#17 - Mexican Cerveza

 2014-04-29: Tänkte brygga en riktigt sommar-bjud-öl som gillas av alla ovana öldrickare, så varför inte en mexikansk superljus majsöl?!

2014-04-29 22.32.38Jag har satt en förkultur på WLP940 (Mexican Lager Yeast) ikväll. Ska man gå på Beersmith så krävs otroliga 430 miljarder jästceller (6 rör) till 20 liter öl! Med min förkultur på 2 liter så bör jag komma upp i 358 miljarder och eftersom jag inte har större E-kolv så är min gräns nådd... Å andra sidan är man ju nästan alltid långt under rekommenderade mängder jäst... inte mycket att göra just nu i alla fall.

WLP940 verkar göra susen om man ska tro recensionerna på tillverkarens site, men det är ju inte direkt några kritiska röster som hörs där, eller?

Samtidigt kokar jag upp ca 35 liter vatten i 20 minuter med 2 teskedar vardera av kalciumklorid och kalciumsulfat som ska hjälpa till att fälla ut mineraler från vattnet. I morgon när det svalnat dekanterar jag över i två hinkar, en för mäsken och en för lakvatten. Den doppvärmare jag beställde på e-Bay hade tydligen en liten feature som innebar att det brändes av en engångssäkring om den blev överhettad, vilket den blev om man körde med för lite eller för mycket vatten, och gränsen var minst sagt snålt tilltagen :-)  Tydligen brände jag av min säkring för jordfelsbrytaren löster ut så fort jag stoppar i den rackaren.... Synd för det var en fin värmare i övrigt! Jag klagade och fick en ny gratis men har ändå beställt en annan (från Ukraina, inga säkringar där inte) på 3 kw!! :-) Dom är så jäla billiga; 170 kr inkl frakt! Det tar ändå sin runda tid att koka upp 35 liter 11-gradigt vatten, trots 5 kw (det BORDE ta 45 minuter med 5kw men det stämmer fan inte för mig :-(  Kanske inte är så bra pulver i prylar från Ukraina ändå?).

2014-05-04: Bryggdag. Vattenbehandlar mot en profil som kallas "Moshers Ideal Pale Ale" men kommer i samma sekund som jag häller i salterna på att det ju inte  direkt är en Pale Ale jag gör idag!! Pucko. Möjligen skulle jag bara ha använt obehandlat kokat vatten.... Internet har inte jättemycket info om vilken vattenprofil man använder till Cerveza :-)  Kollar jag mot Pilsner så är det noll tillsatser till mitt vatten :-| Fan, nu får jag ångest... Skulle kunna göra min  nästa planderade öl istället men då har jag ingen förkultur satt... Skit sak samma, jag kör på med min Cerveza även fast halva grejen var att ha "cleant" vatten.

IMG 9329Bryggningen rullar på bra. 5 kg är ju kanon i Braumeistern mot när man maxar med dryga 6. Blank och fin mäsk innan kok. Fick ut några liter mer än beräknat och några pinnar högre OG. Förmodligen beroende på att braumeistern är betydligt mer effektiv vid mindre mängder malt.

Kokade med doppvärmare och kylt ner till 15 grader och låter stå i en halvtimme. Dricker några Kesudden IPA under tiden!

IMG 9331Tappar till Better Bottle och syresätter rejält med O2. I med jästen. Punkt slut! Lite annorlunda färg men det kanske inte är så konstigt med tanke på 1 kg majs! :-)

Receptet säger 10 graders jäsning men jag satte kylskåpet på 8 grader eftersom jag för det första tycker kylskåpet är lit segt och för det andra förväntar mig en rejäl jäsning i alla fall så temperaturen blir säkert högre i kärlet ändå.

Nu har det gått ett par timmar och temperaturen är fortfarande 15,6 grader med givaren tejpad mot kärlet. Lufttemperaturen i kylen är ca 11 grader så det är bara att vänta och se hur det utvecklar sig. Kylskåpet kommer få kämpa för att få ner ölet till 8 grader! Nu ska jag gå och bada!

2014-05-06: Kylskåpet går inte bra... Jag har satt måltempen på 8 grader men det pallar inte att få ner vörten till mer än 10.3. Jag ser att luften i kylen ligger på dryga 7 grader men det hjälper inte. Troligen har jag fuckat upp något när jag rensade elektroniken. Moderna kylskåp har ju avfrostning och fläktar och fan å hans moster som jag nu helt sonika satte ur spel. Det bubblar och lever om så jag får nog ta en titt på baksidan. Jag kan också tänka mig att det har viss påverkan att kompressorn går dygnet runt :-)  Nåja, dom är ju billiga på Blocket!

Update: det blev en halvtimmes insats att koppla in den befintliga fläkten för att få lite cirkulation på kalluften. Det räckte att plocka isär bakstycket för att fatta att det behövdes en fläkt för att kylen ska fungera :-o 

Nu får den puttra på i ett dygn så får vi se i morgon hur kallt det är då!

2014-05-11: Fläkten gjorde susen i kylskåpet och nu lyder det mina kommandon! Har jäst på 8 grader fram till idag (lite varmare första dygnet) och nu höjer jag till 18 grader helt enligt jässchemat.

2014-05-13: Tydligen blev kontrollern inställd på 10 grader?!?! Så idag har jag i alla fall ställt den på 18 så får den ta sig upp långsamt utan värmekälla.

2014-05-16: Mäter SG till ca 1.018. Målet är 1.015 och jag vet ju att felmarginalen är någon pinne även om jag "kalibrerat" mina hydrometrar. Flaskan får nu stå fritt i garaget några dagar till innan fattappning. Smakade på provet och det verkar bra! Ska bli kul att kyla och kolsyra denna.

2014-05-20: Jag skulle behöva skicka in den här på lagring nu (kallt) men det finns ingen plats!!!  Frysen står på -1 grad och har 6 fat och ett antal flaskor att ta hand om. Kylskåpet står på 19 grader för att jäsa ut KGB SMaSH:en och det är nog några dagar kvar på den... [edit] Ok, jag tog ur SMaSH:en så den får gå klart i rumstemperatur, det är nog inte fel även om det är lite varmt just nu. In med Cervezan på 8 grader så hoppas jag att den kan stå och lagra riktigt länge (men mer troligt är att det dyker upp en utmanare snart och då kanske kylskåpet prioriteras till annat ;-) )

2014-06-08: Tappat till fat efter 2,5 veckor i kylskåpet på 0-gradigt. Jag var inte med på slutet så häverten sög luft ocg när jag skulle rädda situationen bufflade jag till flaskan så massa jäst rördes upp. Nåja, det blev säkert 16-17 liter i fatet och jag tog ut två 50 cl flaskor med jästblandningen och pillade i två moccasockerbitar i varje så får vi se vad som blir av det :-)

IMG 93872014-06-09: Provsmakar såklart efter en dag på fatet och det är rent men väldigt brödigt/maltigt.  Inga konstigheter i det, det var ju inte meningen att bli någon humlebomb! Dock så smakar den lite för mycket för att vara en mexikanare... Den ska nu få stå några veckor till i kylen och sedan testas med en lime!  Jag är väldigt sugen att brygga en till sats med mitt RO-vatten för att se vilken skillnad det skulle göra. Jag har sparat en burk med jästen så det är inte omöjligt att det blir nästa sats :-)

2014-06-10: Slog i en påse gelatin i fatet och skakade om lite.

 2014-06-18: Ingen provsmakning idag men en fundering! Jag hade ju ganska blanka och klara öl i början av karriären (men dom smakade skit) och har lixom funderat lite över varför det inte blir så längre! En trolig förklaring kunde vara att jag har malt lite för fint med min exklusiva Corona-kvarn ;-) Jag har ju pillat lite fram och tillbaka på skruven och den kvarnen är ju allt annat än exakt så vem vet!?

Jag har påbörjat ett litet maltkrossprojekt (som ni får läsa mer om senare hoppas jag) och tänker mig kunna mala betydligt mer kontrollerat framöver så får vi se om det gör skillnad på klarheten!

2014-06-27: Som vanligt smakar det bättre ur dom flaskjästa varianterna?!!? Whats up mä dä? Tyvärr är det inte väldigt skönsmakande i vilket fall. Inte jätteilla egentligen, och jag börjar tycka att jag är lite väl självkritisk, men det är inte superfräscht :-(  

Det kanske är läge att avvakta underjästa öl ett tag... eller så gör jag ett försök till med RO vatten innan jag ger mig! 

2014-09-10: Provar ett halvt glas. Jag tycker den har utvecklat en enorm sötma med tiden... Det kanske inte ens är möjligt men det är bra sliskigt i alla fall. Nästa omgång (som är planerad till helgen) kommer jag försöka få torrare. Lägre mäsktemp och 400 gram socker är tänkt att åtgärda saken! Den här batchen får bo kvar i kylskåpet tills fatet/platsen behövs till annat under hösten.

 2016-06-18: Helgens garagestädning renderade en låda med Mexican Lager version 1 & 2! Nästan två år i väldigt varierande temperatur. Fortfarande sliskig och inte särskilt lättdrucket. Bättre än vissa kommersiella 33 cl burkar från Tyskland men inget jag vill dricka mer av.För att vara så åldrad är den ruggigt grumlig och skumkronan som är ok inledningsvis lägger sig på en minut. Kul men hej då Mexican Lager #1! :-) 

2016-06-18 17.28.14

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera