#71 - Snömannen Vanilla Bourbon

2017-08-08:  Farsan har legat på i några veckor om en ny batch av Snömannen, men med ett stänk av vanilj och bourbon! En av de första Stoutsen jag bryggde för över tre år  sen var just en vanilj & bourbon till farsan och nu är det dags igen!

I dag ska jag testa en double-mash. Receptet ska ge minst 60 liter med OG 1.090 vilket innebär i runda slängar 22 kg malt (plus 1 kg rörsocker bara för att det var med i ursprungsreceptet) vilket i sin tur innebär TVÅ mäskrundor på 45 minuter med 11 kg malt i varje runda. 

Efter första mäskningen är det TOK-packat i maltpipan?!?  Ingen aning varför... Kanske om krossningen varit alldeles för "fin"? Inte ens när jag rör om rejält får jag det att rinna mycket bättre... ?? Det visar sig när jag tömmer ur malten att silduken mycket riktigt är helt igenkleggad... Runda två testar jag att köra utan silduk (bara den tjockare plåten alltså). Det är ändå så det funkar på den stora BM500.

Kollar av SG på första rundan efter att ha lakat till 50 liter i grytan; 1.037:ish.

Vid utmäskningen börjar det skorra betänkligt i en av pumparna... Man kan väl ganska lätt tänka sig att det kommit ner lite väl grova maltrester efter den våldsamma "lakningen" av första mäsken samt att den fina silplåten inte är på plats nu... Jag kommer därför tömma över vörten i ett annat kärl och göra rent BM innan uppkok. Det handlar även om att man inte bör koka maltresterna som då kan generera s.k. tanniner (sträv/besk smak).

Det blir eländigt med utbytet också... 65 liter 1.062 istället för 75 liter 1.074! Å då hade jag ändå satt effektiviteten på 72% :-(  Ett jäkla kladdande också, och om man tror på Hot Side Aeration så är hela batchen redan rökt, hehe! Inte rätt humle hemma heller... Bara skit å elände hittills alltså!

2017-09-08: Efter kallkrasch så känns det ändå lite bättre. Smaken är helt enorm av anis och choklad. Egentligen vill jag inte ha lakritsen där och jag tror den kommer avta med tiden. 

Det var ingen lyckad bryggning och alkoholen är för påtaglig för att jag ska säga att det smakar bra, men det är ändå ok just nu. Om bara alkoholen och lakritsen dämpar sig så kan jag ha i lite rom och vanilj :-D

2017-09-10: Tappar på två fat. Egentligen var det väldigt mycket mer öl kvar i jästanken men jag hade inte gjort rent fler fat och jag är högst tveksam till kvalitén på detta öl!

 

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera