#20 - Tottos Rum Vanilla Imperial Porter v2

2014-06-30: Satt förkultur på ett nästan utgånget rör med WLP001. Två liter, syresatt och en halv kork jästnäring.

2014-07-09: Det kom mycket emellan men idag ska jag i alla fall brygga! Vi får se om jag vågar använda jästen som jag satte för 10 dagar sen... Måste läsa på lite först! I värsta fall har jag torrjäst att tillgå :-)

Mäskar in 6 kg i Braumeistern och det verkar gå fint även om det är i överkant. Man kan räkna med lite sämre effektivitet när man pressar i så mycket malt. Mäter pH efter en halvtimme och det är runt 5.4 helt utan behandling.

 Två timmars kok och åt helvete för lågt OG. Runt 1.065 nu när jag kollade snabbt med refraktometern. Har tagit ut ett prov så ska jag kolla med hydrometer om en stund. Jag tror helt enkelt att Braumeistern inte ska laddas med 6 kg malt! Nästa gång jag gör imperial stout/porter ska jag använda min gamla tunna till mäskningen. Hydrometern smyger uppåt 1.073 nu när tempen går ner mot 20.

 2014-07-09 17.04.47Nåja, det blev kanske godkänt ändå. Klart lägre OG än jag hade väntat mig men jag tog ut ganska mycket vört till jäsningen. Fyllde en BB och en PET-flaska. BB'n fick mest klar och fin vört medan PET-flaskan fick ta emot skräpet :-)  Jag har faktiskt tyckt ganska bra om dom där experiment-flaskorna jag gjort istället för att bara hälla ut i slasken! Lärorikt också. Eventuellt ska jag ge mig på att göra några satser och bara jäsa på dunk eller i tvåliters-PET så jag kan experimentera med lite olika jäst och temperaturer. 

Nu in i kylen på 18 grader. Eventuellt blir det en omtappning nu när jag fick med relativt mycket grums, vi får se hur det skiktar sig i flaskan.

2014-07-10: OK, jästen var inte avliden. Det var ju kanske lite mycket i flaskan (se bilden ovan) men med blowoff så tänkte jag att det inte var någon fara... Men i kväll (24 timmar efter pitch) så hade det formligen smällt i kylskåpet.

2014-07-10 21.08.032014-07-10 21.07.50

Slangen/ventilen var tydligen för klen och har kleggat igen med följden att hela pluggen har blåst av och sen har det varit fontän i kylskåpet :-)  Nu har jag gjort rent allting och satt på en fräsh plugg/ventil!

2014-07-11: Samma visa idag igen! pluggen låg i ett av facken i kylskåpsdörren och det var fullt med vört i kylskåpet... Idag hade det i alla fall inte runnit ut på golvet :-)

 2014-07-14: PET flaskan ni ser underst i kylskåpet har idag tappats över på två halvliters flaskor (nästan! 1,75 st för att vara mer exakt). Den har inte gett ifrån sig mycket till bubblande så det kanske inte bli något alls... Jästen var ju gammal å eländig. Men jag droppade i 1,5 moccasockerbit i varje flarra så får vi se om en vecka.

Ställde fram jäskärlet i garaget (där det är varmt nu, ca 24 grader) för att göra plats i kylen för en IPA. Jag räknar med att den har jäst ut så pass att det bara är upprensningsfasen kvar och då bör det väl vara ok med lite högre temp?...

2014-08-15: Nu har jäskärlet kallkrashats i några dagar och det är dags att tappa över på fat. Hoppas ölet inte stått för länge på jästen (5 veckor)... Semestern borde väl göra att man har MER tid till bryggning, eller? Dessutom ska jag peta i två vaniljstänger och en skvätt rom i fatet.

 Jag värmer 2,5 dl rom, delar och skrapar ur två vaniljstänger som får ligga och dra i en halvtimme eller så.

Idag testar jag att vattenfylla fatet och trycka ur det med kolsyra för att få 100% kolsyra i fatet innan tappning. Sen kommer jag koppla häverten till utgången på fatet och låta backventilen vara öppen under påfyllningen. Jag har egentligen utrustning för att göra detta helt utan kontakt med syre men det verkar vara en svåröverkomlig tröskel :-)

 1.019 i FG ger ca 7,2% alkohol. Det blev ett helt fat (med rom & vanilj) plus två 0,5 liters flaskor med en sockerbit i (utan rom & vanilj) :-)

 2014-09-10: Provar ett glas. Bra tryck trots attt alkoholhalten inte blev så maffig som jag hoppats. Det smakar mycket rom men nästan ingen vanilj. Kaffe och choklad precis som tänkt. Lite vassa kanter än så länge men dom tror jag kommer lägga sig om någon månad.  Som vanligt en bra stout/porter! Fan om dom ljusa ölen kunde bli hälften så bra ;-)

 2014-12-12: Häller upp en av dom flaskjästa och konstaterar att den är ölverkolsyrad (föga överaskande). Stora bubblor runt om glaset men med en rejäl kulle i mitten av tätt, kompakt skum. Smakar infekterat med samma typer av häst/stall/läder smaker som jag sprungit på tidigare. Häller upp den andra flaskan för att kolla eventuell skillnad... ! O'yes! Absolut inte överkolsyrad! Smaken är kanske inte så jävla exalterande när man vant sig med Snömannens tunga choklad, kaffe osv men den är ren och fräsch. Snyggt skum på ca 1 cm som blir kvar länge. Lite kul och lärorikt ändå att den ena flaskan hade ful-jäst och att det får mig att inse att tex Basic Brew med all säkerhet är trasig!

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera