#59 - Not Less Complicated

2016-12-15: Helt slut på öl nu! Eftersom jag varit väldigt nöjd med mina IPA på sista tiden börjar jag med en sån! Det blir ungefär samma recept som "It's Complicated" men jag vill ha ner alkoholstyrkan lite, kanske mot 6,5% så man inte blir så packad om man vill dricka mer än en. Jag vill också testa lite annan humle, men håller mig till "citrus" och "tropiska" sorter. Provar att dubbla sockermängden till 1 kg för att se vilken effekt det kan ha på utjäsning (och smak).

Kör en overnight mash och får ut rejält med vört så jag kan fylla tre fat. Kör i "noll-givan" på just noll minuter och utan att kyla till 80 grader (gör ingen hopstand heller utan kyler direkt till 17 grader). Håller både BM-pumparna och chuggern igång under kylningen och får ner vörten från kok till 15 grader på 25 minuter.

Nya pH-mätaren verkar kanon och pH vid slutet av mäskningen är 5.58. Jag slår i 7 ml Lactol och får ner värdet till 5.34 innan kok. Slutligen mäter jag pH i den färdiga vörten och får 5.26.

Rehydrerar 66 gram US05 i en syltburk med ljummet vatten. Låter den kylda vörten sedimentera 10 minuter innan jag pumpar över till jästanken med inline syresättning. Blev lite mycket vört kanske :-)  Kan nog räkna med att det kommer jäsa över på ett eller annat sätt om det blir lite drag i jäsningen.

OG = 1.063

Recept!

2016-12-22: Torrhumlar runda 1.

2016-12-25: Torrhumlar runda 2. Bubblar igenom två stötar kolsyra från botten av jästanken.

2017-01-09 20.38.48_Large

2017-01-09: Tappar upp på tre fulla fat. Har varit bortrest så det blev en jäkligt lång torrhumligt :-D  Jag drog ner tempen på noll tisdagen den 27 dec så det har nog funkat. Förkyld så jag känner inte exakt arom och smak men det verkar bra! Mäter FG till 1.004 (tempen var lite off på bilden) med nya hydrometern! Kontroll med den gamla visar att det faktiskt stämmer! Otroligt lågt för att vara mig. In i kylen och på med 2 bar kolsyra i något dygn.

2017-01-10: Provar en sipp från fat2 och det smakar fan! :-o  (nåja). Visserligen är jag ganska förkyld men det här har nog blivit lite galet på något vis? Blev det för lång torrhumling trots noll-tempen? Jag får bara ge mig till tåls tills förkylningen släpper så jag kan få lite mer input.

2017-01-12: Nä, det blev inte så bra det här... Kommer säkert gå åt men just nu känns det inte som det blev någon höjdare...  Fortfarande förkyld dock så jag känner inte så mycket arom och smak men det är rätt långt ifrån någon tropisk bomb ;-) En del av humlen är ju helt ny för mig också så jag vet inte exakt vad jag borde förvänta mig.

2017-01-20: Provar ett glas till då! Grumligt. Doften ganska humlig men inte superfräsch. Mycket alkohol närvarande. Gräsigt och beskt så in i helvete. Beskan landar långt bak på tungan. Jag tror inte det här är ett receptfel utan snarare hanteringen som brustit. Smakar gammalt och oxiderat. Aromen är bättre än smaken men nä, fyfan. Länge sedan jag kände att en sats blev så här jävla risig! Man måste ge kärlek ändå från malt till flaska :-)  Det här med semester på två veckor mitt i funkar inte!! Jag vill ändå säga att jag har (försökt) druckit köpöl från mindre bryggerier i Sverige på den här nivån :-(

Den här åker tyvärr i slasken. Nästa gång ska jag inte svika. Over and out!

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera