#18 - KGB SMaSH

2014-05-15: Torsdagkväll kl 23:00 och nyss hemkommen från innebandyn (och duschad ;-) kokar jag upp 33 liter vatten som ska dekanteras i morgon. Förkultur är satt på dryga 2 liter från den WLP007 som jag använde till DFH60.  Jästen har varit "under tvätt" hela veckan vilket på ett konstigt sätt innebär att jag tappade ölet förra helgen och påbörjade tvätten av jästen typ i söndags. Sen har den stått ett dygn och separerat och sen har jag gjort om en gång till. Nu tog jag den direkt i E-kolven och slog på 2 liter vört från DME och upp på magnetomröraren.

Tanken är att jag och tre killar till ska göra varsin SMaSH, vilket betyder Single Malt and Single Hop. Jag kommer köra på Maris Otter, som jag har ett par kilo kvar av, och en tidigare oanvänd humle vid namn Sorachi Ace! Poängen med en SMaSH (som jag ser det) är ju att lära sig vad respektive ingrediens smakar, så varför inte köra något lite kul? (ett korkat tankesätt såklart, om man nu vill lära sig vad normala ingredienser smakar!)

Tyvärr är det lite brist på tomma fat att tappa brygderna på så jag har beställt två till så har jag 6 egna plus två lånade sen. Funderar på om jag ska köpa ett gäng partyfat att ha som lite nödlösning? Om inte annat kan man ju kolsyra och göra klart på Corneliusfat och sen tappa över på 4 partyfat... Kanske. Eller inte.

Nu ska jag mala 5 kilo Maris Otter.

2014-05-16: Bryggdag. Lite dumt inklämd egentligen eftersom jag inte har tid idag... 

Det blev såklart förvirring direkt. Andra ärenden gjorde att jag glömde såväl salter som att mäta PH. När mäskningen var klar såg PH ut att ligga en bra bit över 6:an på stickan... Jag dubblade mängden mjölksyra i lakvattnet för att kanske mildra eländet. Tanken med salterna var att framhäva humlen lite mer men huvudsaken är nog att vattnet var kokat och dekanderat. Hela den här bryggningen är lite experimentartad och kanske inte helt seriös :-)

Jag noterade också att Braumeistern höjer tempen rätt rejält efter avlustad mäskning. Jag var iväg ett ärende och lät helt sonika utmäskningen fortgå under kanske 10-15 minuter efter avslutat program och när jag skulle recirkulera efter lakningen märkte jag att det var väldigt varm vört jag fick ut ur kranen! Över 80 grader! Man ser ju att Braumeistern duttar med värmaren under tiden man lakar... Well, en observation bara!

Kokningen rullade på bra med extra doppvärmare på ca 20 procent. Slog i 0,5 kg ekologiskt rörsocker som jag hoppas hjälper till att få ner utjäsningen. Kylt med pump till 15 grader men efter whirlpool visar termometern 11 grader!!  Funderar på att lugna mig med jästen till i morgon eftersom den behöver separera lite till och då hinner även vörten nå rumstemperatur.

Jag har funderat på om Braumeistern visar lite låg temp. under fullt (nåja) kok så visar displayen 98 grader. En snabb koll med annan termometer visar att det nog stämmer till viss del. En grad eller två kan jag nog räkna med. Med tanke på att jag kört dem senaste mäskningarna på 65 grader (och det förmodligen i själva verket varit 67 grader och kanske någon grad till högre upp) så skulle det möjligen kunna förklara en del av den sega utjäsningen sista tiden.

2014-05-17: Slog i jästen. Den hade inte riktigt skiktat sig som jag hade velat men det var ändå en hyggligt tydlig jästkaka i botten.

2014-05-18: Jäsningen har kommit igång bra! Det är ganska varmt i garaget (21-22 grader) och jag lät denna stå på bänken bara. Sätter in den i kylskåpet på 19 grader så får den smyga ner lite på några timmar.

2014-05-20: tyvärr har jag en pilsner på fat och en Cerveza som behöver kylas så kylskåpet får tyvärr dedikeras åt dessa nu och ställas på 8 grader. SMaSH:en får vacker jäsa klart på bänken i garaget!

 2014-05-23: Värmebölja råder i landet! Efter jobbet idag låg temperaturen i garaget på 27 grader!! Nu klockan 21:30 var den nere på 24...  Jag tror kanske bara det är bra för den sista utjäsningen av ölet.

2014-06-15: Ser ut som jag glömde att skriva in när jag slängde i torrhumlen :-(  Nåja, det var ganska länge sen. Den här ölen har inte riktigt fått all min kärlek! Men å andra sidan har jag ju inte varit skitnöjd med dom öl jag har hanterat som bebisar heller!

Hur som haver så tappade jag upp den på fat nu och har dragit i en påse gelatin. jag tror jag ska prova att koka upp egen gelatin nästa gång för jag tycker fan inte det blir någon skillnad med dom här färdigköpta rackarna. 

Den har jäst ner bra i alla fall! 1.013 är bland det lägsta jag kommit ner till än så länge. Kan det vara sockret? Hyggligt klar öl vid typ 15 grader... Hydrometern visar 3 punkter för mycket ifall ni undrar :-)

2014-06-15 20.00.25

 Provet smakar väldigt mycket av humlen. Det har nog blivit ganska gräsigt tror jag. Troligen tjänar denna på att kolsyras och kylas ;-)  Jag vet ju heller inte riktigt hur humlen ska smaka... Det fanns en single hop med Sorachi Ace på bolaget såg jag men det är väl lögn att få tag på en sån flaska... Som med alla andra brygder så är det bara att vänta och se!

 2014-06-16: Hehe, ja det här smakade ju intressant! Det är nog ingen fel på själva ölet men jag tror inte jag gillar humlen... Sen har torrhumlingen förmodligen dragit ut på tiden på tok för länge... Det har varit lite för mycket annat att tänka på sista veckorna! Den får väl gå samma öde till mötes som några av dom andra mindre lyckade batcherna, dvs några veckor till i kylen och om den inte tar sig så blir det vasken :-)  Ingen psykisk skada skedd dock, den här ölen har ju inte ens fått chansen att bli bra...

2014-06-27: Ut med skiten. Smakade blöt halm. Möjligen är det den smaken som man läster om som "gräsig" när man torrhumlat för länge... Eller så är det den japanska humlen och jag som bara inte kommer överens :-) Mer plats i kylen nu alltså!

Case closed.

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera