#52 - Strawberry Pear Cider

2016-06-29: Jaha, vad är det här nurå?!?  Jag tänkte jag skulle prova att sätta en sats med Mangrove Jacks cider! 300 spänn på Humlegården. Tillsätt vatten och ett kilo strösocker... Rent ekonomiskt blir det väl ca 4.50 kr per 33 cl jämfört med runt 13 spänn för dom vanliga på Bolaget, om du ekonomin spelar någon roll... Man kan knappast skryta om den här drycken på sommarens fester eftersom man verkligen inte gör något (jämfört med ölbryggning är det som att blanda saft). Men om det blir gott så kanske jag försöker få tag på lite lokal äppelmust att jäsa nästa gång!

2016-06-29 11.25.12

Det hela känns verkligen som nån vinsats från 80-talet... Det finns väldigt klena instruktioner på förpackningen, det står ingenting om OG eller om jästen skall rehydreras eller om det ska syresättas eller så... totalt 23 liter ska ge 4,7% abv är det tänkt så jag nöjer mig med typ 18-19 liter :-)

Jag kokar ett sockerlag på 3 liter vatten och 1 kg socker. Tar fram 15 liter RO vatten som tillsammans med koncentratet borde bli 19-20 liter någonstans.

Blandar allt i en Better Bottle, vilket innebär lite mindre vatten än vad som var tänkt :-) Landar på 1.066 OG. Tydligen ska den jäsa ut till 1.007 vilket ger 7,8 procent  :-o  Det är ju kanske inte direkt meningen... Men jag får ju fan inte i något mer vatten just nu!

Den där jävla jästen skulle jag ju ha rehydrerat egentligen... Nu ligger det 2-3 små öar där all jäst klumpat ihop sig... Men det ger sig väl. Slänger in i frysboxen (16 grader) tillsammans med #51

Inte mycket att städa efter den här satsen :-)

2016-07-22: Tappar upp på fat. Luktar ganska likt en nyjäst öl, fast med lite funkiga (belgiska) toner. Jäst ner till 1.010 typ. Tillsatte en påse "cider-arom" som följde med i paketet. Det finns också en påse sötningsmedel som man kan välja att blanda i, men det väntar jag med tills jag vet hur det smakar utan. Nu väntar vi in kolsyra så blir det smaktest sen! 

2016-09-25: Ställde ett fat till förfogande på en fest igår men det gick inte åt så mycket... Personligen tycker jag den smakar helt ok, lite som dom klassiska engelska ciders man drack på 90-talet innan xcider och dom sliskiga "fake-cidrarna" kom. Det får stå så får vi se om det kommer några intressenter på vägen.

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera