#61 - KNIIPA

Det har varit mycket GBG beer week, Fatamorgana, API Lairepmi, Amazing haze osv i vinter... Jag gillar nästan Stigbergets "vanliga" West Coast IPA bäst (fast alla är fan skitbra... Amazing Haze KAN vara favoriten... olika från gång till gång ;-) ). Den fanns med i boken "Klona öl" så det känns som ett kul och bra recept att köra på härnäst! Den är inte riktigt fullproppad med vete och havre och kör på US04 jäst så en slags "halv-Neipa" kanske?

jag har faktiskt beställt så jag har exakt rätt ingredienser hemma för en gångs skull :-) Uppskattar mycket att det dessutom listas vattenprofil (hyfsat i alla fall) och pH i receptet (även om jag tycker 5,2 i mäsken är lite lågt).

2017-02-09: JÖSSES vad det har kommit grejor emellan! Säkert en månad sen jag planerade att brygga denna... Lite allmän förströelse med öldrickande men också bryggerirelaterat har visst prioriterats (och family-time såklart). Men nu ska det mäskas in i alla fall :-)

2017-02-09 20.10.42

Ingen mastig malt-giva denna gång, totalt 13 kg (vilket ju är vad Speidel säger är MAX :-)

Overnight mash... 

2017-02-10: Klar och fin vört, ligger ganska mycket högre i utbytet än vad jag (Beersmith) räknat med. Kollar pre boil pH som visar 5.61. Receptet anger 5.2 i mäsken... Men, men...

Avslutar "lakningen" när jag uppnått någon liter mer än vad receptet säger i pre-boil volume och kollar SG, på det som rinner ur maltpipan, som visar 1.029! Skulle säkert kunna göra 10 liter folköl på samma mäsk :-)  Kollar också pH i dom sista dropparna och det visar 5,8 så det stiger inte så där vansinnigt (jag syrabehandlar ju inte RO-vattnet jag lakar med).

Lite trött på chugger-pumpen, som ju ska vara top-of-the-hembryggar-line... Den pallar knappt någon humle alls... Efter totalt 75 gram i 60 liter och utan värmeväxlaren inkopplad klappade den ihop... Jag hoppas kunna vänta tills humlen och druvet sjunkit till botten efter kylningen och då slippa ta isär den. Det blir alltså ingen "whirlpool" i dess rätta bemärkelse idag (eftersom jag precis slagit i ytterligare 300 gram humle) utan jag kör kylspiral och BM's pumpar när tempen sjunker under 80. 

OG landar på 1.059 med nya hydrometern. PH 5.37, så lite i överkant. Kyler ganska länge idag pga ett ärende som jag behövde åka på. Märker en väldig skillnad i temperatur på botten och toppen av grytan (inga pumpar på)! Skiljer nog 15 grader! Pumpar över utan värmeväxlaren idag och det går fort som fan, syresätter inline. Rehyfrerar 50 gram jäst. Pang bom städa.

Recept!

2017-02-16: Jag hade tänkt göra denna helt enligt receptet men nu är det sportlov och jag kommer inte vara hemma på 10 dagar... Så torrhumling får vänta och tempen ligga konstant på 23 grader.
2017-02-16 22.50.08

Receptet säger också FG 1.013 vilket känns högt, och mycket riktigt landar min på 1.008 (6,7% abv! Tror inte den kommer ner mer, kanske en pinne till efter torrhumlen). Doften känns klart godkänd efter bara 6 dagar.
2017-02-16 22.48.52

Jag passar också på att testa en "cask-breather" som helt enkelt är en slags backventil till jästanken. Den ser till att släppa ut övertryck men när det blir undertryck i tanken släpper den på kolsyra från min lilla soda-streamflaska istället för att suga in luft. Hur man nu utvärderar en sådan mojäng..?

2017-02-26: Varit på sportlov så torrhumlingen har fått vänta några dagar extra, men det känns helt rätt. 

2017-02-26 20.13.45

Visserligen håller (grön)ölet 23 grader men "disigheten" känns ju helt rätt :-)  Smakar inte så dumt för att vara dryga två veckor gammal brygd heller.  Nu får torrhumlen ligga och dra i tre dagar sen blir det kallkrasch.

Kom precis på att jag kan lämna in denna till domartävlingen i SM! Det är ju onödigt tight med tid men om jag torrhumlar i tre dagar och kraschar i 24 timmar så borde jag hinna kolsyra i 48 timmar och flaska samma dag som inlämningen på Humlegården :-)  Kunde ju vara kul att ha ett bidrag med när jag ändå är på plats , även om det är alldeles för ont om tid för att veta hur den blir... Blir det katastrof är det ju ändå anonymt ;-)

5C. IPA

OG FG Alk vol IBU EBC
1.056-70 1.010-16 5,9 - 7,5 50-75 15-25

Denna variant av den klassiska engelska IPA:n utvecklades i USA och är numera en av de populäraste ölstilarna. Till skillnad mot den engelska ska denna IPA vara lättare i maltkroppen och ha en större humlekaraktär. Små mängder av ljusa karamellmaltsorter ska ge ett litet stöd åt de stora humlegivorna. Humlesorterna ska ge toner av citrus och tropisk frukt. Såväl amerikanska som fruktiga humlesorter från nya världen används. Kortfattad karaktärsbeskrivning: Kraftig arom och smak av humlesorter som ger citrus och tropisk fruktkaraktär, samt krispigt torr och besk. Färg/Utseende: Gyllengul till bärnstensfärgad. Disighet är tillåtet. Bouquet/Arom: Ska innehålla en stor blommig humledoft med arom av citrus och/eller tropisk frukt. Fruktestrar får finnas på låg till medium nivå. Maltigheten, som ska vara låg, bör ha karamelliga inslag. Alkoholtoner får förekomma på låga nivåer. Smak: Kraftigt smakhumlad och hög mineralhalt i vattnet ger ett krispigt torrt öl. Karakteriseras av en kraftig beska. Karamell och maltighet på låga till medium nivåer. Fruktestrar i låga till medium nivåer är tillåtna. Alkoholsmak får förekomma men den får ej vara spritig. Kraftig beska. Munkänsla: Medium kropp. Torrt och krispigt. Förebild: Anniversary ale 5,9% /Sierra Nevada - Indian Tribute 6,8% /Oppigårds – Hop Yard 7,3% /Nils Oscar

 Borde väl funka! Byter namn från arbetsnamnet East Coast IPA till KNIIPA (Kesuddens New Ingland IPA!?!??).

2017-03-01: Påbörjar kallkrasch. Bubblar igenom två stötar med kolsyra från botten. Cask-breathern släpper ut övertrycket som planerat (men det skulle ju gärna få vara liiite övertryck i tanken). Smakprovet ger tydliga och fina aromer!

2017-03-03: Tappar upp på 2,75 fat. Ser fint ut.

2017-03-04: SVINBRA bärsa det här! Om man gillar NEIPA asså. Ruskigt fin arom och smak. Fortfarande saknas lite av kolsyrestinget (har ju bara varit ett dygn på kolsyra, 3 bar). Kan absolut tappas på fem flaskor för inlämning till SM, bara det hinner bli lite mer pulver i kolsyran till i morgon :-)  Fantastiskt skum som ligger kvar superlänge och bara myser!
2017-03-04 20.40.17

Bara tre veckor sedan bryggning :-D  Lämnade in 5 flaskor till Humlegården idag. Svårt att veta hur domarna tycker en sådan här öl passar i kategorin "IPA"... Jag tycker i alla fall den är superbra! Tappade några "referensflaskor" också som jag kan dricka på tåget till SM :-)  

2017-03-19: En av mina topp fem öl i alla kategorier, MEN inte en öl för alla. Beskan är väldigt frånvarande, men jag gillar det! Det är SUPERFRUKTIGT, men jag gillar det. Och så har vi "disigheten", jag GILLAR det! :-)  Mycket, mycket nöjd men med insikten att folk kanske inte förstår när jag säger att det är en skitbra öl!  Är den lik Stigbergets original då? Jag behöver såklart göra en side-by-side för att säga säkert men jag skulle säga ; "It's cloned". 

2017-03-30: Fick protokollen från domarna i SM 2017 idag! Överlag faktiskt mer samstämmiga än förra året då det var väldigt spretiga bedömningar och kommentarer. Dock så är det några som tycker beskan är fin och andra att den är för klen. Fräsch humle vs avsaknad av den (!) och så vidare. Jag vet inte exakt hur man tittat på beska och "disighet" som ju är tänkt att vara New England men men... Samtliga bedömmer ölet som bra men inte mycket bra. Poängen var 33, 34, 33 och 32! Hade hoppats på mer men ingen hade ju något dåligt att säga så man får vara nöjd :-)

2017-04-05: Två fat slut... bara Fat#3 kvar (halvfullt). Det är lite skillnad på faten måste jag säga... Och det är klart att det är lite olika grums som kommer med ut från jästanken. Rent fysiskt borde det ju vara LITE skiktat i ölet också, eller?!? Det där måste jag fråga nån om känner jag... Dessutom var det högra kolsyra i fat#3...   

Nu ska jag bara hinna brygga denna igen till Enköpings Öppna Mästerskap 2017! Men ärligt talat var den fan bäst första två veckorna, även om den fortfarande håller :-) 

2017-05-06: Dryga tre månader sedan bryggning och den här har fan blivit bättre för varje vecka som gått (motsäger föregående stycke, jag vet ;-) ! Otroligt smooth nu alltså! Jag brukar (väl) inte sticka ut hakan men det här är bland det bästa jag druckit i IPA-väg!

 

Kommentarer   

0 #2 Micke 2017-01-20 19:08
Kul! Jag har lite förhoppningar att denna kan bli färdig lite fortare än vanligt (vet inte riktigt varför iofs) :-)
Citera
+1 #1 Johan 2017-01-20 16:53
Hej,

Klonade "Måsen" för några veckor sen och är klar i slutet av januari. :lol:

Återkommer med resultatet.

Häls

Johan
Citera

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera