#25 - Snömannen BIAB

2014-09-28: Testar att, lite stressat, parallellbrygga i min gamla Plastis 30 litersgryta med en BIAB påse.  Jag har kört en vanlig Braumeisterbryggning idag som inte gick så bra eftersom jag bara fick 1.052 i preboil mot förväntade 1.072...  Oklart varför men medan jag väntade på uppkoket så krossade jag en sats malt till och satte mitt livs första BIAB.

Jag låg en grad under redan från start. 67 grader mot förväntade 68. Jag skulle kunna köra värmeelementet lite men vågar inte eftersom jag tyckte det var lite väl stora maskor i botten på påsen och sist jag hade grums runt elementet så brände det och jag fick kasta hela satsen.

 Det här blev ju lite hastigt påkommet och jag kommer få använda en gammal burk med WLP001 som stått i kylen sedan i våras. Tidigare har jag dragit i en matsked av denna när jag jäst mina "testsatser", dvs en dunk eller PET-flaska av det som blivit kvar i grytan efter att jag tappat den ordinare satsen, och det har alltid jäst ut fint så jag tror, och hoppas, att jästen är ok!

 Brygghandskarna som jag köpte när jag började brygga men aldrig har använt kom till nytta idag när jag kramade ur BIAB påsen. Jag hade ett par tunna arbetshandskar under och det funkade kanon! För säkerhet skull tappar jag över allting i en hink för att se om det ligger mycket grums runt värmelementet, det vore ju trist om det började lukta bränt vid uppkoket! Väldigt lite grums  trots allt. Jag tror det hade gått bra att koka direkt efter att påsen lyfts ur.

I med doppvärmaren och koka upp. Precis 90 minuter kvar på "Snömannen" i braumeistern när koket i Plastis startar så jag siktar på att låta dem gå klart samtidigt! Sopar i ett kilo rörsocker i denna också.

 Fan, jästen luktar inte gott... Den vågar jag inte använda! Det får bli Safale S-04 istället... Tråkigt men så är det när det blir spontant! Den "ordinarie" satsen får WLP001 som jag odlade upp en förkultur på får några veckor sen (!)... Tiden går och går tydligen...

20140930 2050292014-09-30: Jäsningen har exploderat! Jag tycker inte att det är särskilt fullt i Better Bottle:n men stark vört, två påsar väl rehydrerad S-04 och syresättning med rent syre ger tydligen effekt! Bara att torka upp och se glad ut! Jag satte på en blow-off slang istället nu så byter jag tillbaka till vattenlås när det lugnat sig.

På bilden ser man också det hemgjorda dykrör som jag fixat till av ett grytunderlägg (Lämplig) från IKEA. Det är också orsaken till varför jag använder den orangea hättan istället för Better Bottles ordinarie backventil.

2014-10-02 Höjer tempen till 20 grader.

2014-12-09: Den här blir nog bra när alkoholen dämpat sig lite! Återkommer med utvärdering senare. Den första satsen jäste aldrig ut så den förkulturen var nog alldeles för gammal :-(

2015-01-22: Fortfarande ganska spretig och nu är det tydligare att det inte är riktigt samma recept som i ursprunget. Doften är ganska mycket vassare och smaken lite fruktigare. Smakar eländigt stark alkohol i flera minuter efteråt! Fatet får leva kvar i någon månad till så får vi se om det dämpar sig. Det var ju ett spontant infall att brygga denna och jag gråter inte om jag behöver dumpa denna för att göra plats för en sats med ursprungsreceptet!

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera