#77 - Double Chocolate Imperial Stout

2017-12-21: Ett försök att skaka fram dryga 400 liter av denna finfina dryck!  Det börjar bra! Krossar malten och fyller upp BM500 med 500 liter kranvatten (som jag brukar när det gäller stout).

Inmäskningen går hyfsat bra. Jag har införskaffat en cementblandare (handhållen ;-) men sista 20 kg går rätt segt... Inser att jag måste sluta pressa gränserna här och dubbelmäska dom gånger jag vill över 1.070 (typ). Men jag sparkar igång maskinen och allt ser bra ut! Planerar för en over-night mash och ska egentligen till att åka hem när jag nog tycker det är lite väl hög lutning åt ena hållet... En Braumeister behöver stå hyggligt plant. Så jag börjar trixa med en stålbit under ena hjulet för att få maskinen i våg. Då börjar det strula på något vis... Det slutar rinna över kanten på maltröret!! Hur f-n?! Efter ett tag testar jag att höja pumptrycket lite och då ser det bättre ut! Kollar trycket som visar ca 0,25 bar vilket är way high! Max 0,17 står det på mätaren...  Precis när jag ska dra ner trycket så smäller den övre silplåten!!! :-0  Den viker sig av trycket! Vem kunde tro det!?!?  Jag plockar upp den och inspekterar skadorna... får åtgärdas senare. Återställer allt och det funkar fast plåten är trasig, men seeegt.  Gissar att det kommer ta en evighet att laka ur den här rackaren.

Note-to-self: Sluta tro att 158 kg är ok! Troligen ger allt över 145 kg bara sämre utbyte pga dålig genomströmning.

2017-12-22: Over night mash... inget fel där, men i och med att övre silplåten knäcktes igår så har det strömmat igenom mängder med malt (vi pratar flera kilo) till vörten :-(   Det här blir ett litet experiment kan man säga! Om det inte smakar sjukt mycket tanniner om den här ölen så vet vi att det inte spelar så stor roll om det kommer lite malt med i koket ;-)  Hyfsat utbyte också, ungefär enligt receptet (approx. 475 liter a 1.071 preboil).

Kokar i tre timmar... pH i slutet av koket är 5.2 så all good där. OG 1.092. Blir nog bra. Nu får vi se hur kranvattnet på Munksundet är... och om det gick åt helvete med all malt i koket...

Over and out.

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera