#21 - KGB Husets IPA v1.1

2014-07-14: Kommer igång alldeles försent... snart lunch! RO-vatten förberett men det blir torrjäst idag. Behöver ha något i kylen till semestern!

 pH 5.18 visar mätaren 30 minuter in i mäskningen utan mjölksyra... dax att kalibrera? Kollar med kalibreringsvätskan men det kan vara lite gammal / välanvänd... Ska beställa ny från Humlegården. Dock så visar den hyggligt rätt så jag behöver i vilket fall inte justera ned pH i mäsken, frågan är snarare om det är för lågt? 

 Det blir nog inte mycket skrivet idag. Jag hoppas bara på en bra öl som jag kan dricka dom sista veckorna på semestern! Med mycket flax så är det här drickbar om si sådär två veckor. Jag har faktiskt haft ganska bra resultat efter så kort tid (med kolsyra på faten alltså) även om ölet säkert ändrar karaktär (till det bättre) efter ytterligare några veckor. Planen är i alla fall att ha med ett par liter till Öland, och det är exakt 11 dagar kvar :-D

 grillEn nyhet för dagen är en grilltändare inköpt för dryga hundringen på ICA. Den är på beskedliga 500 watt och har mycket störrre "yta" än dom doppvärmare som jag använt tidigare. Doppvärmarna kokade liksom bara närmsta vörten och det blev konstiga temperaturskillnader i grytan. Den här har dessutom en utomordentlig form som gör att den "dockar" bra med mittstången i Braumeistern, doppvärmarna gick ju inte att sänka ner särskilt djupt utan var tvungna att "hänga" i något och värmde således från mitten... Bättre att ha värmen nära botten :-D

2014-07-14 15.19.45
Det blir en del sista-minuten-ändrignar på humlen! Jag halverar bittergivan från förra versionen till 20 gram och drar på så jag slipper spara några små-slattar :-)  Totalt 260 gram humle i denna runda. Amarillo 100g och Columbus 160g.

Ja just ja... Jag har ju fipplat med receptet angående malten också! Tog bort Caraplus. Kvar är vanlig Pale Ale malt (4,5 kg) och 0,25 kg vardera av Munich I och Pale Crystal. Jag har alltså minskat totala mängden malt med 0,3 kg. 

 Jag dyngade i 100 gram humle med 1 minut kvar på koket och sedan kylde jag till ca 70 grader i botten (förmodligen 85 i toppen) och slog i resterande 100 gram. Nu får det stå och gotta till sig i 60 minuter innan jag kyler till 18 grader. Totalt kommer det ha gått minst 90 minuter innan tappning till jäskärlet.

Rehydrerar två paket Safale US05.

Jag kommer inte köra pumpen eller göra någon whirlpool med sleven idag, inte ens ta ur kylspiralen innan jag tappar. Jag hoppas det mesta av geggan lägger sig på botten av sig självt. Jag vill få ut en full Better Bottle och kan tänka mig att få med lite humle i flaskan om det krävs men jag hoppas slippa.

2014-07-14 18.04.40Och det blev bara 20 liter totalt! Inklusive en hel del humlegegga! Fan vad humlen suger vätska!!! Jag som hade räknat med en experimentflaska också!  :-o

Nu ligger hela hoolabaloon i BB:n och gottar sig och jag får helt enkelt satsa på en omtappning om 4-5 dagar. 1.058 blev OG (1.059 planerat). Beersmith säger knappt 23 liter i hinken så det är åt helvete. Helt klart svårt att uppskatta när man ibland kör med totalt 50 gram humle och nästa gång drar i 250 gram.

 

 

 

2014-07-14 18.45.44Efter en halvtimme så hade det mesta lagt sig mot botten. Med tanke på att förra IPA:n visade sig rätt ok i den dunk som jäst med humlerester (fast för länge) så hoppas jag denna funkar! Men jag ska som sagt tappa om den på ett nytt kärl inom några dagar. Nu hoppas jag bara att jag slipper jäsbomber i kylskåpet. Har ställt temperaturen en grad kallare än sist (17 grader).

 2014-07-17: Det jäser på bra. Jag kommer åka bort några dagar så det blir omtappning den 21 juli (om jag kommer ihåg). Lite orolig för att humlen ska gräsa till sig... Men en vecka ska det väl klara hoppas jag!

 

 

 2014-07-22 22.52.402014-07-22:  Endast 8 dagar efter bryggning tappar jag upp denna på fat. Nedjäst till 1.018 så får vi se hur det går. Humlerester och jäst ligger tätt på botten efter ett dygns kallkrasch. I med ett paket gelatin och ruska runt med 2 bars kolsyretryck i några minuter och nu i frysen på 0 grader tills i övermorgon då jag ska smaka och se om det duger att ta med några flaskor till campingen på ÖLand :-)

 2014-08-29: Smakar lite försiktigt och tycker inte att den är lika smarrig som första versionen... Den här påminner mer om mina tidigare IPA. Möjligen är det Safale US05 som är gemensam nämnare... Nästa IPA blir på WLP090 igen så får vi se! Det blir lite för beskt tycker jag... Svårt att få humlesmällen kvar utan att få det beskt! Eller?

 2014-10-29: Den här lever fortfarande kvar och numera i min Keezer! Det är en ok IPA men långt ifrån kanon. Beskan är ruggigt påfallande. Jag har inte haft mycket tillfälle att varken brygga eller dricka efter att Julia föddes på midsommarnatten... Får väl se till att ha en  liten bartömning snart :-)

2014-12-09: Vid helgens bryggning tömde vi det sista i det här fatet och beskan var fortfarande påtaglig men betydligt dämpad mot i somras.  Det är en liten paradox att humlestinna öl ska konsumeras omgående men att (i varje fall mina) ölen verkar bli betydligt mer "homogena" (balanserade, utslätade, jämna) efter typ 2-3 månader. Den här typen av erfarenhet tar ju av naturliga skäl flera år att ta till sig...

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera