#73 - Legacy IPA

2017-09-16: Bryggning av 550 liter Amerikansk IPA i engelsk stil (!) hehe. Tanken är att få till lite mer av Oppigårds Indian Tribute känslan, dvs lite mer karamell och malt och aningen mindre humlebränna. Dessutom vill jag ha den relativt blank.

Nytt rekord i maltröret; 158 kg varav 8 kg karamellmalt. Blev fin färg på vörten. Det här är skrivet i efterhand så det blir lite kort och inga bilder :-( Jag behöver ha anteckningarna för egen del!

pH i mäsken var högt så det blev en del lactol tillsatt. Fick till 5.6 någonstans i mitten av mäskningen. Lakningen tog ganska lång tid... Men det har blivit mycket bättre sedan vi ställde om krossningen till det grövre. 

Sänkte pH vid kokstart och kom ner lite väl mycket, närmare 5.0! Fint hotbreak! BM började räkna ner timern på 90 grader! Men numera går det ju bra att förlänga räknaren så ingen skada skedd. En liten bittergiva på 250 gram Tomahawk vid 60 minuter. Efter "flameout" kyler jag med kappan till 80 grader och sedan i med whirlpoolhumlen och igång med whirlpool i ca 20 minuter (det blev lite längre för jag hann inte skruva ihop plattvärmeväxlaren riktigt)! Brände på med pumpen på 10:an och det landade i tanken på ca 26 grader vilket kylaren tog ner till 17 på typ en halvtimme :-D  Rehydrerade 500 g US05 och pitchade efter städningen. På det stora hela en mycket bra bryggdag! Landade lite lågt i OG men kom på att det beror på att jag ska ha i 5 kg strösocker i jäsningen!!!  

2017-09-18: Dags för strösockret! Egentligen skulle jag väl ha fixat det igår men inte fan kom jag ihåg det!! 6 kg blev det, jämnt och bra! Den här lilla aha-upplevelsen med sockret gjorde att jag hamnade PRICK på receptets 1.059 före socker och 1.063 efter! Primo Primo! (dock så maxade jag i 10 kg mer än receptet (148 kg blev 158 kg) utan att ändra...

Jag jäser förresten under tryck redan från början men på det lägsta trycket som går vilket borde vara typ 0,1 - 0,2 bar. Efter fyra dagar kommer jag dra upp till 1 bar och sedan så högt det går vilket är knappa 2 bar. Eftersom tempen vid det laget kommer vara ca 20 grader så blir det  runt 2,3 volymer. I garaget har jag ofta legat på 2,7 - 2,8 volymer på lagerölet (eller dom flesta öl faktiskt, typ 1 bar @ ca 4 grader) men det verkar bli för mycket när mängden ökar?! Det är ju ren och skär fysik men men....

2017-09-29: Torrhumlar. Det var tänkt att det skulle bli två givor men pga den lösta kolsyran så valde jag att bara köra en giva. Totalt 3 kg. Vid 20 grader låg jag på dryga 2 bar och med så pass lite headspace var det svårt att släppa på trycket utan att det sprutade över!  Jag har nu beställt prylar för att bygga en humlekanon så jag kan torrhumla utan att släppa trycket!

2017-09-30: Bubblar igenom en rejäl dos kolsyra från bottenventilen.

2017-10-04: Dags för kallkrasch. Tempen steg inte till mer än 18,4 grader så det fick bli någon dag extra istället!

2017-12-21 23.41.19


2017-12-21:  Det blev en bra IPA det här. Dock inte helt som jag tänkt. Nästa gång kommer jag skippa Citran och köra på lite mer klassiska humlesorter och också dra på lite med karamellmalten för en djupare färg.

Jag saknar lite att skriva om bryggningarna här... Borde verkligen ta upp det här igen!  Dessutom märker jag att det är ruskigt bra med anteckningarna när jag planerar uppföljarna! Ska försöka bättra mig! Det kanske till och med kan vara lite kul för andra att läsa om 500-liters bryggningar?!?

Smaken då?  Jo, den har en rätt fruktig, lite "marmeladig" smak. Beskan är lite speciell, den kommer mot slutet, nästan med lite surt i sig.  Strösockret ger en (mycket) lätt alkohol i doften men ingen som känns hett i munnen.

En mycket knepig fråga är vart all öl tog vägen? Jag skulle flaska denna och det tog slut i tanken lååångt innan jag hade tappat upp vad jag trodde det skulle bli...  Så tyvärr är det här lite av en "smygare" som nog ganska få kommer få tillfälle att smaka. Två fat á 30 liter har gått till Players inn och det finns ett mindre antal flaskor som kommer gå ut till intresserade krogar/restauranger men sen är det slut! Jag har iofs höga förhoppningar om att kunna brygga en uppföljare i februari (först en stout och en lager, sen är det dennas tur!).

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera