#64 - Fruity Juice EM2017

2017-04-06: Time to brygga lite öl till årets lokala mästerskap här i Enköping! Jag satte ju en Stout förrförra helgen och har redan en lager i jästanken (förvisso en skåprensare som jag inte har en aning om hur den artat sig)! Och nu tänker jag alltså göra en New England IPA! Kanske en chansning i en tävling med "vanligt folk" som tycker det ser skitigt ut när det är grumligt... Men jag gillade den så pass mycket sist så det är ingen tvekan :-)

Sätter en overnight mash i vanlig ordning. Pimpar receptet lite, bland annat med dubbel mängd Lactol (nu 15 ml) i mäsken för att få ner pH mer än sist. Blir även lite mer puffat vete och mer whirlpool- och torrhumle. Jag håller mig dock till samma humlesorter ÄVEN OM DET FRESTAR att byta ut eller lägga till något (typ Nelson som jag har några påsar av i frysen...).

2017-04-07: Får rejält utbyte... 1.060 mot beräknad (75%) 1.053... Jag toppar upp med 6 liter varmt kranvatten och kommer ner på 1.055.

En dos på 10 ml Lactol krävs för att få ner pre-boil pH till 5.25.

Kyler med spiral till 16 grader. Pumpar över med syresättning och tillsätter 70 gram rehydrerad S04. OG 1.063 (1.061 med refraktometern men nu har jag ju köpt proffshydrometer så jag går på den).

2017-04-16: Nu är det 23 grader i tanken och jag tänkte torrhumla! Det doftar lite av den numera klassiska ärtsoppan (eller hur fan jag ska beskriva det) men det brukar ju arta sig! Lite gröna äpplen kommer flygande när jag lättar på locket också :-/

Orkar inte dela upp en 5-kilospåse med Mosaic för att ta fram 300 gram så det får bli Nelson istället. Ökar också på dom 300 grammet Citra till 470 eftersom det var vad som fanns kvar!

Den har "bara" jäst ner till 1.013 (Beersmith trodde 1.016 iofs) men det kanske blir någon pinne till nu när torrhumlen åkte i. Förra bryggningen kom jag ju ner på 1.008 men då var pH ganska mycket högre, kanske är det förklaringen? Kan väl också nämnas att ursprungsreceptet från Stigbergets säger 1.013 så det är ju spot-on.

2017-04-23: Tänkte tappa denna på fat idag men tror fan att det blev lite för mycket torrhumle... Tappkranen är stendöd. Provar att blåsa igenom några rejäla "burstar" med kolsyra men det kommer inget... Orkar inte spendera denna soliga söndagkväll med detta problem utan skjuter det sonika på framtiden. Over and out.

2017-04-25: Börjar med att tömma ut typ 5 liter humle- och jästgegga ur bottenventilen för att förhoppningsvis få tappventilen i kontakt med öl istället för torrhumlegrums. Pillade lite med ett desinficerat buntband i kranen så och blåste med kolsyra och till slut så släppte det!  Fick ut två stora fat och ett litet PLUS en halft litet till! Trodde inte det skulle bli så mycket.  Geggan var fortfarande precis i höjd med tappventilen så lite för mycket torrhumle för denna jästank kanske :-D

Mäter upp FG till 1.011! Gav visst lite effekt att torrhumla å greja. Abv således på pricken 7 fina procent. Prima. Smaken är helt i min linje. Nu är den ju inte kolsyrad osv men nog fan kommer den här bli finfin.

Blir nog ett namnbyte också; så det beskriver mer vad det hanldar om: Fruity Juice.

2017-05-12 19.29.58

2017-05-21: Bra ölbärs asså! Mycket nöjd. Har tömt dom två små faten :-( Dom två 19-litrarna har jag ju tänkt servera på mässan. Tycker inte dom två stora har samma arom som dom små, men det beror troligen (förhoppningsvis) på att dom varit mycket lite koslyrade pga slut i stora co2-flaskan. Nu har jag gjort rent alla co2-slangar och fått påfyllt i flaskan så om några dagar vet jag mer!

Måste i vilket fall snart brygga mer av denna eftersom jag utvecklat ett smått beroende av denna humlejuice! :-)

2017-06-05: Det blev en silvermedalj för detta favoritöl! Mina andra två öl knep guld i sina klasser (det finns tre klasser) men min favorit kom alltså tvåa :-)  Nu ska det sägas att guldmedaljörerna är  goda vänner och det kändes minst lika kul, om inte roligare, att dom fick vinna guldet eftersom det var deras första tävling! Sjukt jävla nöjd med denna öl i alla fall! Nästa bryggning blir något i samma stil, men jag vill variera mig "bort" lite från Stigbergets recept (vilket jag iofs redan gjort men det blir något mer känner jag).

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera