#16 - Snömannen

En stout jag hoppas blir husdryck framöver. Receptet har jag satt ihop utifrån massa olika recept på nätet men tyngdpunkten hoppas jag ligger  mot Great Divide Yeti Stout!

2014-04-19 - Bryggdag!

09:15 - Tappar upp 21 liter vatten i Braumeistern, vilket är "rekordlite" för mig. Ska försöka få till en lite starkare stout idag.  Dåligt förberedd eftersom receptet innehåller "flaked rye" och "flaked wheat" vilket torde översättas till rågflingor och veteflingor. Ingetdera fanns i skafferiet så det får bli grovt rågmjöl (kan gå åt helvete) och vetemalt istället.

Idag kan jag mycket väl få uppleva mina första "vörtfontäner" från Braumeistern då jag har dryga 6 kg väldigt finmald malt (och lite mjöl!) och några liter mindre vatten än vanligt!

 10:05 - Inmäskning

Tvärstopp såklart :-(  Jag provade att röra om några gånger men det var för tjockt. Slog i 3 liter varmt vatten och rörde om och nu rör det i alla fall på sig. Får se om jag slår i ytterligare någon liter. Det funkar bra nu. Rörde om rejält efter halva tiden.

Dåligt utbyte och lakningen tar en evighet... Note to self; kör grovmalet och inte över 6 kg.

12:40 - Pre boil drygt 28 liter mot 23 liter i receptet. Men det stämmer ju väl med att jag fyllde på tre liter och lakade med ett par liter mer... Tog ut någon liter i separat kastrull och blandade med 500 g rörsocker. Ska återföras mot slutet av koket.

Långkok det här! 190 minuter totalt :-)

Krämig och fin vört som rinner ner i BB:n. Lite mer grums än vanligt men det kommer lägga sig fint på botten. Landade på härliga 1.097 i OG :-)  0,5 kg rörsocker bidrog med några pinnar. 4 minuter med syre och en, förhoppningsvis, rejäl förkultur ska nu göra sitt! Fick nog ut närmare 20 liter (måste mäta upp en BB så jag får lite bättre koll).

 2014-04-23: Det jäser på fint men inte särskilt "aggresivt" (om man nu eftersträvar det?). Första tiden var det bra drag i slangen men nu har det lugnat sig. Jag vill inte störa med SG-provning nu. Fint skumtäcke på ytan i alla fall. Smyger upp tempen lite till 19 grader idag (från 18).

 2014-05-10: Tappar över på fat i all enkelhet och skakar 10 minuter. Luktar kanongott.

2014-05-11: Provsmakningen lovar mycket! Den här kommer nog bli bästa stouten hittills tror jag, om det inte blir FÖR mycket. Mäter FG till 1.019 vilket ger en bit över 10% i ABV.

2014-05-20 21.30.532014-05-20: Tappat upp 4 flaskor till en liten provsmakarkväll i övermorgon. Detta är det första Stout jag gör som inte känns klar att dricka direkt efter tappning (även om den är god redan). Troligen är det väl alkoholsmaken som kräver mest tid för att lugna sig. Dock kan jag säga att den är betydligt godare redan nu än flera av dem kommersiella alternativ som jag köpt på bolaget sista tiden. Men alkoholen är lite väl påtaglig. Funderar på att lagra några liter på vanlijstång och en skvätt bourbon för att se hur sen står sig mot Farsans motsvarighet (och då kommer Snömannen vinna med hästlängder!). Kort sagt tror jag att nästa gång farsan vill brygga en Imperial Vanilla Rum Stout så kommer vi utgå från detta recept! :-)

2014-06-04: Provsmakning i garaget. Jag tog med några flaskor till provsmakningen med jobbet och det vart solklart att det var för mycket alkoholsmak i den här ölen då! Gott men det var som om man hällt i en rejäl skvätt vodka (kanske snarare renat?) i glaset. Nu har det gått två veckor och jag tycker det har dämpat sig lite. Denna är ju tänkt att stå till i höst så det är ingen ko på isen än. Helt klart tycker jag det smakar Yeti om den (fast med ett rejält alkobett på slutet då...). Den kan bli riktigt bra denna!

2014-09-04: Ölet är slut sedan några veckor men det var helt klart en fantastisk stout.  Jag kommer brygga mer av denna snart och kan bara hoppas att dom kommande blir lika bra som den här :-)

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera