#70 - En annan Pilsner 1200

Det här är lite anteckningar i efterhand. Jag vet inte hur/om jag ska skriva om mina kommerisiella bryggningar än men, men...

Den här gick ju egentligen ganska bra rent bryggtekniskt. Det är alltså två st 600 liters bryggningar i samma tank, bryggda dagarna efter varandra. Totti 1200 liter.

Till en början var det för klent kolsyrat. Jag gjorde, på hembryggarmanér, en trycksättning via CIP kulan i någon vecka (eller kanske rent av två) på 1 bar vid 1 grad men det "bet" inte.  Vi hade en liten provsmakning där ölet var populärt och gott (även jag tyckte det) trots den låga kolsyran. Till slut körde jag koldioxid via en syre-sten och då blev det FÖR MYCKET istället...  Nu har jag fått det till 1 bar vid 1 grad vilket jag brukar gilla för en lager.  Jag tycker dock att det är lite "fadd" smak och lite avslaget (fast kolsyran finns där) och har kommit fram till att det är lite för högt pH. Det ligger på dryga 4.7 vilket är ca 0,2 för högt. Jag TROR att det bidrar till den lite mesiga känslan. Jag vill ha mer syra. OBS det är bättre än vilken stor stark som helst, men lite för "tamt" och "smörigt". Skumkronan är inget att skriva hem om heller, men det ligger i alla fall kvar en lättare "gardin" i glaset. Färgen är fint ljus men blankheten (med mina tidigare hembryggarmått) är bara 3/10. 

[EDIT 2017-09-29: pH-mätaren kan ha varit riktigt off... kan ha visat VÄLDIGT för mycket. Ska kalibreras nu men eventuellt 0,4 för mycket]

Lärdomar till nästa lager-bryggning:

* Sänk pH i koket till 5,2 eller mindre med slutmålet att pH ska vara 4,5 i färdig öl. Mäsk pH kan vara 5.6 innan kok.

* Rehydrera jästen.

* Syresättning och jästnäring (vilket jag iofs hade även vid denna bryggning)

* Kanske lite mer beska? Det är lite "sting" i gommen efter en klunk men aningen mer beska och lite lägre pH skulle nog få den lite fräschare och krispigare.

* Vattenbehandligen var för en NEIPA så den är vansinnigt fel för en krispig lager som helst ska vara superblank och "crisp".

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera