#44 - Hoppy Troppy Lager EM2016

2016-02-15: Nu är det dags att börja brygga inför Enköpings Öppna Mästerskap 2016! Det är tre klasser (överjäst, underjäst och Special + Porter/stout) och det här blir såklart mitt bidrag till klassen underjäst. Det är en ny sats av Citran som jag bryggde i höstas. Den här gången blir det lite mer nogrann jäsning för att undvika felsmaker från biprodukter av jäsningen. Jag kommer också använda en annan jäst som förhoppningsvis ytterligare tar ner nivåerna av svavel.

Jag har precis kickat igång två förkulturer på 4 liter vardera med ett "pack" American Lager WLP840. Målet är 1266 miljarder celler och enligt Beersmith borde jag hamna på 1140 vilket får vara nära nog!

lagertemp


Receptmässigt, förutom jästen, har jag dragit ner bittergivan från 34 till 20 IBU och även minskat på salterna för att runda av beskan lite. Självklart har jag pillat på jässchemat också, det blir mycker mer tid för jäsning innan tempstegring denna gång.

 2016-02-20: Bryggdag. Kommer ner i garaget tidigt men har inte kunnat sätta något lakvatten pga att det filtrerades fram i natt. Sätter igång värmingen av lakvattnet och hissar maltpipan 07:00.  Börjar laka när lakvattnet nått 60 grader, det är ju inte som vanlig lakning i en Braumeister utan mer en genomsköljning. Sätter igång "koket" men låter den bara gå till 96 grader eftersom jag ska iväg i lite ärenden :-)

Hemkommen igen så har proppen gått... Som teknikintresserad räcker tydligen inte ens 25 ampere :-(  Nåja, bara att starta upp igen och köra vidare från 85 grader.  

En snabb mätning visar att jag fått ut mycket mer effektivitet denna gång än sist jag gjorde detta recept!?  Istället för 74 liter @ 1.050 har jag fått ut 78 liter @ 1.056! (inte rätt visade det sig). En snabbkoll på pH visar 5.6 vid kokstart, lite högt alltså men inom ramen. Jag drog ju ner lite på salterna så kanske borde jag ha hällt i några ml lactos i mäsken men det är ju för sent nu :-)

Mycket hot-break idag! Men jag låter faktiskt allt vara kvar i koket. BM fuckar ur på tiden igen och börjar räkna ner långt innan koket... Kanske hade strömavbrottet med det att göra. Jag har köpt en wifi-modul och ska väl uppgradera firmware när jag får tid så får vi se om problemet är löst!

Det är ju en väldigt enkel batch det här. 12 kg pilsnermalt och 2 kg vetemalt och bara en klen 30 grams simcoe-giva vid 60 minuter. Sen kommer det 400 gram humle i whirlpool :-)


Recept!

Cirkulerar het vört några minuter för att desinficera sedan kyler jag till 80 grader och har i 400 gram humle :-)   Låter det fortsätta cirkulera ytterligare 30 minuter (sjunker sakta mot 77 grader) och kyler sedan till 10 grader samtidigt som jag tappar till jäskärlet.

Det blev ganska mycket mer volym än beräknat! Det är en världslig sak eftersom jag ändå tyckte det kanske var lite FÖR mycket humle förra gången (nu blir den ju lite mer utspädd).

2016-02-21: Sitter i fjällen och ser att BrewPi:en har gått bananas...  Tydligen glappar det någonstans vilket gör att det inte funkar för 5 öre...  Temperaturen verkar ligga runt 15 grader så vi får väl se hur detta smakar sen. Skit!

2016-02-28: Hemkommen mäter jag tempen i kylskåpet till dryga 19 grader...  En omstart av hela maskineriet löser problemet men visar på öltemperatur på 20.2 grader.  ölet har jäst ner till 1.011 och smakar och doftar helt ok med en tydlig lager-karaktär. Eftersom det knappast är någon mening att gå ner på 10 grader igen låter jag den stå på "Beer constant" 20 grader tills vidare.

2016-03-06: Äntligen tid med lite felsökning. Det verkar som om min USB adapter, som ger 5 volt till BrewPi, inte riktigt håller måttet... Det var ju ett tag sen jag använde jäskammaren och när jag tänker efter så har jag nog inte kört den alls sen jag böt ut Arduinon efter strulet förra gången... Nu har jag satt dit en enkel originalladdare från Samsung så får vi se om det lirar bättre. Alternativ två är att mata Raspberry Pi:n med en laddare och Arduinon med en annan för att "dela" upp det lite. Men just nu lirar det igen!

Smaken är fortfarande riktigt bra (för att vara 20-gradig grönöl utan kolsyra) så jag tror på denna trots helt galen jäsning! 

Det är alltså dags att torrhumla! Det är nu söndag kväll så det borde bli lagom att köra till nästa helg. Dumpar i 200 gram Citra 200 gram Cascade OCH 200 GRAM GALAXY! Varför inte göra en liten sista minuten ändring?!  Humlegården hade fått in lite nytt och den lät ju som den kunde passa i min tropiska lager :-)

"Galaxy är en högalfahumle som karaktiseras av en distinkt arom/smak av citrus och passionsfrukt"

Påminner tydligen om Citra så det kanske inte blir så stor skillnad.

2016-03-10: Bubblar igenom kolsyra för att röra om lite i grytan. Noterar att det ligger en "kaka" med humle ovanpå ölet när jag lättar på locket. Tar en desinficerad slev och rör om lite rent fysiskt också!

2016-03-13: Kallkrasch påbörjad. Just nu ligger ölet på 16 grader. Fortfarande övertryck i tanken så jag gissar att mitt bubblande och torrhumlingen fick igång jäsningen ytterligare. Just nu ligger SG på 1.012 vilket ju är bra och helt enligt Beersmiths förväntningar! Det är MYCKET humlegegga i "suspension" just nu vilket blev väldigt tydligt i provet jag tog ut. Men om en vecka är jag nere på noll grader och då bör det mesta ha lagt sig på botten.

2016-03-19: Tar ut ett prov som är helt fullt med humle. Andra glaset är lite mindre med stora "partiklar" men fortfarande supergrumligt. Smaken är bra men inte fantastisk. Ganska beskt och jag får en eftersmak av lite askfat eller fimp :-o   Dock så vet jag två saker från förra bryggningen; det kommer utvecklas vidare under flera veckor och troligen klarna väldigt fint med tid och gelatin :-) Sen ska man inte underskatta betydelsen av annan jäst och lite ändrad torrhumling såklart!

2016-03-21: Nu tänkte jag snart tappa upp den här på fat! Både för att det är dags att få bort ölet från jäst och torrhumle men också för att jag eventuellt vill lämna in några flaskor till SM och det är nästa helg... Så ikväll tänkte jag dra i lite gelatin i jästanken. Det har inte gett så bra resultat tidigare utan jag har behövt köra gelatinet i faten men nu blir det en tvåstegsraket för att eventuellt bätta på resultatet lite (och slippa så mycket grums som möjligt i faten). Således fyller jag upp en desinficerad tillbringare med ett par deciliter hett vatten och löser upp en matsked eller tva gelatinpulver. Låter det stå några minuter och häller i jästanken!

2016-04-02: Provsmak efter en vecka på kolsyra. Doftar gott men med lite gympasko (vilket jag känt i många komersiella bra öl också). Skummet lägger sig tyvärr ganska fort. Klarhet 7/10. Smakar faktiskt mycket bra redan! Den förra satsen tog lång tid på sig att nå hit men det berodde ju främst på den galna jäsningen! Här tycker jag inte att det finns några bismaker att anmärka på (för min enkla palett i alla fall) och den här jäsningen gick ju lite bananas också... Bra betyg än så länge alltså!

2016-04-03: Tar ut fem flaskor till SM. Hoppas den hinner "lagra" lite mer i flaskan innan bedömningen!

2016-04-10: Tjyv-makar lite :-)  Det ska ju helst vara två fulla fat kvar till 28:e maj! Väldigt bra öl det här!!!  Förmodligen blir den väl sågad både i SM och på Enköpingsmästerskapen, haha! Jag brukar inte tycka lika som vanligt folk ;-)  Den är aningen spretig fortfarande och jag är nyfiken på hur den kommer utvecklas under kommande månad. Ärligt talat så hade jag gärna betalat 35 kr för en flaska på bolaget av denna, och jag hade köpt fler!  Galaxyn ligger kvar med lite aska i smaken tycker jag (jag tror i alla fall det är galaxyn som ger den smaken). Blank-betyg 8/10.

2016-04-18: Provsmakar. Fantastisk arom. Lite klen i beskan faktiskt! Den tog jag ju ner med flit, kanske blev det för mycket... Eller så är det dagsformen på mina smaklökar! För mycket kolsyra... Regulatorn har stått på 1.2 bar vid 2 grader och det är i överkant även för mig som gillar mycket kolsyra. Kan däremot ha varit lyckat vid flaskningen till SM för där går det åt lite extra :-)

Bra bärsa, helt klart!

2016-05-18: Drar i lite gelatin i faten också för att få ut sista blankheten! Dessutom höjer jag kolsyran lite till 1.1 bra (på 2.5 grader) vilket är lite mycket men ölet ska ju drickas i mycket små mängder och folk snurrar runt det och håller på så jag tror jag vinner på det! :-)

2016-05-31: Guld på Enköpingsmästerskapen i klassen underjäst med ganska bra marginal till tvåan :-)

Har också fått tillbaka domarprotokollen från SM. Inga medaljer där men bra poäng och omdömen tycker jag! 

39, 38, 38, 35, 40, 42 poäng blev det. Kommentarerna var "jäs kallare", "bra tryck i beskan","gillas", "något kritig", "för mycket humlebeska" och "gräsig".

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera