#55 - Galaxen IPA

2016-08-14: Ombedd att göra en öl till en inflyttningsfest, plus att nuvarande IPA i keezern sjunger på sista versen! Således dags att skaka fram ett nytt recept!  jag har varit väldigt nöjd men "It's Complicated" men man måste ju vidga sina vyer en aning. Eftersom inflyttningsfesten är på Galaxgatan får det bli humlesorten Galaxy som bär upp denna IPA. Efter att ha läst på lite så förstår jag att endast galaxy kan bli lite platt och enkelt. Många mixar den med Citra eller Simcoe så jag tänkte ta alla tre (men med tyngdpunkt på galaxy).

Maltnotan denna gång blir 12 kg pale ale och ett halvt kilo var av carahell, carapils och vetemalt. Jag hoppas på fyllighet och bra skumkrona!

Sätter 2 3-literskulturer på WPL001 på kvällen! Strular med syrestenen som inte vill släppa igenom mer än ytterst sparsamt med syre...Kan mycket väl vara så att syret har smitit ut vid slangklämman under en längre tid, för den var lite slapp... Det är ju väldigt små porer som lätt kleggar igen. Kokar den en minut och får i alla fall liiiite fart på den... Något är galet men det hinner jag inte med ikväll. Kan ha blivit klent syresatt, men det är nog inte hela världen!

2016-08-19: Främmande föremål i ena förkulturen! Kan vara en fluga av någon sort?... Kan också ha varit med i koket så jag kör på som vanligt (om det inte luktar funk innan pitch). Det fullkomligt vimlar av flugor och insekter i garaget! Naturlig så här års såklart och det är en risk jag räknar med.

2016-08-19 13.31.10

PGA utebliven leverans från Humlegården (eller snarare Post Nord) så blir det vissa ändringar i humleschemat. Det blir ingen galaxy vid kokslut utan den får gå i enbart som torrhumle. Ingen Carapils malt heller... suck. Stryker den då!

 2016-08-20: Kommer ner vid 9. Vörten mycket klar och fin. Lakar med 20 liter och får ut exakt 74 liter enligt recept (2 pinnar över med 1.052). Enligt Beersmith skulle jag ha lakat med 27 liter så någon parameter är lite galet inställd runt hur mycket vatten malten suger åt sig...

2016-08-20 08.40.23

Skummar INTE av idag. Låter det koka ner igen. Försöker hålla lite bättre kok med hjälp av "huvan" men det är fan omöjligt att inte få "överkok" (skummar ut igenom hålet)... När det skummar över tror jag att det åker med en hel del humle, som då naturligvis inte bidrar till någon beska genom långt kok... Jag måste lägga stålpinnen mellan huvan och BM och då går det ju bra men med marginellt bättre kok än helt utan lock/huva.

Ena förkulturen luktar mycket riktigt lite "vinöst" och annorlunda... Nästan lite äppelcider? Häller ut den och ersätter med två påsar US05, no problems.

2016-08-20 12.34.53

2016-08-20 12.50.20

Landar 1 kanske 2 pinnar kort... Men med jäkligt mycket vört i jäskärlet!!! Vet inte exakt hur mycket det blev (såklart eftersom jag inte har graderat tanken) men det skulle förvåna mig om jag inte får ut tre hela fat av denna!

Jag pumpade över mycket frikostigt idag! Lät aldrig vörten sedimentera utan gick direkt från cirkulation vid kylning till jästanken. Blev ändå en hygglig mängd humle och break kvar på botten.

Kylning skedde med kylspiralen idag eftersom jag ledsnat lite på stopp i värmeväxlaren dom senaste gångerna...

På det stora hela en bra bryggdag. Klockan är 12:45 så 4:45 (med overnight mash såklart)! Får man vara nöjd med. Har säkert dödat 50 getingar också! Vi har ett bo någonstans i närheten och dom blir helt galna av vörtångorna :-)

AAAARHG! Kom precis på (1,5 timmar senare) att jag glömde ha i sockret :-o  Hoho, tyckte väl att det gick lite väl smidigt idag ;-)  Men det är ingen fara på taket! Många föredrar till och med att koka upp ett sockerlag och ha i någon dag efter att jäsningen toppat! Det knepiga blir väl att veta "exakt" vad man hade för OG så att säga... Jag tror att ett kilo strösocker på 70 liter ger ca 5 pinnar, vilket också förklarar det låga OG jag mätte! Jag behöver inte dom extra pinnarna men vill ha ölet rejält utjäst! Tillsätter ett halvt kilo, det får räcka!

2016-08-23:  Rejält tryck i jäsningen. Jästanken är bokstavligen sprängfärdig och locket buktar  farligt uppåt!! Släpper på trycket och jäst väller över kanten! Det blev nog lite för mycket vört den här gången... Fixar en klen blow-off slang som verkar funka.

2016-08-28: Torrhumlar med första givan av två. 200 gram Galaxy samt 100 gram vardera av Citra och Simcoe.

2016-08-31: Torrhumlar med 100 gram vardera av Galaxy och Citra samt dom sista 65 grammen av Simcoe. Grönölet är en totalt ogenomskinlig sörja av jäst och humle :-)  Det verkar ha jäst ner mot 1.007 eller kanske 1.008. Måste verkligen få tag på en hydrometer med bättre upplösning (typ 1.000 till 1.040 eller så).

2016-09-04: Tar ut ett prov. Tempen ligger på 18 grader och det är mycket grumligt. Luktar helvete ett par minuter sedan har det luftat bort. Efterdoften (?) är smällfull med tropiska aromer. Jag har haft samma fenomen vid ett par tidigare tillfällen där jag beskrivit lukten som "ärtsoppa" och den har alltid avtagit efter någon vecka. Den här batchen har tre veckor på sig att "fixa till sig". Jag bubblar igenom tre stötar med kolsyra för att påskynda "ventileringen".

2016-09-07: SHIT nu har kallkraschen påbörjats och tempen ligger nu på 7 grader! Och JÄVLAR vilken arom alltså! Helt vansinnigt tropisk!  Känns mycket bra just nu!

2016-09-19: Tappat på tre helt fulla fat. Gelatin i varje fat på enklaste sätt (varmvatten och en tesked eller nåt). FG landade på fina 1.004 (ABV 6,8%) vilket är det absolut lägsta jag jäst ner till. Kan det vara sockerlaget? Ska mäta en gång till sen ;-)

2016-09-23: Häller upp ett fullt glas från fat3. Aromen är kanon. Smaken är precis som jag vill ha det. Lättsamt men ändå med bestämd beska och kittlande kolsyra. Liiite klen skumkrona kan jag tycka, även om skummet hänger kvar fint på kanterna. Tappade iofs med picnickranen nu. 4,5 av 5 i betyg overall :-)

2016-09-25: Bjöd ut ett fat på en inflyttningsfest igår och det blev mycket väl mottaget skulle jag säga! Tycker själv att detta är en av de bästa öl jag gjort.

2016-09-29: Nu har jag ju skrytit om den här ölen och skulle ikväll tappa upp några flaskor men ve och fasa; aromen är som bortblåst! Kvar är en god men rätt trött bira... Helt annan karaktär! Vart fan tog humlen vägen?!!? Min enda förklaring är att det oxiderades vid omtappning. Jag skulle ju frakta faten till inflyttningsfesten och tappade därför om dem till nya fat för att inte allt bös i botten skulle röras upp (tro mig, med gelatin blir det en  kaka med gegga)... Jag fyllde faten hyfsat med co2 innan jag, via mottryck, förde över ölet.... men njae, det verkar ha skitit sig. Det fat som gick på kvällen (typ 3 timmar efter omtappning) var ju kanon!! I efterhand kan man ju ångra att man gjorde det på alla fat när det inte gick åt mer än ett :-(

2016-11-09: Sitter med ett glas Galaxen framför mig. Doften är ganska kemisk och lite åt vingummi-hållet. Smaken trist och "dov/mörk". Jag skulle säga att det påminner mycket om mina första (10) försök på IPA. Det enda jag kan komma på är oxidering... möjligen om det klättrat ner något elände ifrån tappkrana/slangar men nä...  Jag har dock druckit betydligt eländigare IPA kommersiellt och två fat av tre är slut (visst, det första var fantastiskt) och troligen kommer även det sista fatet drickas upp snarare än vaskas.

Framöver kommer jag inte tappa om till nya fat om det inte är direkt nödvändigt (t ex inför tävlingar eller fester) och då vänta så länge som möjligt.

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera