#26 - Husets IPA v1.2

2014-10-06: Sätter en rejäl förkultur på 3 liter på WLP-090. Tanken är att hälla av ca en liter till nästa förkultur för att på så vis hålla liv i en fräsch och "oanvänd" jäst.

2014-10-09: Ställer förkulturen i kylen och tappar upp 25 liter RO vatten i Braumeistern. Fuktar malten innan malning vilket helt klart ger helare skal.

2014-10-10: Mäskar in och tillsätter salter och syra. pH efter 10 minuter är 5.3. Efter ytterligare 20 minuter har det stigit till 5.4 så jag häller i 1 ml Lactol till. I den första versionen, som jag tyckte blev bra, hade jag ganska lågt pH eftersom det blev lite för mycket lactol. Mäskningen slutade på 5.2 den gången men då hade jag i 5 ml Lactol i lakvattnet också... Jag fortsätter monitorera pH och försöker hålla det under 5.4.
Lämnar första rasten med 5.3 så det är jag nöjd med! Nu en halvtimmes stigande temp mot 76 grader och utmäskning.

 Det blev inte mycket mer anteckningar än så här! Resten av bryggdagen flöt på som väntat och nu står det och jäser med hjälp av BrewPi så får vi se om 14 dagar.

2014-11-09: Luktar lovande! Har idag tappat upp ett fullt corneliusfat och tillsatt ca 12 ml Isinglass. Eftersom jag inte vet exakt hur jag ska hantera Isinglassen så hällde jag det bara direkt i fatet som sedan skakas om rejält. Jag hittade en mycket utförlig förklaring om för- och nackdelar samt instuktioner på nätet i somras men nu hittar jag inte tillbaka! Det som inte känns riktigt bra är att isinglassen bara flyter omkring i "öar" ovanpå ölet... Det verkar inte lösa sig med lätthet men det kanske fixar sig efter lite omskakning!

 Fattar inte varför jag inte tog mer anteckningar? Nu när jag försöker summera den här batchen så har jag ju i princip inget att utgå ifrån! Jag brukar ju åtminstone notera för hand på receptet men inte ens där finns något... Hoppas OG i Beersmith stämmer...

2014-12-09: Drack en hel del av denna i helgen med polarna. Smakar helt ok och är fantastiskt blank och  snygg! Lite för mycket kolsyra kanske. Nu börjar minnena av version 1 blekna men nog var den godare, eller? Det här är i alla fall bra öl och det är såklart lite naivt att tro att man ska kunna göra en precis lika god öl som Oppigårds Indian Tribute (som ändå är målet med hela denna övning)!

2015-01-22: Den håller fortfarande. Lite mycket estrar (tror jag) men fortfarande blank och snygg.

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera