#23 - Mexican Cerveza ver 2

2014-09-12: Kör igång efter lunch så det blir nog en lite upphackad bryggdag pga ungar och fotbollsträning mm. Krossade och mäskade in relativt liten mängd malt idag, ca 4,7 kg inklusive ett halvt kg majsflingor. Carapilsen tog slut så det blev 50 gram carahell också... Vilket visade sig på färgen! Skit samma...

Jag mätte pH till 6.00 efter en kvart men då låg jag fortfarande på en kort proteinrast pga pilsnermalten så jag vet inte hur det utvecklas när temperaturen stiger... Slog i en kapsyl mjölksyra.

Eftersom jag tycker Braumeistern är lite knepig med temperaturen så har jag ställt mina steg två grader under vad jag egentligen tänkt att det ska vara (60 grader när jag vill köra 62 osv).  När jag mätt med mina, förvisso enkla, termometerar så ligger det cirka en grad högre vid ytan och då bara måste det ju vara än varmare i botten så...

 pH nere på 5.3 vid 58 (60) gradersrasten.

 För första gången har jag fått vörtfontäner i Braumeistern :-0 Jag som trodde dom kunde uppkomma när man hade för MYCKET malt i röret och inte som nu när jag har lite... Även om det ju faktikst är mer logiskt att pumpen trycker sig igenom en tunn "maltbädd"... Bara att pausa, röra om och ta fram slangen och spola av garagegolvet! Tur att man inte var inne i stan på ett ärende :-)

 Många fontäner blev det... Nu har jag satt på två hylsor på stången så jag hindrar övre filtret att åka upp, därigenom hoppas jag kunna hålla malten mer kompakt i röret, om man nu förstår hur jag menar ;-) Bara minuter kvar på mäskningen och det verkar som om stärkelsen är konverterad men jag har aldrig haft så grumlig mäskning tidigare :-( Jag kör pumpen manuellt någon halvtimme för att försöka klarna mäsken lite, passar på att höja utmäskningen till 78 grader av någon oförklarlig anledning. Recirkulerar också 10 liter.

 I och med att det blev manuellt så har jag ingen timer på BM som hojtar när det är dags för humle... Missade således 60 givan som åkte i på 48 minuter! Vi får se hur det går med resten :-)

 Provar att skifta slangarna på spiralkylaren. Jag har liksom velat ha in kallvattnet i botten på spiralen men om man tänker efter så är det ju varmast högst upp i vätskan så det bör ja vara där man fokuserar kylan?! Så får det bli.

 Kylningen gick segt efter 25 grader som vanligt... stannade på 19 :-(  Tappade 20 liter på BB som åker in i kylen på 7 grader så ska jag försöka pitcha jästen i morgon när allt håller samma temp. Dumpade 3 liter klegg i en dunk med en matsked gamal WLP001 jäst. Dunken får stå framme i garaget. 

Dags att gå upp till familjen och äta fredagsmiddag! :-D

 2014-10-10: Nu har det gått en månad och BrewPi har gjort ett KANONJOBB! Verkligen imponerad av denna (mjukvara)! Sista veckorna har ölet stått på -1 grad och idag är det dax att tappa på fat. Häller i en påse gelatin också sen ska det kolsyras! Återkommer med lite bilder och smakutlåtanden!

 2014-10-22: Provsmakning i all enkelhet. Lite för dåligt kolsyrad och för klen skumkrona (men det kanske beror på den klena kolsyran). I övrigt ganska maltig smak tror jag. På skoj ska jag försöka hinna med att göra en annan lager på bara pilsnermalt och med en mer klassisk humle, kanske försöka mig på den allra första ölen jag (försökte) bryggde igen? :-)

 2014-10-29: Bättre kolsyra men skummet lägger sig snabbt. Maltig och lite söt smak fast den jäste ut bra. Smakar väl egentligen som en vanlig "köpe-lager". Provkörde denna till lite stark mat i helgen tillsammans med några polare och jag måste säga att jag är nöjd med denna lager! Snart dags att planera nästa sats!

 2014-12-20: Köpte en Åbro Sigill Ekologisk Lager på Bolaget idag. Ett jämförande test visar att min lager är riktigt bra! Men den är lite fruktigare i smaken... Något jag funderat över gällande alla mina ales också... Jag tycker inte att jag jäser varmt men jag ska prova att sänka tempen några grader generellt ett tag nu. Tid har jag!
DSC01803
Åbro till vänster!

 2015-01-22: Provar ett glas och det är väldigt klar öl! Man ser att det åker runt lite partiklar i ölet som troligen kommer från en bottensats i fatet (jag har inte druckit av den så ofta och det är några veckor sedan förra glaset). Nu ska jag frigöra några fat för min nya lager så jag behöver tappa upp denna på flaskor, jag tror dock inte att det är mer än några lite kvar! Skummet lägger sig efter någon minut (som på bilden ovan) och det är väldigt mycket frukt i doften.

2016-06-18: Helgens garagestädning renderade en låda med Mexican Lager version 1 & 2! Nästan två år i väldigt varierande temperatur. Jämfört med vanligt "charter-plan-dricka" så är den faktiskt mer än godkänd! Rent av helt bra faktiskt men på tok för grumlig och "sliskig" för att funka för mig! Jag har accepterat sämre öl än så här på uteserveringar och (med viss bitterhet) betalt 70 kr för en plastmugg... Smörigt som tusan dock och inget jag kommer bjuda på under sommarens grillkvällar! Hej då Mexican Cerveza 2.0! :-)

2016-06-18 17.33.33

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera