#58 - E's Pilsener

2016-11-13: Dags för en lite "svagare" lager-öl av pilsnertyp. Receptet har jag knåpat ihop utefter vad som fanns hemma i humleväg och lite inspirerad av olika recept-böcker, inga konstigheter.

RO-vatten med en del tillsatta salter. Först tänkte jag brygga på helt rent vatten men tror det har negativ inverkan på mäskning och "krispighet".

Tyvärr gick pH-mätaren på lunch och återkom aldrig... Det blir till att beställa en ny. Förutom salterna tillsatte jag 10 ml lactol i mäsken, lite på känsla efter tidigare resultat.

Jag tyckte cirkulationen såg konstig ut under mäsken också... när jag löft upp pipan så var inte den röda gummipackningen med... Det kan ju ha hänt där jag drog upp pipan, eller tidigare... Pre-boil  blev i alla fall 1.046/76 liter mot receptets 1.043/74 liter så frid och fröjd på den avdelningen.

Dryga 70 gram torrjäst (Saflager W-34/70) mättes upp och rehydrerades lite slarvigt... 

Skippar protafloc idag. Många säger att dom inte märker någon skillnad och jag har haft problem med att "geleklumparna" täpper till värmeväxlaren och pumpen...

Syresättningen är svår att ställa in... För mycket och det bildas massa bubblor i slangen som gör att pumpen inte blir så effektiv och det tar skitlång tid att pumpa över 65 liter (30-40 minuter)... Svårt att se om det ens kommer något syre alls när det är "bra" flöde... Nu stängde jag av efter halva tiden för att öka farten lite! Tror det är mycket O2 i vörten ändå efter första 30 litrarna. Bättre att köra syresten i tanken efteråt än inline... men tråkigt!

Pitchade jästen på 12,5 grader (första steget är på 10 grader).

2016-11-24: Provar en lite smak och det är såklart varmt och utan kolsyra och massa jäst i provet men inga konstigheter. Minst en vecka till innan kallkrasch.

2016-12-12: Nu har den stått på 0 grader i en vecka eller så. Ruskigt tråkigt och lite skrivet om den här ölen men det är lite av en "pilotbrygd", förväntningen är en lättdrucken "populistisk" lageröl. FG = 1.009 (5,2% abv). Rejält grumligt fortfarande (kan det vara Protaflocens avsaknad som gör sig påmind??!). Dags att tappa upp på fat.  

Tänkte lösa upp 1 matsked gelatinpulver i en liten plastmugg med mitt varmaste kranvatten (per fat) men det blev bara en hård kaka på botten... Måste nog ha varmare vatten! Fat #1 fick ändå det lilla som löst sig, vilket kanske räcker, men innan fat #2 och #3 ångrade jag mig så i morgon blir det ett seriösare försök.

2016-12-13: Hettade upp runt 4 dl vatten i en kastull och löste tre matskedar gelatinpulver under omrörning. Delade upp det på tre och slog i (fortfarande varmt). Så får vi se hur det blir'rå!

2016-12-19 22.46.32

2016-12-19: Provsmakar en rejäl bärsa. Smaken och aromen är mycket bra. Skumkronan ligger tjock några minuter innan den börjar ge sig men skum finns kvar snyggt och prydligt på glasets väggar.
Färgen är fint ljus (ljusare än på bilden) men tyvärr är den fortfarande grumlig (5/10). Lite mycket kolsyra men denna ska flaskas och då vill jag ha lite extra eftersom man kan räkna med lite bortfall vid flaskningen. Fast den här var nog överkolsyrad ändå... lite stickig och "champagneig" i munnen. Får se om jag kan få ned det lite innan flaskningsdax.

På det stora hela hyfsat nöjd just nu. Eftersom den här ska vara lite promotion för att kunna sälja öl så småningom vill jag ha den kanon. Hoppas den klarnar betydligt med lite lagring och att kolsyran blir lite mindre stickig.

2017-01-12: Jäla god lager det här men den är fortfarande grumlig :-(  Löser upp en gammal påse med Isinglass i ett halvt glas kallvatten och slår i fat #2 för att se om det gör någon skillnad (Isinglass har ju lite andra egenskaper än gelatin). Återkommer med resultat.

2017-01-20: Nytt försök från fat #2:
2017-01-20 22.32.41
Nu har blankheten tagit sig! Det tog lite tid men vafan... Så här ska ju en ljus lager se ut! 8/10 måste jag ändå säga, ett snäpp kvar till kommersiell (filtrerad) blankhet. Aningen jordig smak. Jag tycker det är svinsvårt att dofta och smaka av dom här klassiska lagerölen eftersom det ju nästan handlar mer om vad dom INTE doftar och smakar... Absolut inga felsmaker noteras i alla fall. Super-clean och fräsch. Skumkronan hänger kvar hyfsat och efterlämnar en skitsnygg ridå på glaset. 

En öl att vara stolt över! Men när man har suttit med superhumlade IPA halva kvällen så känns den ju rätt menlös! Jag tror ändå att "gemene man" tycker att det är en mycket trevlig bekantskap och jag ska tappa några flaskor och presentera för en kompis så får vi se vad han tycker!

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera