#27- Husets IPA ver 1.3

2014-11-18: Sätter en 3 liters förkultur (som jag sen stjäl 0,5 liter av för att spara till nästa gång) med WLP007 på omröraren. Egentligen hade jag inte tänkt använda den jästen till den här satsen men röret var på väg att passera bäst-före datum och jag har gjort om så mycket i receptet att jag lika gärna kan byta jäst också! 

Först tänkte jag återgå till receptet för version 1 som ju blev lyckad men ju mer man läser och tänker på saken så blir man sugen på nya grepp! I princip så är det ju samma ingredienser, typ ;-)  Jag hittade en väldigt bra artikelserie om humliga amerikansk IPA på http://beerandwinejournal.com/pale-hoppy-ales-intro/ som jag har rättat mängden malt och humle efter. Man kan säga att jag har lagt mig i mitten av rekommenderade mängder malt och humle istället för att alltid ligga så högt! Jag har radikalt minskat mängden karamellmalt och har nu ca 95% Pale Ale malt. Jag kommer köra Centennial och Cascade för smak och arom och använder totalt 20 gram Simcoe till bittergiva. Jag utgår från RO vatten men minskar ner mängden salter som tillsätts.

Det blir att man surfar runt lite och läser och sen pillar man lite i receptet :-)

Jag tog isär kranen på Braumeistern idag och den var ganska geggig av gammal humle... Det skulle kunna vara en bov i dramat sista två bryggningarna... jag MÅSTE bli mer noggrann och hygiensk så jag kan utesluta felsmaker från sånt! Ny slang till häverten också, den gamla såg rätt eländig och mjölkig ut...

Jag kommer även att "kalibrera" termometern i Braumeister (kontrollmäta är kanske ett bättre ord) eftersom jag tror den är off med ett par grader (den visar kallare än vad det egentligen är). Det visar sig att med vanligt vatten verkar det "bara" diffa 1 grad (Braumeistern visar 65 när det egentligen är 66). Jag märkte att en av mina digitala Kjell & Co termometrar visade lite för mycket så den åkte ut.

2014-11-20: Dags att kyla förkulturen, krossa malt och förbereda morgonens bryggning!

Jag ska verkligen försöka göra mycket anteckningar den här gången.  Jag har pillat på det mesta i receptet men det som kommer skilja mest mot alla tidigare gånger jag gjort "den här" IPA:n är högre procent Pale Ale malt, lägre mäsktemp (61 grader @ 40 min, 68 grader @30 min, 76 grader @10 min) och mindre salter. Jag kommer också fokusera på att hålla pH lågt (5,2). Siktar på 1.066 i OG (inkl 200 gram socker) och placerar mig allt som allt ganska mitt i typningen för IPA.Husets1.3

Jag har även ställt ner krossningen någon tiondels millimeter... Ärligt talat så orkar jag inte skruva isär allting och köra med bladmått utan har bara tightat till lite och testat att mala något hekto. Ser bra ut! Fuktade malten lite innan också vilket gör att det nästan ser ut som puffat ris eller något... Körde genom krossen två ggr eftersom det bara tar en minut. Borrmaskinen högg fast (eller snarare valsarna) och 140 gram åkte ut över golvet... Jag vägde när jag sopat upp ;-) Nästa gång tar jag fram stora maskinen på 1100 watt... Skulle behöva fixa en anordning som håller fast kvarnen och som man kan ställa hinken under istället för att hela ekipaget ska vila på själva hinken med bara en cm tillgodo på varje sida.

 2014-11-21: Bryggdag. Fyller på 24 liter RO vatten i BM och mäskar in tillsammans med salterna. Sätter 9 liter lakvatten på induktionshällen på blygsamma 600 watt för att ge lite grundvärme utan att bränna säkringen i garaget.

Bommar att ha i mjölksyran i mäsken första 35 minuterna. En snabb mätning visar 5.5 i mäsken så jag häller i 5 ml. Väntar 5 minuter och mäter igen (det tar lite tid att kyla provet också), visar nu 5.1 vilket är i underkant men jag ska ge det 10 minuter till innan jag mäter nästa gång så det hinner stabilisera sig. pH 5.25 efter andra rasten! 5.22 efter lakningen så jag är nöjd!

Jag har rört om i mäsken två ggr. Först efter halva första rasten, vid 20 minuter och sedan efter halva andra rasten, vid 55 minuter. Det grumlar vörten men det blir hyggligt klart igen efter utmäskningen.Kommer ut på 1.051 mot beräknade 1.055. Jag ställer helt enkelt ned effektiviteten i Beersmith till 70% eftersom det verkar vara där jag ligger nu för tiden med RO-vatten och nya kvarnen... Får fokusera på det senare när smakerna sitter. MEN nu noterar jag att jag tagit ut 29 liter pre-boil mot beräknade 27,5! Ska justera lite i programmet så får vi se till nästa gång!

Kokar upp fint med hjälp av 800 watt grilltändare. Idag gör det inte så mycket om det kokar bort lite extra eftersom jag hamnade lite galet i pre-boil volym vs SG.

Kastar i sista givan (50g) på 90 grader. 20 minuter senare har jag 82 grader. Kyler till 15 grader. Lite distraktioner gjorde att jag glömde sockret helt! Insåg det när jag mätte upp 1.065 i OG fast jag hade väntat mig lite mer efter allt kokande... Tappade ur några deciliter i en kastrull, kokade upp med sockret och återförde i grytan... Tror det går bra!

 Summa summarum blev det ok utbyte idag. Ca 20 liter som beräknat men lite mer grums än vad jag brukar ha med. Landade en pinne över på 1.067. Syresätter och pitchar jästen sen in i kylen på 17 grader i två dagar för att sedan rampa upp till 22 över kommande veckan.
2014-11-24 19.21.552014-11-24: Det jäser på men är lite svårt att avgöra "intensiteten" när jag inte har något bra vattenlås eller så... Jag tror det läcker lite i min setup med temp-proben så det bubblar bara lite sporadiskt från blow-off tuben. Man ser ju i alla fall på vattnet i tillbringaren att det har kommit ut en del jäst :-)   Nu när jag vet att det inte blir någon jäsningsexplosion byter jag ut slangen mot ett vanligt vattenlås.

Så länge det jäser så är det ingen fara men jag tänker byta ut "hättan" mot en vanlig BB plugg innan jag kallkraschar.

Skakar om hela kärlet rejält en gång (så har jag aldrig gjort förut) så allting rörs upp igen.

 2014-11-25: Väldigt låg aktivitet i kärlet och krausen har lagt sig helt. Ångrar att jag inte tog jäskärlet med tappkran... Dristar mig ändå att ta ett prov till refraktometern som omräknat ger 1.018 - 1.019 någonstans. Så det har ju verkligen jäst ner rejält dom första fyra dagarna! Nu ska den gå upp ytterligare lite i temperatur i några dagar sedan får den vila där tills det är 8 dagar sedan pitchning. Efter det väntar en långsam nedkylning till nollan under några veckor (eller tills jag inte kan vänta eller behöver kylen till annat)! Eftersom jag känner mig lite crazy så ruskar jag om kärlet lite idag med, men inte lika brutalt som sist, snarare en liten "snurr".

2014-11-30: Om en vecka ska jag ha en liten brygg-kurs i garaget och tänker att jag nog behöver ha den här ölen att bjuda på då! Så idag får det bli lite (spontan) torrhumling och på onsdag kallkrasch och sedan fatning på torsdag eller fredag! Torrhumlar med 25 gram vardera av Cascade och Centennial rätt ner i primärkärlet utan omtappning. Det är möjligt att det lägger sig i jästen på botten osv, osv men jag nöjer mig så idag. Ruskar om lite och ställer tillbaka i jäskammaren som jag nu ställer på 21 grader "innertemperatur" i all enkelhet.
2014-11-30 16_34_10-BrewPi
Nio dagar under kontrollerad jästemp. Nu får den stå ett par dagar sedan kallkrasch.

2014-12-05: Tappar på fat och kolsyrar. Det smakar gott men är väldigt grumligt vilket inte är så konstigt efter torrhumlingen och den korta kallkraschen. Jag slår i gelatin (två påsar, orkar inte koka själv) och kommer på att jag inte kollat FG! Snabb mätning med refraktometern visar ca 1.018 (plus minus någon pinne) och ca 6,5% alkohol.

2014-12-06: Den här var helt enkelt inte klar att dricka (tyckte jag i alla fall efter ganska många glas av innehållet i dom andra faten) så den får stå till sig en tid innan jag provar igen. 

2014-12-12: Smakar lite igen, fast jag borde vänta :-)  Beskan är beskedlig, smaken trist tycker jag, i alla fall om man jämför med valfri IPA i handeln. Hus-smaken är där (kanske har mitt garage en bakterieflora som helt enkelt kommer bidra med en smak för all evig framtid?) 

Ölet är väldigt grumligt fortfarande. Jag provar att blanda 10 ml Isinglass i lite kallt vatten och slår i fatet.

2014-12-19: Relativt grumligt öl. Lite överkolsyrat.  Doften är först bra men sedan känner jag dom där "vanliga" aromerna som jag försöker få bort. Skummet är riktigt stabilt även om det är rätt stora bubblor i det. Tyvärr smakar det inget vidare... Tidigare versioner har ju inte varit super-duper men ändå goda (visserligen har det tagit lite tid) men det här är inte gott. Självklart ska den få stå till sig några veckor till innan jag fäller avgörande domen. Man kan också fundera över varför det inte klarnat bättre med både gelatin och isinglass på några veckor...

Funderingar på skillnader vid denna batch
* Tolv dagar från bryggning till kallkrasch, lite kort kanske...
* Torrhumling
* Skakat om jäskärlet
* Relativt "tam" jäsning (tror jag)

Skulle jag prova det här ölet "blint" skulle jag nog säga att det har jäst alldeles för varmt och att det är fruktiga estrar som jag känner så mycket av. Men jag vet ju att jag haft 17 grader i jäsningen dom första dagarna och sedan sakta rampat uppåt... Självklart måste jag prova att jäsa ännu svalare. Mina lageröl har ju inga av dessa aromer/smaker så det skulle kunna vara en del av förklaringen.

2015-01-12: Det blir bättre med tiden ändå, men utseendet är för trist... Grumligt och risigt, nästan lite oljigt eller "fett".  Någonting blev helt fel med den här satsen trots ansträngningarna. Tillbaka till ritbordet! Jag måste ha loss minst 6 fat till vårens lilla "mästerskap" så den här lär åka i vasken snart.

 2015-01-22: Eftersom den fortfarande hänger kvar i keezern så provar jag ett glas men det är rent uselt.

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera