#19 - KGB Husets IPA

Den här bryggningen tänkte jag försöka ta lite mer bilder men det blev inte så mycket av det. Målet med receptet är att hitta en IPA som smakar IPA och som jag kan ha i "lager" hela tiden. Tidigare "ipor" har smakat just ingenting tycker jag. En eländig bismak som jag inte blivit av med (men den har minskat) och väldigt låg humlearom/smak. Nytt för denna bryggning är RO-vatten (reverse osmosis eller omvänd osmos, google it). Det blev en väldigt billig anläggning från tyskland (ca 500 kr) som kanske byts ut mot en lämpligare om det visar sig fungera. Poängen är att ta bort >90% av mineralerna i mitt kranvatten (som är superhårt) och sedan tillsätta salter för att få ett optimalt (nåja; bra duger) bryggvatten.

Länk till receptet här!

Vatten

Jag har tagit ut 40 liter vatten ur mitt RO filter. Eftersom det tar flera timmar (jag ska mäta sen), och jag bara har kört när jag varit i garaget, så har vattnet redan stått i hinkarna några dagar. Det blir väl totalt tre-fem dagar innan jag ska använda det men det borde inte spela någon roll tycker jag. Det förvaras nu i två vanliga jäshinkar. Jag tyckte det luktade lite lattjo i ena hinken. Antingen är det från dom första litrarna från filtret eller så var det lite lukt från den gamla jäshinken, troligen det sistnämnda.

Förkultur

IMG 9349_Large
2014-06-04: Sätter en förkultur med drygt 2 liter vatten och 220 gram maltextrakt. Låter den koka medan jag desinficerar e-kolv, loppa (till magnetomröraren) och syrestenen. I med en kork jästnäring på slutet.

IMG 9354_Large

Kylt vörten till 25-30 grader eller så och pitchat jästen. I mitt fall är det ett rör med San Diego Super Yeast WLP090 (första gången jag provar den). I med loppan och upp på magnetomröraren. Jag syresätter med O2 och en syresten i en minut. Eftersom jag varit med om ganska häftiga jäsningar i kolven och det är så pass mycket som två liter i den ställer jag hela ekipaget i en plastlåda.

IMG 9358_Large

Efter två dygn på magnetomröraren ställer jag in e-kolven i kyskåpet för att sedimentera jästen och göra det lite enklare att separera på bryggdagen. Bilden är av det nedkylda innehållet och jästen är det 1 cm tjocka lagret på botten. Jag häller av allt öl utom någon deciliter som jag har för att "lösa upp" jästkakan med innan den går i jäshinken.

Bryggdag

IMG 9364_Large

2014-06-08: Tappar upp 25 liter vatten i BM och mal malten med min Coronakvarn. Idag använder jag ju för första gången RO vatten och tillsätter salter för att förhoppningsvis få fram den där humlebeskan som man hittar i många kommersiella öl, så att säga!

IMG 9367_Large

Salterna blandades direkt i mäsken (jag hällde ner dem efter att ca halva mängden malt hällts i). Jag visste inte riktigt hur jag skulle göra så 100% av salterna gick i mäsken (noll i lakvattnet alltså). 

IMG 9370_Large
Premiäranvändning av pH mätaren också. jag förväntar mig inte någon tysk precision av denna ebay-mätare för någon hundring men den verkar reltivt bra... Mäter till 5,3 - 5,4 efter 30 minuters mäskning så det är väl helt ok! För att sänka pyttelite tillsätter jag 3 ml mjölksyra. Nu lunch sen ska jag mäta pH igen :-) 5,25 efter 60 minuter mäskning. RO vattnet obehandlat visar 6,35 i pH. Tillsätter  5 ml mjölksyra i lakvattnet. PH sjunker till 2,8! Men det blir säkert bra i mäsken sen... I efterhand har jag läst att John Palmer förespråkar 5.4 - 5.8 i pH under mäskningen och att man inte behöver behandla lakvattnet om det inte har väldigt högt pH. I mitt fall lakar jag ju med RO vatten och jag hade nog inte behövt någon mjölksyra...

Återigen noterar jag att Braumeistern visar vädigt lågt på temperaturen... BM säger 62 då visar min termometer 63,5 i toppen! Det räknade jag med denna gång, därför har jag lagt mäskschemat två grader under tänkt värde. 

Rast 1 Add 24,00 l of water and heat to 62,0 C over 0 min 62,0 C 60 min
Rast 2 Heat to 68,0 C over 6 min 68,0 C 10 min
Rast 3 Heat to 72,0 C over 4 min 72,0 C 10 min
Utmäskning Heat to 75,0 C over 3 min 75,0 C 10 min

pH 5,20 innan lakning!  5,16 efter lakning... Kanske för lågt om man vill accentuera humlen?!?

IMG 9372_Large

Vörten efter slutfört mäskschema. Jag har tydligen gjort en tankevurpa i humlebeställningen så det blir Centennial istället för Cascade... jag kan inte säga att jag vet hur det kommer påverka smaken så det spelar väl ingen roll antar jag!

IMG 9374_Large
Koket får lite hjälp av min doppvärmare!

IMG 9375_Large
Det märktes att det var mycket humle i det här koket! jag fick inte ut riktigt lika mycket i jäskärlet som vanligt... 19, 2 kilo väger jäskärlet vilket vid 1.060 ger 17,5 liter... Jag siktade på 19 - 20 liter men så är det väl när det är rekordmycket grums :-)  Som ett litet experiment tappade jag ut 5 liter av grumset i en dunk som jag tippade ner en skvätt tvättad WLP007-jäst i. Tänkte det kunde vara kul att se vad som händer när det är mycket humle i jäshinken.

IMG 9381_Large
Syresättning av vörten! Det blev en väldigt skön mahogny/rödaktig färg som dock grumlades av jästen...

In i jäskammaren på 17 grader i två dagar sedan 19 grader i tre dagar sedan nio dagar med sluttemp 22 grader. Jag kan inte ställa "rampning" på min kyl utan måste kila ner i garaget och manuellt höja 0,3 grader varje kväll i nio dagar (typ) och det brukar inte min gamla hjärna klara av att komma ihåg... Men en ungefärlig tempstegning bör se ut ungeför så i alla fall :-)

2014-06-09: Jäser på bra i kärlet. Dunken med geggan har sedimenterat och det finns två liter "öl" i den. Dock så har inte jäsningen kommit igång men det kanske inte blev så bra med en nollgradig klump jäst-gegga (av olika anledningar ;-). jag ställer fram dunken i garaget så får vi se om det börjar bubbla, annars kommer jag ju inte fälla några tårar över att behöva slaska den :-D

2014-06-10: Klockan är 22:00 och jag ökar jästempen till 19 grader.

2014-06-13: 18:30, höjer en halv grad till 19,5.

 2014-06-18: Har sakta höjt temperaturen till 20,5. Igår sänkte jag experimentdunken till noll grader och idag tappade jag den på 3 st 50 cl plastflaskor med 5 gram socker i varje och en Soda Streamflaska som jag kolsyrade direkt bara för jag var så nyfiken :-)  2014-06-18 21.23.53
Det är bara 10 dagar sedan bryggningen men det här går absolut att dricka. Överlägset bästa IPA jag gjort! Självklart tillskriver jag mitt RO vatten all cred! Beskan är mycket framträdande och jag är glad som ett litet barn på julafton! Jag tänker inte förstöra den här känslan genom att hälla upp en kommersiell IPA och jämföra idag, men när dom tre flaskjästa är klara (och vi förhoppningsvis har fått vårt nytillskott till familjen så jag kan dricka några på raken) kommer jag jämföra med en Oppigårds eller Lagunitas tror jag! Inte för att jag tror min smakar bättre, eller ens i närheten av lika bra, utan för att jag tror att den smakar IPA!

Det var ganska precis 2,5 "liter" humlegegga i botten på dunken och 2,25 liter öl.
2014-06-18 21.50.32
Nu ska det bli jäv..gt spännande att jämföra med ölet som jäst i hinken helt utan kvarvarande humle från koket. Om det är stor skillnad kanske man ska överväga att alltid jäsa humleintensiva öl tillsammans med hela "konkarongen" i hinken?!...

Skitnöjd och skitkul just nu i alla fall!  :-)

 2014-06-19: Sätter termostaten på 22 grader (men utan värmekälla) så får vi se om den når upp ända dit. Just nu är det ganska varmt i garaget så det bör gå bra. Ölet får stå på 22 grader i några dagar innan kallkrasch och tappning. Jag funderar på att ta några liter och testa att torrhumla.

2014-06-25: Nu har jäskärlet stått så varmt som det blivit "av sig självt" i kylskåpet, och det verkar ha legat runt 21.5 grader, i en vecka. Sätter ner termostaten till 0 grader så ska vi tappa ölet om någon dag!

2014-06-27 19.43.442014-06-27: Tappar på fat! Förhoppningarna är relativt stora ;-)  Jag vill att det här blir min första (riktigt) lyckade IPA och att det är det här receptet jag kommer vidareutveckla framöver! FG ligger på ca 1.016 vilket ger en alkoholhalt på knappt 6% (jag tror inte så mycket på decimaler med den mätutrustning som används).

Flaskan har sugit ihop bra av kylan men vätskan är fortfarande relativt grumlig vilket troligen beror på humlen. Den här typen av öl behöver jag inte ha så blank, bara den är goood!

2014-06-28: Häller i en påse gelatin.

2014-07-01: Parallellprovsmakning av fat och flaska :-)  Man kan direkt på doften tydligt känna vilken som kommer från dunken med allt humlegrums, det är lätt dubbelt upp av intensiteten! Doften och smaken från dunkdrickan är dock lite gräsig så fat-versionen är renare men/och mindre besk...

Fatversionen har en liten hembryggarsmak när den blir varmare men mycket, mycket mindre än tidigare. Från minnet står den sig bra mot andra hembryggda IPA jag smakat tidigare. Fast något jag lärde mig när vi provsmakade ett antal hembryggda öl på rad senast var att det är otroligt svårt att jämföra! En öl man gillar stenhårt ena dagen kan suga rejält om man tar ett glas efter en annan av samma typ...  Den till höger är fatversionen men 10 minuter efter upphällning så skummet har lagt sig.
2014-07-01 16.41.56

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera