#53 - Snömannen Light

2016-08-02: Spontanbryggning på semestern. Egentligen är jag inte så bekväm med dom här oplanerade bryggningarna... Men begäret måste stillas så nu får det bära eller brista! Det blir en ny sats av Snömannen Stout som kanske blir fin till kalla mörka höstkvällar?! Jag vet inte ens om alla ingredienser finns hemma... Och torrjäst blir det.

Det mesta av ingredienserna ordnade sig! Två påsar US-05 är lite klent till dryga 40 liter 1.100 vört så jag har antingen ett rör WLP001 eller två extra påsar med S-04 vilket kunde vara ett kul experiment (blanda 2+2 påsar alltså). Vi får se vad det blir när det är dags!

PH ligger lite högt under mäskningen med 5.6-5.7 så jag tillsätter 10 ml Lactol vilket får ner det till 5.35. 

Dåligt utbyte idag också verkar det som (kollar lite snabbt med refraktometern under mäskningen och det går ruggigt segt tycker jag) :-(

Receptet är väldigt lika dom tidigare men här kommer det i alla fall.

Recept!

 

Plussar ett kilo vitt strösocker förutom det kilo rörsocker som jag alltid har i för att bumpa upp OG lite... Skummar INTE av proteinerna idag. Jag tycker jag har fått sämre och sämre skumkrona på ölen sista tiden och "avskummandet" skulle kunna vara en bidragande faktor.

Får byta ut 50 gram Chinook mot Columbus eftersom det är slut i frysen...

I vanlig ordning blir det stressigt som fan på slutet eftersom jag har en middag inplanerad. Mot slutet kleggar värmeväxlaren igen och jag får till slut köra 75-gradig vört direkt till jäskärlet vilket resulterar i 40 grader. Låter det kylas till 18 inan jag pitchar på morgonen. Två påsar US-05 har rehydrerat i 15 timmar (hur fan påverkar det) och har både skummat upp och sjunkit ihop under tiden... Det blir ett rör WLP001 också. Luktar helt ok. 

OG blev 1.082 efter två kilo socker så det här är helt katastrof hittills. Återstår att se hur jäsningen går!

Over and out.

2016-08-04: Bra kreusen i alla fall! Självklart finns det gott hopp om denna öl, men när det inte alls går som man tänkt blir man ju frustrerad! Nu låter jag den bara vara i två veckor eller så. 

2016-08-19: Kallkrash. Doftar bra! Jäst ner till 1.015 vilket ändå sparkar upp den här på knappa 9%

2016-08-20: Tappar till två, i princip, fulla fat. Mäter pH till 4.2.

2016-08-27: Plockade med mig några flaskor på kräftskiva igår. Ölet är ju väldigt "ungt" och det var verkligen spretigt och "vasst". Ganska syrligt också. Tiden kommer nog hjälpa till här tror jag.

 

 

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera