok över bryggningen! Det är nytt personrekord i maltmängd, även om det bara är 8 kg! Braumeistern maxade ju ut på runt 6 kg så det är lite ovant. Man kan tycka att det är sak samma men har man en fungerande rutin så märker man snart att tex byttorna man använt plötsligt är för små! Det lär väl väl ta ett par bryggningar att trimma in processen...

Nu tänker jag ju göra en stark porter och har räknat på OG 1.096, 8kg malt och 20 liter i jäskärlet. Instruktionsboken säger 3 liter vatten per kg plus 10 liter vilket skulle ge 34 liter. Det innebär att jag inte kommer ha mer än en liter att "laka" med. Nu tror jag kanske inte att det behövs någon lakning men med Braumeistern brukade jag i alla fall skölja igenom maltbädden med ca 6-8 liter vatten. Så, jag provar helt enkelt att köra 30 liter vatten i mäsken och 5 liter till sköljning. Jag har ingen aning hur mycket "trub-loss" det blir heller så jag chansar på 3 liter. Det kommer ta några bryggningar att pilla till Beersmith också!

30 liter i Camurrin verkar vara två liter under det streck som anges som 30 liter... Braumeistern var inte heller helt spot on på mätlinjerna, å andra sidan så vet jag ju inte hur exakt mitt två-litersmått är heller, eller om jag råkade missa att bocka av ett av de 15 måtten jag hällde över(men det tror jag icke). Jag fyller upp till 30-markeringen i maskinen så får vi se om jag landar lågt eller hur det blir (enklare till nästa gång om inte annat).

 Mjukvaran är väldigt yvig och tillåter bara två raster. Man programmerar tre CamurriBlue-228x228temperatursteg varav dom två sista är för utmäskningen och koket... Inte mycket till stegmäskning där inte. Just idag räcker det för mig men om jag vill göra min IPA så behöver jag ett steg till. Eftersom det går att spara 4 olika "recept" (program kallar jag det) så borde man kunna göra två program varav det andra endast består i att koka. Lite (o)lustigt kan man tycka. Det går heller inte att sätta igång maskinen via bluetooth eftersom man måste trycka på andra knappar än dom som finns på PID:en för att aktivera omröraren och värmeelementen. LÄS MER OM PLC:n HÄR!

Jag kör en Samsung Galaxy S4 som väl ändå får sägas vara en av de vanligare telefonerna men får hela tiden "connection lost" och får trycka på lite "cancel" och "exit" osv ett par gånger innan det kopplar upp igen. Appen kraschar lite nu och då.  Lösningen är att inaktivera skärmsläckaren (och ha fulladdat batteri ;-) eftersom det verkar vara just skärmsläckaren som ställer till problem.

 Mäskar in på 67 grader, vilket är stegets tänkta temperatur, men tempen sjunker (såklart) till 63 grader i och med maltens temp på ca 20. Så hur göra här? Det tar låång tid att komma upp till 67 igen, nästan 20 minuter (beror troligen på PID:en och inte på effekten i verket). Återigen kan man tänka sig att programmera två recept, där det första steget är 1 minut på 71 grader (eller vad det ska vara) och sedan 60 minuter på 67. Om det fungerar skulle det kunna se ut så här:

Recept 1
* 66 grader - 1 min
* 62 grader - 30 min
* 68 grader - 30 min
Recept 2
* 76 grader - 10 min
* 105 grader - 90 min

Det är såklart fullt möjligt att jag missat något väsentligt här men det tror jag inte. Under hela steget skiljer det dessutom flera grader mellan aktuell temp och inställd temp :-(2014-11-28 10.05.53

Av med locket men det är troligen ändå för sent... Tempen hinner inte ens sjunka till 67 innan rasten är över :-(   En klen tröst i sammanhanget är att min ordinarie termometer visar 67,8 när displayen visar 69... Om jag ändå får sätta lite tilltro till mjukvaran i PID:en så har den överkompenserat rejält eftersom temperaturen sjönk så drastiskt vid inmäskningen, i så fall borde min lösning med ett extra steg lösa problemet till nästa gång. Vid försockringsrastens slut har jag ett SG på 1.061. Enligt receptet ska jag skölja med fyra liter och ändå hamna på 1.080 i pre-boil om jag har 87,5% effektivitet i mäskningen (ej brygghus alltså, där har jag ställt 75 procent, som är en kvarleva från Braumeistern). Det lär inte hända! 

Efter sköljningen och med korgen bortlyft ser det ut att vara dryga 30 liter till kok mot förväntade 28. Jag skulle tro att det bara försvann ca 5 liter med dravet (8 kg) som var relativt finkrossat. Dessutom var det ju möjligen så att markeringen för 30 liter egentligen är 32 liter!

Det kokar dåligt och efter att ha surfat lite noterar jag ett årsgammalt inlägg från MaltMagnus på Bryggforum (http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=19382&start=15) där han säger att man ska sätta första steget på ett nytt program till över 100 grader för att få bra kok (totalt tre program om man stegmäskar alltså). Möjligen är detta inte längre aktuellt men jag hade satt sista steget i mitt program till 100 grader vilket säkert gör att PID:en slår av och på hela tiden. Nu har jag startat om med ett nytt program bestående av 1 steg på 105 grader i 50 min och det kokar lättsamt men ok, inga bubblor direkt men det räcker för mig. Eftersom jag behöver koka bort en ansenlig mängd (ca 7 liter) för att komma upp i högre OG så skjuter jag i en doppvärmare på 800 watt också.

Braumeistern dras med ett liknande problem runt temperatur och kok, dvs att för att nedräkningen ska börja så måste satt temperatur uppnås, men om vörten kokar vid 100 grader så vill man ju inte att värmen ska slå till och från hela tiden. Speidel (Braumeister) har löst det så att nedräkningen börjar när man når två grader från inställd temperatur, dvs vid 99 grader om man ställt in 101 men sen fortsätter den att försöka nå 101 grader och ger således ett ihållande kok. Om jag ställer in CB50 på 101 grader eller 102 eller vad som krävs är jag osäker på om den ens någonsin börjar nedräkningen, det får jag testa nästa gång. Å andra sidan är ju det att skita i eftersom allt det ger mig är en timer med förmodad enda funktion att den slår av efter full tid. Det kan jag lösa på andra sätt... Braumeistern hjälpte i alla fall till att påminna om humlegivor mm.

Åter till själva bryggningen! Jag hade ingen Chinook hemma så den utgår och ersätts med Nugget. Det var lite mer alfasyra i Nugget men jag orkade inte räkna om utan körde med angiven mängd. Eftersom jag nu behöver koka bort mycket vatten kommer första givan dessutom att få ligga i lite längre än vad jag tänkt, typ 90 minuter... 

Det blir riktigt mycket varmdruv som skummas av med hålslev.

Resten går väl som vanligt, så att säga! Inte mycket som kan strula när det väl kokar(!).

IMG 9753
Kyler från kok till 18 grader på 33 minuter. Sista 2 graderna tog säkert 10 minuter. Kylspiralen är ju sjukt överdimensionerad om man bara ska kyla 27 - 28 liter... Jag tror knappt en tredjedel är under ytan! Medan  druv mm sjunker till botten städar jag upp och rengör maltkorgen. Jag lyder rådet från Malt Magnus att suga upp maltresterna med våtdammsugare vilket funkar ypperligt!

thumb IMG 9759
Jag tycker det var mycket "maltgegga" med i böset. Möjligen skulle jag ha recirkulerat ett par svängar med en tillbringare för att få en del att fastna i maltbädden. Jag antar att principen med omrörare ställer andra krav på krossning. Nästa gång ska jag krossa lite grövre och dessutom fukta malten innan (vilket jag gjort några gånger nu men inte idag av någon anledning). Det blir väsentligt mindre mjöl om man fuktar malten innan kross!

Rehydrerar två paket US05 och pitchar ganska svalt (17 grader).

Så! På det stora hela så är jag relativt nöjd med maskinen. Det är inte tysk kvalitét. Det är inte 2014-standard på gränssnitt och mjukvara, men jag tror det kommer gå att bli kompis med den här maskinen om jag bara lär mig hur den tänker. Det är ju synd att delarna inte hänger ihop riktigt. Knappsatsen ser ut som den är snodd från Sputnik och PID:en är bedrövligt integrerad med den funktion som avses (ölbryggning). Jag hade väl trott att man hade en komplett lösning som var framtagen för just ÖLBRYGGNING och inte ett hopplock av en chokladmaskin och en tredjepartsprodukt som typ används för lite vad som helst. Har man tur så är just PID:en så pass flexibel att det kommer en vettigare programvara senare (jag bidrar gärna med input om det är så)!

Fördel Braumeister (efter en bryggning i CB50)

 • Mycket klarare vört via recirkuleringen.
 • Gränssnitt utvecklat för ölbryggning.
 • Betydligt "rejälare" maskin som tål lite vatten och hårda tag.

Fördel Camurrin (efter en bryggning i CB50)

 • Mindre prylar (i princip en nätkorg och en omrörare) att pyssla med och göra rent.
 • Lättare att göra rent bryggverket (det gick väldigt smidigt)!
 • Bryggvolymen och flexibiliteten för densamma (20-60 (eller 80) liter). 
 • Jag hoppas kunna fylla på med fler fördelar här senare :-)

 Lärdomar till nästa gång:

 Lite mindre total vattenmängd. Jag hade minst 3 liter för mycket i pre-boil volym. Nu gjorde jag ju en väldigt stark öl och använde relativt lite humle så det kanske blir andra erfarenheter om jag gör en IPA nästa gång.

 • Kör flera program efter varandra för att uppnå önskade steg. Sista programmet på 105 grader.
 • Ställ ner brygghuseffektiviteten i Beersmith till typ 68 procent.
 • Fukta malten och krossa grövre
 • Recirkulera för att klara upp eventuella maltrester.

Maskinen är ju väldigt hög. Om man har den på golvet får man krypa för att ställa in PID:en och det går inte att tappa från kranen till ett jäskärl. Om man har den på ett bord så måste man stå på en pall för att lyfta ut maltkorgen och eventuellt laka. Tyvärr kapade jag benen på mitt gamla bord för mycket... Jag behöver nog kunna ha en kort slang på kranen om jag ska kunna tappa ur det sista ur en 20-liters sats eftersom man behöver luta maskinen lite...  Vinsch i taket? Pump? Höj- och sänkbart bord?

Jag tror säkert ölet kommer bli utmärkt gott! Jag återkommer om det!

 2014-11-30: Bubblar rejält nu! Kylen står på 18 grader.

2014-12-05: Ställer fram flaskan i garaget där det är lite varmare (typ 20-21 grader) så får den stå några dagar till. SG = 1.024.

Det var verkligen mycket "malt-grums" med i den här satsen... Nästa sväng hoppas jag blir annorlunda!
DSC01736
Smaken är det inget fel på! Ganska tungt och komplext, en del rök kommer igenom i alla fall. Nu hoppas jag att den jäser ner en bit till även om jag kanske inte kommer ända ner till 1.017.

2014-12-13: Nu har den stått tillräckligt och dessutom på relativt hög temp sista veckan så jag räknar med att den är utjäst så långt den kan. Upptappning på fat och hydrometern visar 1.022 vilket ger 8,6% ABV.  Min bästa Snömannen låg på 1.097 och 1.019 så lite skiljer det ju allt på den punkten men jag tror ändå den här kommer bli bra om några veckor!

 2015-01-22: Smakar ett glas och röken ligger fortfarande väldigt lätt i bakgrunden. Möjligen lägger jag till lite rökmalt i receptet till Snömannen, som det snart är dags att brygga inför sommaren Öppna Mästerskap i Enköping som ordnas av Ena Brygg & Sving (där jag hoppas kunna ställa upp med ett par öl för första gången :-)

2016-05-24: Häller upp en av 5 sparade flaskor och den är jävligt snygg alltså! Lite sliskig kanske och rökmalten har utvecklats till något som känns lite knepigt i munnen. Det saknas lite "sting" (beska?) Den är för tam helt enkelt. Den är ruggigt blank (man kan se färgen vid foten av glaset, annars helt ogenomskinlig). En riktigt bra bira tycker jag, betyg 3,9 av 5. Hade jag köpt den på Bolaget för 40 kr så hade jag inte klagat. Skummet ligger kvar läääänge och draperar glaset mycket vackert. Av alkoholen märks precis ingenting!

2016-12-13: Tar sista flaskan till Lucia, på dagen två år sedan upptappningen på fat :-)  Inte alls något skum som ligger kvar denna gång, helt tvärtom! Stora bubblor som försvinner fort och lämnar ett helt skumlöst öl! Men jag kommer ju inte ihåg alls hur jag flaskade dom här... kanske lite slarvigt? Smakar inte alls kaffe eller choklad som mina Snömannen utan mer tjära (och rök såklart). Inte riktigt lika god som förra flaskan men en bra stout.

Kommentarer   

0 #7 Micke! 2015-05-14 07:22
Thanx Bee!
Citera
0 #6 Björn -Bee- Ekeblom 2015-05-13 20:02
Plockade upp Snömannens Smokey Stout i byteskylen på Humlegården.
Bra jobbat! Jävligt smaskig!
Citera
+1 #5 Patrik 2015-01-02 20:44
Mina 2 cent till temp problemet vid inmäskning ...

Jag brukar höja vatten temp något mer än 67 för att kompensera just för nedkylningseffe kten när jag mäskar in. Har du BeerSmith finns det ett verktyg (Infusion Tool) som hjälper dig med räkna ut exakt hur mycket mer du skall sikta in dig på.
Citera
0 #4 Micke! 2014-12-14 16:26
Tack Magnus! Jag har tyvärr inte haft tid (småbarn, jobb mm) men ska försöka köra minst två bryggningar under julledigheten! :-)
Citera
0 #3 Magnus 2014-12-13 20:40
Snygg skrivet.
Vill dock bara påpeka att du använde för lite vatten.
Minimum var som du själv skrev 34 L och du använde 30.
Det medför tjockare mäsk. Och svårare för värmen att sprida sig. Du hällde troligen i malten för fort i kombination med för lite vatten vilket gav den extrema nedkylningen. Mer vatten samt häll i malten saktare nästa gång. Det finns även andra justeringar du kan göra om du vill få CB.50 mer exakt. Kontakta mig i så fall.
Mvh
MaltMagnus
Citera
-1 #2 Robin 2014-12-11 14:32
Grym info, tack!
Citera
+2 #1 magnus 2014-11-30 18:35
Intressant inlägg, det första jag läser där någon annan än malt Magnus brygger med den.
Var själv ruskigt sugen på den, men då prislappen var så pass rejäl så blir det inte en CB50 just nu.

Mycket intressanta inlägg i övrigt, detta är första besöket för mig. Kör hårt.
Citera

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera