#60 - Kloripa & Sulfapa

2017-01-09: Jag blev lite sugen att testa skillanden på kalciumklorid och kalciumsulfat i vattenbehandligen, främst för att jag tror att det är lite av den skarpa beskan och framtoningen som jag kanske inte riktigt kommer överens med. Och jag har förstått att man i NEIPA-stilen gärna framhäver kloriden för att få en mjukare och större munkänsla. Beskan har jag ju i princip övergett helt dom sista bryggningarna... bara 20-40 IBU i en 60-giva sen resten i "hopstand" eller torrhumling.

2017-01-09 17.06.48

SÅ jag tänkte att mitt lilla 10-litersverk skulle få stå till tjänst med två bryggningar! Det blir en enklare IPA och jag kommer ha RO-vatten och ENDAST 6 gram kalciumklorid respektive 7 gram kalciumsulfat i respektive brygd, inga andra salter eller syror (protafloc och jästnäring dock).

Jag börjar med klorid-ipan.

Jag har ingen koll på volymerna i 10:an men mäskade in med 10 liter och lakade med 4 och tycker ändå att jag har 13 liter (om jag kollar på pinnen)... Verkar inte som om min malt suger åt sig så mycket vatten ;-)

1.050 i preboil. Kollar pH som visar 5.56 vilket är lite högre än Bru'n'water indikerade (5.49). Jag har börjat ligga lite högre i mäskningen för bland annat bättre effektivitet men har ibland sänkt (med Lactol) till 5.2-5.3 innan kok, så dock inte idag. En av anledningarna till dagens lilla experiment är att jag tror att jag kan lösa den "smak" som jag tänke orsakas av lite högre ph i det färdiga ölet med vattenbehandling istället.

Gasar på uppkoket med doppvärmaren.

Slänger i lilla kylspiralen på 0 minuter och slår på den och tempen sjunker till 75 grader på bara sekunder!!! Jag hann inte med att stoppa på 80 som jag tänkt... Låter 0-givan ligga och dra på 75 grader i 15 minuter (men tempen slutar på 70 efter hela kvarten). Kyler och tappar på ett litet jäskärl. Tar med ganska mycket humlegrums... tänkter att det inte blir någon torrhumling så lite gött ska väl få åka med!  In i kylen på 17 grader. Hoppas jag hinner brygga sulfat-ipan i morgon så det inte blir så stor skillnad i jästiden.

Glömde det jävla sockret som vanligt... Men det var bara 100 gram så jag skiter i't. Hamnar lite lågt på OG. Ingen syresättning orkar jag med heller... det plaskade hyggligt när jag tappade upp. Får duga! Ett paket rehydrerat US05.

2017-01-10: Dags att göra om samma recept men med Kalciumsulfat istället för klorid! En pinne bättre utbyte och aningen högre pH trots 7g mot 6g igår.

Bryggningen går ganska bra och "lika" som igår men kylningen till hopstand är ruskigt svår och precis som igår sjunker tempen vansinnigt fort och idag blir det bara 67 grader!! Lite synd för jag vill ju testa beskan och humlekaraktären :-(  Försöker desperat höja tempen men det känns ju som om man pajar lite av syftet!

Lite får jag upp tempen i alla fall innan det är dags att kyla till pitch-temp.

2017-01-20: Sulfapan har för lite vatten (Star-san) i jäsröret så den har varit tillgänglig för elakingar ett bra tag, men jag tror det är lugnt.

2017-01-30 22.59.47

2017-01-30: BrewPi har börjat sänka tempen mot kallkrasch även fast jag inte hade tänkt göra det denna gång (för att helt undvika syre). Det har ju gått ca tre veckor sedan bryggning vilket är en vecka mer än jag tänkt... Livet, livet, livet... Kommer visst emellan hela tiden :-D Ölet ligger pådryga 13 grader när jag plockar ut jäskärlen och förbereder att tappa på varsitt 9-litersfat.

2017-01-30 23.30.082017-01-30 23.33.41

Kloripa 1.011 - Smakar på provet (okolsyrat och 13 grader). Inget märkvärdigt eller fel.

Sulfapa 1.010 (knappt) - Smakar lite mer gröna äpplen, men det är svårt utan kolsyra och så pass varm. 

Båda dessa behöver mer tid i faten innan dom smakar tror jag. Nu får dom kolsyras i några dagar så ska jag jämföra lite mer i riktiga glas sen!

2017-02-02: Ännu en lite snabb provning. Ölen är utseendemässigt rätt lika. Inget gelatin har ju använts så dom är lika grumliga ;-) Fin färg (ungefär som på bilderna i provröret ovan) och skummet ligger kvar helt ok  med fina "gardiner" på kanterna.

2017-02-02 15.36.49Kloripa och Sulfapa - ser ut att skilja mer i färg än vad det faktiskt gör.

Humlen (apelsin?) kommer igenom ruskigt mycket mer på Sulfapan. Kloripan är lite beskare tycker jag. Egentligen hade jag nog gillat Sulapan bättre om jag haft annan humle men nu måste jag säga att jag föredrar Kloripan som är lite snällare. Jag tycker mig uppleva en blandning av apelsin och gröna äpplen.

Låter dessa två fat stå till sig så att totala tiden från bryggning blir sex veckor så ska jag ta en sista jämförelse då!

2017-03-02: Kvällsbryggning! Passar på att provsmaka lite av dessa två...

2017-03-02 22.56.57

Utseendet är fanimej exakt lika. Grumligt värre! Bra skum som hänger i lääänge. Kloripan är lite gräddigare i aromen och Sulfapan mer av gröna äpplen. Båda har tyvärr stått med för högt tryck på kolsyran (svårt att ställa in tycker jag... det tenderar att öka över tid mot vad man sätter trycket på, även om temperaturen är samma?).

Smaken ger än mer gröna äpplen till Sulfapan som blir snudd på lite obehaglig. Jag får faktiskt för mig att något annat har hänt med denna förutom vattenbehandligen för det är inte bra! Kloripan kan jag dricka något glas av men inte är det så spännande...  ;-/  Lite grönsaker där med tycker jag...

Kanske är jag helt enkelt kass på att jäsa i små plastkärl!? :-) Det kanske BARA är tack vare min fina koniska rostfria jästank som jag gjort så jävla bra öl sista året? Potentiellt kan det ju vara en del DMS pga det dåliga koket i 10-litrarn. Men det är bara Maris Otter och vetemalt i receptet och högst osannolikt...

Skillnaden i smak är i alla fall helt enorm, troligen på grund av mer än bara vattnet.

2017-05-12: Kloripan är överkolsyrad, men jävligt vilket gräddigt skum den ligger inne med! Fortfarande lika i utseendet. Blankhet 6/10. Sulfapan har också fint skum men inte som kloripan. 

Sulfapan är det bara att hälla ut. Smakar fan. Gröna äpplen å annat elände! Så var det med det experimentet :-)  Men kloripan smakar i alla fall helt ok och kommer nog drickas upp, bara jag får ner kolsyran lite!

2017-05-28: Eftersom jag måste låta bli "tävlingsölen" till EM2017 så har jag i princip bara kloripan att dricka :-D Den funkar helt ok men är inte toppen-fräsch (krispig) utan lite unken tycker jag. Har druckit många gamla IPA som smakat så här... Blankheten har ökat en pinne till 7/10. Man ska väl tillägga att min keezer har gått på lunch och kommer bara "ner" i 13 grader så all öl är bara sval (28 grader ute just nu så man hade ju velat ha en iskall).

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera