#22 - Basic Brew

2014-08-21: Tanken med denna brygd är att jag ska hålla det relativt enkelt. Jag kommer använda all utrustning men bara köra Pale Ale malt och 10% Carahell. Humlen får vi se i morgon vilken det blir men det lutar åt Simcoe och Centennial eller Amarillo beroende på hur mycket jag har kvar av varje! Det blir ETT paket torrjäst (Mangrove Jacks M44).

I kväll har jag i alla fall justerat kvarnen så det är 1 mm (lite knepigt att veta exakt tycker jag) och det verkade som om tidigare inställning var lite i överkant, kanske 1,2 eller 1,3 mm vilket kan förklara det dåliga utbytet förra bryggningen. Jag har malt malten och hällt upp vattnet (RO) i Braumeistern så spar jag förhoppningsvis lite tid i morgon bitti. 

Vattenkemin blir lite annorlunda, mot IPA:n, i och med att jag "taggar ner" ganska rejält på mängderna. Jag hoppas att detta blir en rätt lättdrucken historia.

2014-08-22: Degar in kl 9. Luktar gott :-)  Det var länge sen man bryggde nu! I med salter och annan vattenbehandling i mäsken efter några minuter. Mäter pH till ~5.4 vilket man ju måste vara nöjd med.

 Jag hamnade spot-on med 27,4 liter och 1.047 i pre-boil! Mash efficiency i Beersmith är 82,8%

 500w grilltändaren som kompletterar Braumeisterns klena 2000 w element räcker inte riktigt till... Jag ska se om jag hittar en lika bra utformad grilltändare som har lite mer effekt. Förmodligen vore det kanon med 750w... Har nu kollat och det finns en 800w på Kjell & Co för 50 spänn!! Köpes måndag!

Kör en kort hopstand vid 80 grader med 0-givan. Rehydrerar jästen. Tar en kaffe å macka :-)  Sommarvattnet i kranen ligger på höga 16 grader mot 6-7 på vintern och det märks tydligt på kyleffekten måste jag säga... Tar en jävla tid att få ner vörten under 20 gradersstrecket.  Det blir inte kallare än 19 grader idag. Tveksamt om den siffran gäller över hela volymen dessutom :-(  Nu får det stå och sedimentera en halvtimme innan jag tappar i jäskärlet.

 Hmmm, jag verkar ha kokat bort lite mycket idag! Kanske är det lite för häftigt med 2500 watt och 90 minuter ändå!?  Ska kanske börja köra 60 minuter när jag gör ale. Fick pausa i tappningen till jäskärlet och låta det sätta sig ytterligare för att inte få med allt för mycket grums/humlerester.  18 liter i BB:n är såklart skitkasst... Jag lakade med 7 liter istället för vanliga 9 liter eftersom Beersmith säger så och det stämde ju bra med pre-boil så troligen måste jag minska koktiden. Förutom 18 liter så tog jag i vanlig ordning ut resten av böset och hällde i en 5-litersdunk tillsammans med en matsked WLP001 jäst som stått i kylen braaaa länge nu. Det blir säkert två liter till där när det sedimenterat ordentligt, men dom räknar vi inte med va?!

 OG hoppar och far fram och tillbaka tycker jag... Vid första kollen med refraktometern efter kok så låg jag två pinnar över target på 1.056. Nu verkar det ha sjunkit till 1.055! Hydrometern visar på 1.058 och det är ju den jag kommer mäta FG med så det får bli värdet som åker in i Beersmith. Jag kunde såklart ha slagit i en liter vatten i vörten för att få ner OG och upp volymen men då hade jag velat koka vattnet först eftersom det stått en vecka i hinken efter Reverse osmosis filtret.

2014-08-23: Ingen jäsning påbörjad under förmiddagen... Jag har läst lite på nätet att den här jästen tar lite längre tid att starta upp. Dessutom ligger jag en grad under lägsta rekommenderade (som är 18 grader).

 2014-08-24: Bra jäsning nu! Ca 2 cm kreusen. 

2014-08-25: Klockan är 22:50 och jag höjer tempen med en halv grad. Tänkte försöka göra det typ varannan dag nu tills jag är på 22 graderpå totalt 14 dagar. Har börjat förbereda ett Brewpi-bygge så jag ska kunna köra bestämda temperaturkurvor. Jag har ju alla delar utom en Raspberry Pi men som jag förstått det ska det funka lite bra med en gammal PC :-)

 "Bösdunken" kom inte igång riktigt på 17 grader så jag ställde fram den i "rumstemperatur" (typ 20 grader) och nu bubblar det på. Det ser för eländigt ut men jag ger den samma tid som den "riktiga" och ett par dagar i nollgradigt kommer göra susen för separationen sen!

2014-09-10: Provar lite ur "bös-dunken". Smakar hemkörd öl :-( Det är alltså inget fel på drickat och jag kommer säkert dricka ett par flaskor sen men det är inte vad jag hoppats på. Jag inser att den här bloggen är en av de mest pessimisstiska man kan läsa men sån är jag ;-) Pytsade i några sockerbitar i en 1,5 liters pet och ställer åt sidan. Ska tappa stora jäskärlet till helgen då det fått stå tre veckor.

 2014-09-20: Ställde fram jäskärlet förra helgen och pluggade det med en "fast plugg" av olika orsaker och idag hade det visst jäst lite, lite till och blivit lite varmare vilket tydligen räckt för att blåsa ur korken ur flarran... Hoppas det inte stått öppet så länge och att inga fulingar landat i drickat... Det borde vara relativt alkoholstark och lågt pH men det kanske finns bakterier som gillar det också! Ska försöka tappa över på fat snart men frysen har pajjat så jag har lite svårt att kyla drickat... :-(

Provar att ha i lite Isinglass i denna eftersom jag på något vis tror att det har skitit sig. Blir den god så är det ju bra, blir den skit så får jag i alla fall prova om Isinglassen har någon effekt!

 2014-10-10: Tappar upp på fat. Smakar lite på ölet och det är helt ok. Det finns en smak som jag inte gillar riktigt men inte något fel tror jag, fruktigt och lite "belgisk" touch. Kan ju absolut vara jästen som jag ju inte använt förut. Nu ska det kolsyras och petas i lite gelatin så får vi se hur resultatet blir! FG blev 1.010 typ så det ger 6.3 % alkohol. Jag tror inte jag varit så långt ner på FG som 1.010 förut så det ska bli lite kul att smaka denna!

 2014-10-29: Väldigt klar och fin öl. Smakar brödigt och doften är verkligen stark av "brödjäst". Hade jag haft lite mer erfarenhet hade jag vågat mig på att säga att den kanske blev lite infekterad men det kan i princip lika gärna vara den här jästen som jag ju inte alls vet vad den smakar. Nu sitter jag utan kamera i garaget men jag ska tappa upp ett glas och ta en bild! För all del jämföra med ett glas ur bös-dunken också så får vi se om det är isinglassen som gjort klarheten!

Jag kan möjligen påpeka att med en 4-månaders dotter i huset så har både bryggning, uppföljning och själva drickandet fått stryka på foten!

 Verkar ju vara grymt bra det här med Isingglass, synd att jag inte kommer ihåg exakt hur jag gjorde... Tror man ska lösa det i lite ljummet vatten men jag har för mig att jag bara hällde i lite i fatet?? Klarheten är klart "köpeöl-mässig" i alla fall! Men smaken är alldeles för "jästig".

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera