#66 - Fruity Juice

2017-06-11: Eftersom det tog helt slut på allt drickbart under Enköpings Öppna mästerskap förra helgen så behöver jag omgående brygga mer öl! Jag blev ju lite beroende av NEIPAn som jag bryggde sist och det är således den jag brygger idag!

Efter en mycket lyckad overnight mash så plockar jag ut dryga 70 liter på 1.060. Jag testade att ta ett prov från kranen (botten) och ett från ytan (toppen) och det skillde faktiskt 2 pinnar (1.058 på toppen). Bra att veta. Inom min felmarginal i vilket fall :-)

Till denna bryggning kunde jag följa mina pH-anteckningar från sist och började med 15 ml Lactol i mäsken och sedan 10 ml till innan uppkok. pH i mäsk = 5.45 och innan kok 5.28. Utmärkt lika som föregående brygd alltså!

Jag har fått lite frågor runt inställningarna i Beersmith och ärligt talat så har jag väl aldrig riktigt brytt mig om marginalerna... Men det är ganska ofta nuförtiden som det sticker iväg rejält runt effektiviteten, främst vid overnight mash. Man ställer ju in BREWHOUSE effektivitet i Beersmith och det inkluderar massa annat, som trub-loss osv. Men mäskeffektiviteten blev idag 96% vilket ju måste anses som jävligt högt (visst, jag har inte tagit hänsyn till ökad volym pga temperatur och det skiljer som sagt lite mellan botten och toppen, men 1.058 och 67 liter ger ändå 90%).

Kokar fint, skummar av första hotbreak. Måste åka iväg och hämta humle vilket gör att det blir lite otakt på rengöringen av pump och slangar till jäskärlet. Istället för kokande vört blir det en runda med maskindiskmedel och en runda starsan. Känns lite uselt :-) Rehydrerar 70 gram US04. Syresätter ganska mycket (för mycket) eftersom flödesmätaren är paj så blir det på feeling. 625 gram humle i 20 minuter på 80 grader. Kyler lääänge med sommarvattnet och komme faktiskt ner för myclet tillslut, 15,5 grader i jästanken. Mycket vört blev det, jag kommer säkert få ut tre hela fat på denna sats :-) Nu ber vi bara att denna blir lika bra som den förra! Och hoppas att den nya humlemixen blir succé!!

2017-06-14: Tre dygn efter pitch så är det 1.013 i tanken, och det syns väldigt tydligt att jäsningen avtagit på grafen från BrewPi:n

brewpi123

Den gröna linjen är öltemperatur, som är inställd på 18 grader och mäts med dykrör mitt i tanken, och den orangea är kylens inställning för att kunna hålla ölet på 18 grader :-)  När det jäser som häftigast måste alltså kylskåpstemperaturen vara på 8 grader för att öl-tempen inte ska sticka iväg!!! Ni ser också hur brew-pi värmde på lite i början för att få upp mina 15,5 grader till 18. Ingen ärtsoppe-doft denna gång utan bara vansinningt gruktogt (inte så tropiskt än?).  Troligen kommer det jäsa ner två pinnar till vid torrhumlingen som jag tänkte påbörja i övermorgon. 

2017-06-18: Torrhumlar med 900 gram :-D   1.012 nu, kanske kommer den ner ytterligare någon pinne i samband med torrhumlingen. Torrhumlen ska bara ligga i tre dagar, men eftersom jag kör med lösa pellets blir det kallkrasch på onsdag.

Provar att dumpa lite jäst från bottenventilen men det är faktiskt i suspension allting vid 23 grader! Får ut en rejäl dump av humlen jag nyss hällt i :-( 

Jag tänkte ju blåsa i lite kolsyra från botten efter två dagars torrhumling och då hade det varit bra att inte haft all jäst kvar... Men det känns överkurs att först krascha för att ta ut jästen och sen värma upp till 23 grader för att sen krascha igen! Skiter i det. Jag kommer nog få problem att tappa från tanken sen pga all humle...

2017-06-23 09.57.51

2017-06-23: Midsommarafton! Kollar om det går att tappa upp ett litet fat till kvällens fest. Otroligt vilken doft! Fantastiskt att det blivit en så pass bra öl efter bara tolv dagar! Första versionen jag bryggde var också klar rekordfort men blev bättre med tiden och kändes helt färdig efter ca 5-6 veckor. Ruskigt mycket humle i mitt provsmak också... Tappar ur två liter gegga ur bottenkranen för att ens kunna få ut något ur tappkranen. Färgen är finfin. Tvekar lite att tappa upp när det fortfarande är så mycket humle i suspension, jag har ju bara påbörjat kallkraschen och inte ens nått botten är (fortfarande 2,8 grader i tanken). Jag avvaktar ett par timmar och provar igen!

2017-07-11: Det lilla fatet gick åt på midsommar och det var helt ok! Sedan dess har vi tämt ett stort fat på lilltjejens födelsedag och jag är således inne på det sista fatet nu! Jag tycker inte den här blev lika bra som dom två föregående. KAN vara en processgrej men jag tror mer på Nelson-ersättaren Amarillo som boven... Inte bara är Nelson speciell, jag tror Amarillon bidrar på ett sämre sätt i denna öl... Det är främst eftersmaken som inte är "fräsch". 

Jag får backa bandet lite och försöka komma på rätt spår igen! Det jäkliga är ju att Nelson Sauvin är kört att få tag i på storpack, som jag ju behöver om jag ska brygga den här framöver! Jag tror det får bli Chinook, Citra, och Mosaic i nästa. Jag vill ju inte backa tillbaka till Stigbergets recept om jag ska sälja den! Det känns lite billigt, MEN om man surfar runt på nätet så är det ju en väldigt populär combo (Mosaic och Citra) framförallt i staterna. We'll see...

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera