#91 - American Brown

2018-09-20: Time att brygga lite öl för den mörka hösten! Förra gången jag gjorde denna variant på Tasty's "Janet's Brown" så tycker jag den blev sketbra!

Nu har jag tyvärr inte haft så bra koll på mitt malt-lager så det blev lite för lite av nästan varje specialmalt :-(   Värst är väl kanske att jag saknade en tredjedel av chokladmalten!  Jag hade inte i någon Lactol förra gången vad jag kan se från mina anteckningar så jag hoppar det nu också (även om jag har lite mindre mörk malt i...). 

Krossar och mäskar in 150 kg malt i 575 liter vatten. Overnight mash med inmäskning på 60 grader sedan direkt upp på 68 grader i 6 timmar.

2019-09-21: Mäskningen har gått bra! Lyfter pipan och "lakar" med 200 liter RO vatten. 650 iter varm vört till kok. 

Ett inte helt ovanligt problem är att det stänker lite vatten medan jag gör rent silplåtar och annat vilket leder till att manöverpanelen får typ EN droppe på sig och tror att jag trycker på alla knappar :-(  Så nu avbröts programmet och jag får köra klart koket i manuellt läge... Spelar inte så stor roll, jag använder mig då av timern i Beersmith istället och den här gången var det ju inte så avancerade humlegivor direkt!

Hur gick det med pH då? Jo det var 5,3 vid kokstart så helt bra!

Som vanligt har jag inte haft tid/möjlighet att diska ur jästanken (tömde den igår kväll) så det blir till att öka nu!

Det tar en timme eller två att riva en jästank och värma lut och desinficering... ! Men under tiden hinner vörten kylas ganska rejält bara med hjälp av kylkappan på BM500:an.

En helt odramatisk bryggdag får man säga. Fyllde jästanken tills det skummade över :-)  Tror iofs att det var en del skum så den är inte fyllt till bredden med vört. Dumpade kanske 30 liter från bryggverket, lite synd. Landade på 1.060 i OG mot 1.059 i receptet men nästan 100 liter mer vört!.... Ser nu att jag satt receptet på 67% effektivitet vilket förklarar en del :-) Fick nog ut 72% idag! 

2018-10-08: Kort anteckning. För en vecka sen satte jag tank-tempen på nollan. Dock så måste jag nog klarna denna med gelatin för den är fortfarande grumlig vilket jag verkligen inte vill i min Brown som ju ska vara skimmrande snygg!!

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera