#24 - Snömannen Stout v.2

2014-09-24: Äntligen dags att sätta en ny sats av Snömannen! Den förra blev ju så jäkla bra att jag är rädd att aldrig kunna upprepa receptet till fullo... Jag har velat brygga denna ända sedan i somras men det har varit fullt upp med familj och annat. Det är ju ett lite utökat program för denna stora öl, bland annat med 2,5 - 3 timmars kok.

Det kändes lite lattjo när jag fyllde malten i röret på Braumeistern idag, nästan som om det var ett kilo för mycket malt?!?  Det tror jag iofs inte men det blev väldigt tjockt i alla fall. Vi får se hur det artar sig! Totalt ligger jag på 6 kg malt idag vilket är ungefär lika som förra gången (och när jag har bryggt farsans vanilj- och rom porter). Ibland har det gått bra och ibland har det skitit sig. Idag började jag med 25 liter vatten så jag hoppas det lirar. Jag har ju också justerat kvarnen lite och ligger nu på 1 mm. Egentligen hade jag tänkt mäska denna i min gamla Plastis (billig plastkastrull med 2 kw värmare) men det blev för jobbigt att börja med det nu :-)

 Helt utan mjölksyra eller annan vattenbehandling ligger jag lite högt i slutet på mäskningen på 5,8 men jag tror jag låter det vara så. Det blev ju bra sist!

Mäter SG alldeles för sent (när BM lämnat försockringsrasten och börjat värma mot mash-out) och ser att det är skitlågt, typ 1.059. Självklart borde jag rört om i mäsken minst två gånger under första rasten när jag packat den så hårt... Tempen har gått upp till 72 grader men jag rör om och låter den gå en stund till så hoppas jag att det kommer lite mer gott ur det här!  Tyvärr blir det nog riktigt dålig pre boil gravity idag med. Dessvärre gjorde jag slut på en del viktiga ingredienser annars hade jag satt en sats till nu... Äh, vafan jag meckar ihop en sats till fast med justerat recept och BIAB (vilket jag aldrig gjort förut) :-)  Man måste väl ha lite utmaningar. Det blir en lärdom i alla fall.

"Lakar" med endast tre liter för att inte blanda ut mäsken för mycket. Startar lååångkok.

 Slår i totalt 1 kg rörsocker istället för receptets 0,5 kg.

 Det får koka i tre timmar och jag landar på 1.104 med lite hjälp av sockret. Det blir ju tyvärr inte så mycket i jäskärlet, kanske 15-16 liter.

Nu står den på 18 graders jäsning i fem dagar.

 2014-09-30: Två dagar senare så jäser det måttligt men bra i flarran. Broderjäsningen ,med S-04 är betydligt mer aggresiv. Jag vet inte om det är stor skillnad på jästsorterna eller om det helt enkelt var mindre jäst och/eller sämre kvalitet på WLP001, den hade ju stått ett bra tag i kylskåpet efter förkulturen eftersom jag inte haft tid att brygga. Men jäsningen är som sagt fin och i full gång så jag är inte orolig!

2014-10-02 Höjer tempen till 20 grader.

2014-10-10: Kraschar med pluggad flaska.

2014-12-09: Den här satsen blev helfel i jäsningen. Den har inte jäst ner alls utan stannade på typ 1.030 och även om den smakar väldigt sött så är det ändå ok. Dock kommer den vaskas till förmån för en ny sats.

 2015-01-22: Provsmakar ett glas (den blev kvar ;-) och nog är det sött alltid! Fortfarande en del alkohol som spökar. Den lever absolut inte upp till sin föregångare som jag bara måste brygga igen och SÄTTA!

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera