#68 - KHB Pilsner 500

Premiärbryggning på nya 500 liters Braumeistern! Visserligen har vi provkört verket utomhus en gång för att se att allt höll, men idag är det "the real deal" och alla tillstånd är klara så den här batchen kommer jag sälja, om jag blir nöjd med den. Självklart räknar jag med en del missöden eftersom det är första gången jag använder en hel del av grejorna, t ex plattvärmeväxlaren och dom kylda jästankarna.

2017-07-10:  Krosar 130 kg malt och är lite skraj att det inte ska få plats efter vad jag läst på nätet men det är hur lugnt som helst! Jämfört med tjockleken på mäsken i BM50 så är det här löst! Tror det är fullt möjligt med 150 kg, men det får vi se vid första IPA:n.  550 liter RO-vatten och salter. Börjar med 10 cl Lactol. Nya lärdomar: det går inte att ha maltröret i utan malt när man värmer mäskvattnet!! Det torrlägger värmeelementen (hyfsat självklart egentligen och jag gör ju inte så på lilla maskinen)!

Den jäkla packningen på maltröret lossnade (den satt väl kass och sen när det blev lite tryck mot den så lossnade den). Blev till att hissa upp pipan och trixa en del... No biggie. Kollar pH vid 65 grader och det är 5,7 så jag häller i ytterligare 10 cl Lactol och kommer ner på 5.48 vilket funkar bra i mäskningen.

Det tar väldigt lång tid att "laka" igenom dryga 200 liter (har ingen koll egentligen så det kan vara 300!) och under tiden fösöker jag koka upp men det tar ju lång tid utan lock! 

Det rullar på bra. Lite simcoe som bittergiva idag (lättillgänglig i frysen) och resten Saaz. Ytterligare en deciliter Lactol i koket får ner slutligt pH till 5.24.

Whirlpool i 20 minuter med kylkappan igång, sen pvv med BM-pumpen på 6:an får ner vörten till 15 grader med hyfsat flöde i slangen. Siktrör är beställt men för stunden får man flukta lite nu och då i "torrhumleluckan" för att se hur det ser ut!

1.053 i FG mot receptets 1.048. Lite svårt med volymen, skulle ha mätt djupen på vörten men jaja...

Vörten smakar gott!

2017-07-11: Bubblar lite försiktigt i blow-off-vattnet idag... Jäsningen är helt klart igång men långt ifrån våldsam, vilket jag iofs inte förväntar mig på 15 grader.

2017-september: Det är riktigt risigt med tid att skriva... Ölet har gått ut till två krogar i stan och blivit bra mottaget, Det har varit sediment i flaskorna vilket jag tror beror på att mina 500-litrstankar inte har bananrör, dvs den jäst och annan fällning som fastnat på väggarna i tanken lossnar när man tappar ut ölet och faller ner till uttaget och kommer med i flaskorna. OM man har ett bananrör så tar man ölet från mitten, och lite upp,  av tanken vilket gör att sediment som faller ner hamnar i ett dött läge och blir kvar tills man sköljer ut tanken. Well, vi får se hur jag gör nästa gång! En gång är ingen gång ,bla bla.

Det blev bara några lådor av denna öl eftersom det mesta gick åt som test till flaskmaskinen. Det finns typ 4 lådor kvar i det nybyggda kylrummet så vi får se vart dom tar vägen!

I det stora en helt ok pilsner!

 

 

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera