#63 - Double Chocolate Imperial Stout EM2017

2017-03-23: Sätter igång en over night mash! Tanken, lite på lyset, är att detta ska bli en av tre kombatanter i Enköpings lokala mästerskap i början på juni. Jag brukar ju, av tradition, brygga ljus lager, IPA och stout. Om man har jävligt bråttom , som jag ju har nu, så verkar det ju mest logiskt att brygga alkoholstark stout först, sen lager och sist IPA:n. Typ.

Jag har ju haft ett recept jag verkligen gillat, men hur kul är det att göra samma jämt? Så nu blir det lite av ett hopkok av det som fanns hemma och vad jag tycker lät bra. Siktar på dryga 1.090 minst. Ska bli riktigt kul det här :-D  Namnet ska jag fundera på lite...

2017-03-24: Overnight mash gått fint. Lite lägre utbyte än vad Beersmith tänkt sig och det rinner väldigt sakta när jag lakar ur maltröret så kanske att 1,5 kg råg och havreflingor stoppat upp lite?!

Ruskigt mycket hotbreak som lägger sig som ett solitt lock över vörten. Jag kokar med hjälp av doppvärmare för att skynda på lite bortkok, jag vill upp till 1.090 i OG idag.
2017-03-24 09.47.00

Kokar ner till ungefärlig slutvolym på drygt två timmar. Total koktid ungefär 160 minuter. Eftersom jästanken är upptagen kommer den här att få jäsa i mitt 60 liters plastkärl i frysboxen på 18 grader. Jag kommer tejpa sensorn mot hinken istället för att stoppa in den i dykröret... Frysboxen är lite för krallig så det blir lätt att den skjuter över om det ska kylas!

Jag gör det lätt för mig idag. Inga pumpar eller slangar! Bara kyla med spiral och ställa plasthinken under kranen på bryggverket. Syresätter några minuter med stenen rätt ner i hinken ba. Mäter upp dryga 70 gram US05 som jag rehydrerar innan pitch.
2017-03-24 10.07.19

OG då? Prick 1.090. Hoppas den jäser ut riktigt schysst nu också så den blir torr och fin och uppåt 10% abv.  Beersmith tror 1.012 medan jag är nöjd med 1.016... Vi får se!

 

Recept!

2017-04-25: Tappar upp på knappt två fat. Jag har ju jäst den i frysboxen, som inte har någon värmekälla, så det har inte gått att få upp tempen över 16.8 grader :-(  Och det hade en sjujävla mögelklump på tappkranen, hehe, men det hade ju inte runnit ut något så det är safe.

Klen utjäsning denna gång... 1.024! Riktigt kass fasktiskt... Vet inte om det beror på all specialmalt? Jag hade i alla fall velat komma ner i 1.015... Nåja. lite sött och 8.8 % abv är i alla fall vad det är nu! Inte mycket att göra åt det! Folk ska ju smaka några centilliter bara så det kommer nog inte bli övermäktigt sött.

Smaken (varm och utan kolsyra) är överjävligt med cholkad, haha! Det är som att käka en 90% mörk choklad... Där fick man så man teg. 2kg kolsvart malt kanske var lite too much... Nåja! Ett namnbyte på den här så är jag hemma ;-D

2017-06-05:  Guld i klassen "specialöl" (övriga två klasser är underjäst och överjäst så det är inte så mycket spelrum med öltyperna). Härligt! Jag är själv ruskigt nöjd med doften och smaken. Namnet kom ju till lite i efterhand, när jag väl smakat ölet men så är det ju även i verkliga livet :-) Vem fan döper sin unge innan man träffat personen i fråga?! Precis! Double Chocolate Imperial Stout! Kanske gör jag den här igen, kanske drar jag ner lite på chokladmalten... Vi får se!

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera