#62 - Lager EM2017

2017-03-02: Dags att rensa ut sista malten. En god vän behöver ett par flaskor till en fest men jag har i princip slut på ingredienser... Så det får bli vad det blir. Testar att göra en lager med relativt mycket specialmalt. Dessutom blir det på kranvatten men med lite tillsatser får att bumpa upp SO4 och Cl. Dubblar Lactol från 5 till 10 ml mot när jag kör med RO-vatten.

Ibland måste man ju få gå loss lite på receptet och bara slänga i massa slattar man har i malt-lådan :-) Det är lite nyttigt!

2017-03-03: Overnight mash. Gick utmärkt bra. Det hårda kranvattnet stod dock emot mina 12 ml Lactol och pH i mäsken var ca 5,8 :-(  Tillsätter ytterligare 12 ml innan kok.

Lakar med varmaste kranvattnet, pH ur mäskröret efter ca 80% av lakningen är 6,37 så det är inte så "soft" att brygga med hårt vatten ;-)

Lärdom är alltså att det behövs kanske 20 ml Lactol i mäsken och säkert 10 ml i lakvattnet (som ju blir svårt när man använder vattenslang direkt från kranen). Eller att helt enkelt i all evig framtid köra med RO-filtret vid ljusare öl (nu är ju inte det här en jätteljus öl, snarare lite "Bayersk" i färgen).

Kokar upp med doppvärmare. Skummar av mycket hotbreak. Ligger ganska högt på SG och lite lågt i volymen så jag fyller, för första gången någonsin, på med lite kranvatten direkt i grytan.

Det blev lite stressigt idag när jag kom på att jag ju skulle tappa upp KNIIPAn på fat innan jag kunde pumpa över denna vört till jäskärlet :-D  Men det gick utmärkt bra.  Landade på 1.056 vilket var 4 pinnar högt... pH innan jäsning är 5.43. Rehydrerar 100 gram Saflager 34/70. Kyler till 11 grader och låter seimentera 10 minuter innan jag pumpar över med syresättning. Skönt att slippa värmeväxlaren. Dock så funderar jag på om det skulle funka bättre med PVV om syrestenen satt efter den i stället för före... 

2017-04-07: Tappar upp på fat. Smakar rätt neutralt (utan kolsyra såklart). Lyckas sätta igång upptappning på fat #1 och går och slänger dravet på komposten och hämtar några handdukar... Kommer ner till garaget och undrar vad det är som rinner på golvet!!! Fick ut två fulla fat i alla fall.. FG 1.012 (5,8% abv).

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera